Inaugurarea noului sediu al Detașamentului de Pompieri Carei

Luni, 08 Iulie 2024Satu Mare
Sursa Foto: Facebook ISU Satu Mare

Inaugurarea noului sediu al Detasamentului de Pompieri Carei | imaginea 1 Vineri, 5 iulie a.c., a avut loc inaugurarea noului sediu al Detașamentului de Pompieri Carei din cadrul ISU Satu Mare. Acest eveniment marchează finalizarea cu succes a unei investiții de importanță vitală, atât pentru comunitate, cât și pentru colegii care își desfășoară activitatea în cadrul acestei subunități.

Investiția s-a realizat în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea managementului riscurilor de dezastre”, proiect care face obiectul Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Valoarea inițială a proiectului a fost de 50 milioane de euro, fiind suplimentată în cursul anului trecut cu alte 92 de milioane de euro.

Acest obiectiv de investiții, Detașamentul de Pompieri Carei, este al treilea din seria celor 35 de clădiri cu rol important în sistemul de pregătire și răspuns la urgențe și dezastre, care urmează să fie reconstruite sau consolidate în următorii ani.

Acest nou sediu modern și funcțional, care include spații specializate pentru instruirea și pregătirea personalului, este rezultatul efortului comun între IGSU și cei patru parteneri de încredere, Banca Mondială, constructor, proiectant și diriginte de șantier.

Investițiile în infrastructură nu doar că îmbunătățesc condițiile de lucru și de viață ale pompierilor, dar și consolidează capacitatea de intervenție și de răspuns în fața situațiilor de urgență.

INFORMAȚII BACKGROUND

Proiectul Demolare și reconstruire sediu Detașament de Pompieri Carei din cadrul ISU Satu Mare a implicat demolarea fostelor clădiri în care au activat cadrele militare ale detașamentului de pompieri și construcția unei noi clădiri multifuncționale. Lucrările de demolare și construire au început în ianuarie 2022, iar valoarea contractului a fost de 17.579.289,21 RON (TVA inclus).

❗STAREA CLĂDIRII înainte de demolare

Clădirea a fost construită în 1900 și se afla într-o stare avansată de degradare. Construcția în care își desfășura activitatea Detașamentul Carei a fost expertizată și încadrată în clasa de risc seismic I (RS), atribuită clădirilor cu risc ridicat de a se prăbuși în caz de cutremur.

❗NOUA CONSTRUCȚIE

Obiectivul are în componență o clădire operațională, cu o suprafață construită de 808,60 mp și o suprafață desfășurată totală de 2.042,40 mp. Clădirea corespunde celor mai recente cerințe de eficiență energetică, inclusiv panouri solare pentru prepararea apei calde și este echipată pentru a oferi standarde ridicate pompierilor care lucrează în clădire (instalație de aer condiționat, sistem de ventilație cu recuperare a căldurii, facilități pentru exerciții fizice).

Construcția are o structură cu fundație și cadre din beton armat și este formată din două corpuri, separate printr-un rost de 5 cm. Regimul de înălțime al primului corp este P+2, al doilea corp având un regim de înălțime P+1.

În spațiile administrative se află birourile personalului, dispeceratul, zona de servire a mesei, spații de depozitare și încăperile tehnice necesare funcționării clădirii, camere de odihnă, vestiare, dușuri și grupuri sanitare, sala de gimnastică și o sală multifuncțională.

Spațiile destinate garării autospecialelor au o suprafață totală de 535 mp și capacitatea de a adăposti simultan 12 vehicule.* Accesul acestora în garaj se realizează prin intermediul ușilor secționale industriale, amplasate pe trei fețe ale clădirii.

Garajul beneficiază de un sistem de evacuare a noxelor provenite de la mașinile de pompieri (gaze de eșapament). Emisiile sunt preluate cu ajutorul unui furtun de aspirație care este montat pe conducta de evacuare a fiecărui autovehicul. Sistemul se decuplează automat în momentul în care autospecialele pleacă în misiune.

❗DESPRE PROIECT

Proiectul „Îmbunătățirea managementului riscurilor de dezastre” (P166302) face obiectul Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la 1 august 2018, ratificat prin Legea nr. 307 din 20.12.2018, la care s-a adăugat Acordul de împrumut (Finanţare adiţională pentru Proiectul privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la 25 mai 2023 și ratificat prin Legea nr. 331 din 07.11.2023.

Valoarea inițială a împrumutului a fost de 50 milioane euro, la care s-a adăugat finanțarea adițională de 92 milioane euro. Proiectul vizează 35 de obiective din cadrul unităților subordonate IGSU, care vor beneficia de lucrări de demolare/construire și consolidare/modernizare.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.