Shiba a trecut în rezervă

Duminică, 03 Septembrie 2023Timis
Sursa Foto: Facebook ISU Timis

Shiba a trecut in rezerva | imaginea 1 La sediul ISU Timiș, s-a desfășurat marți, 29 august a.c., ceremonia militară cu prilejul 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐫𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚̆ 𝐚 𝐜𝐚̂𝐢𝐧𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮. După o perioadă de 8 ani, 𝑐𝑎̂𝑖𝑛𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑢 𝑆𝐸𝑀𝐴, cunoscut în rândul pompierilor sub numele de “Shiba”, a fost retras de la misiuni și de la executarea serviciului.

Ciobănesc belgian Malinois, născut la data de 𝟮𝟭 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟭𝟰, Shiba a fost atestat pentru specializarea „căutare-salvare în mediul urban”, începând cu anul 2015, la Centrul Chinologic “Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.

Cuplul canin, format de-a lungul timpului din plutonier adjutant-șef BERIAN Florin-Cozmin, plutonier PAVEL Dănuţ-Alexandru și ulterior din plutonier adjutant VELEŞCU Iulian și câinele de serviciu Shiba s-a caracterizat întotdeauna prin înalt profesionalism, rigurozitate, operativitate, atenție la detalii, îndemânare, bună comunicare, relaționare și atașament.

Shiba a participat la numeroase activități specifice, iar dintre cele mai elocvente amintim: exercițiu de intervenție în caz de incendiu de pădure, cu victime surprinse de flăcări și victime dispărute, în județul Caraș – Severin; tabără canină organizată de către ISU Timiș, pentru perfecționarea activității de căutare calvare câinilor de serviciu în misiuni desfășurate în mediu natural.

De asemenea, în cadrul Campionatului de dresaj al câinilor de serviciu din Ministerului Afacerilor Interne, cuplul chinotehnic din care Shiba a făcut parte, a obținut de fiecare dată 𝒍𝒐𝒄𝒖𝒍 𝑰.

Totodată, pe tot parcursul său a fost angrenat și a luat parte la 8 convocări și antrenamente de specialitate cu agenții de poliție/subofițerii din cadrul M.A.I. care au în dotare câini de serviciu; 27 de ședințe demonstrative de dresaj; 4 antrenamente de specialitate pentru misiuni de căutare-salvare urbană organizate și desfășurate la Centrul de Antrenament și Pregătire de Specialitate Hunedoara;

5 exerciții/aplicații în mediu natural, împreună cu alți câini de serviciu din unități militare aparținând M.A.I.; 24 exerciții/aplicații, din care, 15 la operatori economici de stat și privați, 4 la unități sanitare și 5 la unități de învățământ, unde au fost simulate situații de căutare-salvare în mediu natural și în spații închise;

7 misiuni reale de căutare-salvare persoane dispărute în mediu natural; 8 antrenamente de specialitate în diferite medii de lucru, în colaborare cu echipa canină din cadrul Formațiunii voluntare “SALVO”, aparținând Primăriei municipiului Timișoara.

În spirit camaraderesc, specific Armei, ca semn de apreciere față de activitatea desfășurată, începând cu data de 22 august a.c., data trecerii lui în rezervă, s-a hotărât ca acesta să rămână în marea familie a pompierilor, urmând a fi adoptat de către conductorul actual, domnul plutonier adjutant VELEŞCU Iulian, alături de care a petrecut ultima parte din activitate creându-se o relație specială.

În urma Programului formativ de inițiere în dresaj, desfășurat la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, în urma căruia a fost distribuit tineret canin, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș i-a fost repartizat un exemplar canin din aceeași rasă, câinele de serviciu, GAHA, care îl va înlocui în misiunile specifice pe Shiba.

𝑁𝑜𝑢𝑙 𝑐𝑎𝑚𝑎𝑟𝑎𝑑, 𝐺𝐴𝐻𝐴, are în prezent vârsta de 4 luni, se află în perioada de instrucție, urmând ca după parcurgerea acestui stagiu de antrenament să intre în serviciu. Având convingerea că și GAHA va reprezenta un partener de nădejde alături de pompierii timișeni, îi urăm 𝗕𝘂𝗻 𝘃𝗲𝗻𝗶𝘁 𝗶̂𝗻 𝗿𝗮̂𝗻𝗱𝘂𝗹 𝘀𝗮𝗹𝘃𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.