Pensie lungă şi sănătate! Respect, Plutonier adjutant-șef Bolocan Costin-Viorel!

Marți, 21 Septembrie 2021Mehedinti
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti

Pensie lunga si sanatate  Respect  Plutonier adjutant sef Bolocan Costin Viorel | imaginea 1 Miercuri, 15 septembrie a.c., pompierii mehedinţeni au organizat o slujbă de prăznuire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, la troiţa ridicată în cinstea acestuia din municipiul Orşova.

Pentru pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Drobeta” al județului Mehedinți a fost un moment cu o mare încărcătură emoțională, mai ales că slujba de pomenire a Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, a fost urmată de trecerea în rezervă a colegului lor, Plt. adj.-șef Bolocan Costin-Viorel.

Sfântul este ocrotitorul pompierilor din întreaga ţară, iar în fiecare an la data de 15 septembrie, pompierii îl cinstesc aşa cum se cuvine. Pompierii militari şi civili şi-au ales ca ocrotitor şi izbăvitor pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, tocmai datorită calităţilor pe care bătrânul ierarh le-a avut, de ascultător şi smerit, dar mai ales de viteaz şi biruitor în lupta cu puterea focului.

Legătura acestui minunat Sfânt cu instituţia pompierilor o realizează tocmai minunile şi faptele sale, între care şi salvarea oraşului Timişoara, din calea flăcărilor ce ameninţau să distrugă aşezarea în totalitate, pe vremea când era mitropolit al Banatului.

În toamna anului 1653, asupra cetăţii Timişoarei s-a abătut un lung şir de jafuri şi distrugeri din partea turcilor care au incendiat oraşul. Partea de apus a Timişoarei a fost cuprinsă de un foc groaznic, ce mistuia casele oamenilor şi ameninţa să se întindă în tot oraşul.

În acel moment, episcopul Iosif, deşi bătrân (avea pe atunci peste 80 de ani), nu a fugit, ci luându-şi acoperământ credinţa neţărmuită în Dumnezeu, a ieşit cu curaj în faţa bisericii, cu Sfintele Taine în mână şi, rugându-se cu lacrimi, a fost ascultat de Dumnezeu, care a trimis o ploaie puternică şi binefăcătoare care a stins focul, scăpând astfel oamenii şi aşezarea de acel mare pericol.

Tradiţia spune că, în momentul trecerii sale în nefiinţă, clopotele mănăstirii au început să bată singure. La data de 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în ceata sfinţilor a mitropolitului Iosif, stabilindu-se ca dată de cinstire a sfântului 15 septembrie a fiecărui an.

În urma cererii Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou să fie patron al pompierilor.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.