Pensie lungă şi sănătate! Respect, Plutonier adjutant-șef Catalan George!

Marți, 09 Noiembrie 2021Teleorman
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman

Pensie lunga si sanatate  Respect  Plutonier adjutant sef Catalan George | imaginea 1 Ultima tură de serviciu, în aplauzele colegilor.

Vineri, 5 noiembrie a.c., pentru Plt. adj.-șef Catalan George, Șef Gardă Intervenție și Stingere (G.I.S.), a fost ultima tură de serviciu în cadrul Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede, acesta urmând să treacă în rezervă, cu drept la pensie, din data de 08 noiembrie 2021.

Pe cât de jovial și pus pe glume este acest OM „mic la stat, dar mare la sfat”, pe atât de mult este iubit de colegii săi care, bineînțeles, au pus la cale un plan pentru a-l surprinde și emoționa pe camaradul lor aflat la sfârșit de carieră, după aproape trei decenii în slujba cetățenilor.

Alarma s-a primit pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, în jurul orei 10.30, fiind anunțat un incendiu de locuință, pe strada Teilor, din Roșiorii de Vede, cu posibilitatea propagării la bunurile din apropiere.

Așa cum era de așteptat și cum a făcut mereu în calitate de G.I.S., s-a urcat în prima mașină de intervenție, pe locul din față, cu stația în mână, gata să acționeze, coordoneze și să salveze bunurile materiale ale semenilor săi. Și-a dat seama târziu că este doar o glumă când a observat că toți colegii de pe tură au început să zâmbească sau să râdă. Picase în plasa lor!

A urmat un moment emoționant pentru toți, pe timpul căruia comanda subunității i-a adresat mulțumiri pentru tot ceea ce a realizat în cei peste 27 de ani de pompier militar, pentru profesionalismul său, dedicarea, seriozitatea și curajul demonstrate în misiunile încredințate.

Povestea acestui salvator este impresionantă, ea începând în anul 1994, când a ajuns în cadrul Companiei de Pompieri Roșiorii de Vede în calitate de militar în termen, el avându-l model în acea perioadă pe tatăl său, plt. adj. Catalan Stan, care era pompier salvator în această subunitate.

Impresionat de cariera militară și activitățile pe care le desfășurau pentru protejarea oamenilor și bunurilor materiale, precum și la îndemnul părintelui său, în luna decembrie a anului 1994 s-a înscris și a promovat examenul la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești.

Un an mai târziu, după absolvire, a fost repartizat la Grupul de Pompieri Teleorman, iar apoi la subunitatea din Roșiorii de Vede unde, în scurt timp, ca urmare a calităților dovedite și a pregătirii sale foarte bune, a ajuns șef de tură – G.I.S., funcție pe care a rămas până la sfârșitul carierei sale militare.

Din punct de vedere profesional, cei peste 27 de ani de activitate au reprezentat mii de intervenții în ajutorul cetățenilor, conduse și coordonate personal de către el, indiferent de tipul misiunilor alocate: incendii, accidente rutiere, inundații, înzăpeziri, fenomene meteorologice periculoase, salvări de persoane din medii ostile, explozii și multe altele.

Bineînțeles că și-a amintit imediat de cele care au reprezentat o abordare complexă ori au avut un impact emoțional mai mare, cum ar fi explozia din anul 2005, din Roșiorii de Vede, din cauza unei acumulări de gaze la subsolul unei clădiri, care s-a prăbușit peste doi oameni, soț și soție, aceștia fiind găsiți după aproximativ cinci ore de intervenție, odată cu îndepărtarea materialelor.

Imaginea era apocaliptică, toate geamurile apartamentelor din blocurile învecinate fiind sparte, iar lumea panicată.

O altă intervenție dificilă a fost cea de la un operator economic de prelucrare a lemnului, cunoscut de cetățeni sub denumirea „La butoaie”, unde a izbucnit un incendiu la o hală de producție ce avea o suprafață de cca. 2000 mp, în care se aflau cantități mari de materiale lemnoase, iar flăcările amenințau să se extindă la construcțiile din apropiere.

Intervenția a durat peste șase ore, pompierii reușind să stingă focul în limitele găsite, însă eforturile au fost foarte mari, fiind nevoie de intervenția întregului personal din subunitate, precum și din celelalte detașamente ale inspectoratului.

A rămas impresionat de bunătatea teleormănenilor care, cu toate că treceau prin clipe grele, gospodăriile ori locuințele fiindu-le inundate în anul 2005, făceau tot ce le stătea în putere pentru a-i ajuta pe pompieri și celelalte forțe de intervenție.

Nu de puține ori, aceștia le aduceau salvatorilor mâncare și apă potabilă, iar uneori le ofereau un adăpost pentru a se odihni. În acel an, în localitatea Însurăței, pompierii au rămas blocați în zonă împreună cu localnicii, apa ajungând la cote foarte mari, până la nivelul indicatoarelor rutiere. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, în urma inundațiilor înregistrându-se doar pagube materiale.

Cu toate că el a fost întotdeauna omul faptelor, lăsând rezultatele să vorbească de la sine, a dorit să sublinieze că acestea au fost rodul muncii în echipă și că fără ca toți colegii să participe activ, să acționeze ca un singur salvator, ele nu ar fi fost posibile, ceea ce reprezintă un motiv în plus să le mulțumească din suflet.

Pentru el, pompierii militari roșioreni reprezintă a doua sa familie, aici întâlnind oameni care ar fi putut să-i fie părinți, frați ori surori, de la care a avut ce învăța, oameni care au vrut să îl învețe, oameni care l-au primit între ei și i-au acordat încredere.

La final de carieră, susține cu convingere că această profesie este una nobilă, dedicată celor cu tărie de caracter și stăpânire de sine, însă pe care o recomandă tuturor tinerilor care vor să-și urmeze visul de a fi de ajutor oamenilor și care vor să facă parte dintr-o familie unită, cea a pompierilor militari teleormăneni.

Reprezentanţii ISU Teleorman îi mulțumesc pentru că a servit Patria cu devotament, curaj și credință sub semnul Armei pompierilor, purtând cu mândrie, zi de zi, uniforma militară, iar cu prilejul pensionării îi transmit multă sănătate, împliniri, zile liniștite, bucurii alături de familie și prieteni, dar și o PENSIE cât mai lungă!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.