La Mulți Ani de Ziua Scafandrului Român!

Marți, 04 Octombrie 2022Neamt
Sursa Foto: Facebook ISU Neamt

La Multi Ani de Ziua Scafandrului Roman | imaginea 1 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐒𝐜𝐚𝐟𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧 este sărbătorită anual în data de 1 octombrie. Sărbătoarea a fost instituită cu ocazia înființării Centrului de Scafandri din Constanța, la 1 Octombrie 1976, prima unitate de scafandri din România.

ISU Neamț are 3 scafandri care intervin atunci când sunt solicitați în județul Neamț, dar și în alte județe. În anul 2022, scafandrii de la ISU Neamț au efectuat 25 de ore de scufundare în cele 12 misiuni din județul Neamț, Suceava și Bacău. Ca în fiecare an, pe timpul sezonului estival, scafandrii nemțeni desfășoară misiuni în sprijinul ISU Constanța.

Ciprian, Cosmin și David sunt cei trei scafandri ce își desfășoară activitatea în cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț. 𝐏𝐥𝐭. 𝐚𝐝𝐣.-𝐬̦𝐞𝐟 𝐆𝐫𝐞𝐜𝐮 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐨-𝐂𝐢𝐩𝐫𝐢𝐚𝐧 lucrează la ISU Neamț din 2007 și este scafandru din 2013. 𝐏𝐥𝐭. 𝐚𝐝𝐣. 𝐅𝐢𝐥𝐢𝐦𝐨𝐧 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧 lucrează la ISU Neamț din 2006 și este scafandru din 2013.

𝐏𝐥𝐭. 𝐁𝐮𝐫𝐮𝐢𝐚𝐧𝐚̆ 𝐃𝐚𝐯𝐢𝐝 este cel mai nou din această echipă. El este absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă din Boldeşti și lucrează la ISU Neamț din 2018. Din luna august a acestui an, după ce a absolvit cursul de scafandri la Centrul de Scafandri din Constanța, este al treilea scafandru la ISU Neamț.

De ce au ales această misiune? Toți au răspuns că de mici iubesc apa și că e o meserie ce produce adrenalină. Deși se spune că de obicei scafandrii caută persoane înecate, Ciprian și Cosmin au avut ocazia să salveze viața unui bărbat care s-a răsturnat cu catamaranul în Marea Neagră. Acest lucru s-a întâmplat anul trecut pe timpul sezonului estival.

Anul trecut, Ciprian a reușit să salveze un baiat de 13 ani dintr-o balastieră din Săvinești. (Din păcate copilul a decedat la spital). Ca toți pompierii, scafandrii sunt mereu în alertă, pregătiți să intervină atunci când e nevoie. Cei trei colegi, atunci când nu se pregătesc pentru misiunile specifice, participă la intervențiile ce le sunt încredințate.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.