Și, totuși, la pompieri se gândește cineva?
Arma pompierilor pare a zace sub un blestem: numai nu dă Dumnezeu ca la cârma acestei instituții să ajungă și să reziste un comandant neinterimar. După ce, în sfârșit, vineri, 17 ianuarie a.c., după luni de așteptare, a apărut decizia de numire în funcția de inspector general a generalului de brigadă cu o stea dr.Ion Burlui, aflăm că miercuri, 22 ianuarie a.c., acesta și-a înaintat demisia. Bineînțeles că până în acest moment (miercuri, 22 ianuarie a.c., ora 23.49 - n.r.) niciuna din instituțiile publice implicate, nu a prezentat vreo poziție oficială legată de demisia generalului Burlui, sau de vreun potențial succesor al acestuia la comanda pompierilor români.
5 zile. Atât a durat “mandatul” primului comandant al pompierilor care întrunea condițiile de… stabilitate: numire din partea premierului, examen luat pe funcția respectivă. Personal, mărturisesc că, probabil, asemeni multora, resimt o mare dezamăgire deoarece, ne place sau nu, această demisie, lasă din nou pompierii într-un val al interimatelor la cheremul clasei politice.
Tragicul accident a fost atât de intens mediatizat încât nimeni nu și-a dat seama, sau nu a vrut să-și dea seama că totul s-a transformat într-o vânătoare de capete in care e greu să discerni dacă primează dorința de rating sau dorința ca vinovații să plătească. Probabil urmează ca și durerea familiilor îndoliate să fie la fel de intens exploatată.
În tot acest timp, n-am auzit pe nimeni care să spună câte ceva despre pompierii care au intervenit în cadrul acestei misiuni. N-am auzit pe nimeni să recunoască meritele celor 70 de pompieri militari din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență ale județelor Cluj, Bihor, Mureș și Alba care au fost acolo. Acești oameni nu s-au aflat pe munte pentru a-și petrece timpul liber ci, mulți dintre ei, au fost aduși din timpul liber pentru a participa la operațiunea de căutare-salvare. Au mers ore întregi prin frig, zăpadă, ploaie, ceață, întuneric, în condiții vitrege, pentru a găsi epava avionului și a salva pasagerii. Și nu a fost vina lor că “specialiștii” structurilor abilitate au jucat “baba oarba” cu viața victimelor accidentului.
Nimeni nu pare să fi observat că acești oameni, pompierii, în vreme ce ecranele televizoarelor erau pline până la refuz de breaking-news-uri despre noi demisii și demiteri, și-au continuat cu responsabilitate activitatea grea de fiecare zi: au stins zeci de incendii, au intervenit la zeci de accidente, au acordat ajutor medical la sute de oameni, au salvat animale, au făcut ce știu ei mai bine: să apere viața. La ei se gândește cineva?
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.