144 de ani de la jertfirea maiorului Constantin Ene în lupta românilor pentru neatârnare

Sâmbătă, 13 Noiembrie 2021Bacau
Sursa Foto: Facebook ISU Bacau

144 de ani de la jertfirea maiorului Constantin Ene in lupta romanilor pentru neatarnare | imaginea 1 Luni, 8 noiembrie a.c., pompierii băcăuani au comemorat 144 de ani de la jertfirea maiorului Constantin Ene în lupta poporului român pentru neatârnare. Comemorarea eroului martir de la Rahova constituie un moment solemn pentru cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.

La mormântul celui care „…este unul din eroii care în ziua de 7 noiembrie au făcut să tresalte inima oricărui român…”, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău au depus o coroană de flori în semn de preţuire şi cinstire pentru cel care a dat numele instituţiei.

De asemenea, la eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Filialei judeţene „Col. Corneliu Chirieș” ai Asociaţiei Cultul Eroilor. Momentul comemorativ a continuat cu o slujbă de pomenire a eroului martir.

Maiorul Constantin Ene este cel care, în ziua de 7 noiembrie 1877, a condus primul eşalon de atac pentru cucerirea cetăţii Rahova. Ultima dorinţă a bravului erou a fost să fie înmormântat la Bacău – localitatea unde s-a născut şi unde se afla şi familia sa.

Înmormântat provizoriu la Ghigen (un sat de lângă Rahova), corpul său a fost adus la Bacău şi reînhumat cu onoruri militare la data de 17 noiembrie 1877, în Cimitirul Central din Bacău.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.