Pensie lungă și sănătate! Respect, Miko Ianoșic!

Joi, 04 Ianuarie 2024Caras-Severin
Sursa Foto: Facebook ISU Caras-Severin

Pensie lunga si sanatate  Respect  Miko Ianosic | imaginea 1 Curaj și Devotament! Intervenție în cazul a trei incendii de proporții și un accident rutier cu victime! Nu este un scenariu real, este diorama din clubul subunității de intervenție de la Reșița, lucrată cu mult talent și dedicare de către Miko.

Miko Ianoșic este fostul coleg al pompierilor severineni, care a servit patria pentru Arma Pompieri timp de 17 ani, iar în tot acest timp a demonstrat că într-o lume în care fiecare secundă contează, talentul și spiritul artistic sunt nelipsite.

Acesta și-a pus viața în slujba semenilor participând la numeroase intervenții de stingere, salvare sau extragere a persoanelor din medii ostile, alături de colegii lui.

La vârsta de aproximativ 51 de ani, finalul acestui an reprezintă și finalul carierei militare pentru Miko. Colegii se bucură și îi urează o pensie cât mai lungă și, nu în ultimul rând, țin să îi mulțumească pentru tot ceea ce a lăsat în urmă atât pentru ei, cât și pentru generațiile care vor veni.

Zeci de metri de furtun, aproximativ 140 de leduri, aproximativ 200 m de fire electrice, lemn, ghips, glet, spumă, câlți, leduri, cabluri, rigips, rumeguș, vopsele, plexic, adezivi etc, toate folosite pentru a crea mai multe mașini de pompieri, copaci, case, blocuri, poduri, străzi şi multe alte elemente realizate în miniatură, care sunt numai o parte din piesele dioramei realizate în clubul subunității de pompieri de la Reșița.

“- Ce înseamnă să faci o dioramă? - Este vorba despre o întreagă poveste unde se găsesc construite forme de relief, clădiri, copaci, o replică a unei zone, toate pentru a reda intervențiile la care am luat parte în cariera mea de pompier militar.

  • Cât ai muncit la diorama din clubul subunității? - Am muncit zi de zi, mai bine de 6 luni. - Ce anume te-a inspirat să creezi aceste diorame?

  • Am încercat să redau câteva dintre intervențiile cele mai dificile și reprezentative la care am luat parte în cariera mea de pompier militar. Spre exemplu, ultima diorama reprezintă intervenția din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, unde este un teren accidentat și s-a intervenit pe jos cu lopețile din dotare.

  • De unde provin micii pompieri din aceste diorame? - Aici este o poveste interesantă. Când mi-am propus să creez aceste diorame nu m-am gândit cât de greu o să îmi fie să procur pompierii de care aveam atât de mare nevoie.

Orice încercare de a face rost de pompieri a eșuat pentru că fie nu erau de găsit, fie costurile s-ar fi ridicat foarte mult. Pompirii fiind foarte scumpi, am decis să achiziționez mici soldăței, care erau foarte ușor de găsit și cu multă meticulozitate, folosind chit auto i-am transformat în pompieri militari.”

Povestea talentului lui Miko nu se limitează la diorame, acesta având un talent înnăscut pentru sculptură. Încă din anii ’90, Miko a realizat diverse sculpturi, una dintre cele mai mari ca dimensiuni se află în curtea unității. După foarte multe ore de muncă, pompierul militar care poartă deasupra căștii de intervenție o acvilă, simbol al țării noastre, a fost finalizat în anul 2018.

Mai jos puteți urmări poze atât cu forma finală, cât și cu etapele de lucru ale dioramelor și a frumoasei sculpturi, ambele rămase să aducă aminte de pasiunea lui Miko, atât de frumos redată prin talentul său.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.