O exemplară colaborare între polițiști și pompieri a reușit să evite producerea unei tragedii pe E671

Marți, 29 Septembrie 2015Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Însemnele Armei Pompieri Vineri, 18 septembrie 2015, buna colaborare dintre pompierii și polițiștii salontani a adus un final fericit unei întâmplări ce se putea transforma într-o nenorocire.

Astfel, la orele prânzului, pe Drumul Național 79 - totodată parte a E671 - ce leagă municipiile Oradea și Salonta un tir turcesc rula haotic punând în pericol viața participanților la trafic. Providența a făcut ca în acel moment, o mașină de serviciu a pompierilor salontani să se întoarcă la unitate după o misiune în municipiul Oradea.

Văzând manevrele periculoase ale autotrenului și faptul că acesta circula mai mult pe contrasens, comandantul Detașamentului de Pompieri Salonta, Căpitanul Dorel Mătiuț l-a contactat urgent pe comandantul Poliției municipiului Salonta, Comisarul Sorin Maghiar pentru a-i solicita ajutorul în vederea evitării unei tragedii.

Comisarul Sorin Maghiar a dispus imediat ca o mașină de Poliție să întâmpine autotrenul înainte de intrarea în municipiul Salonta. Șoferul însă nu a oprit la semnalele polițiștilor, continuându-și drumul. Astfel, a mai fopst alocat un echipaj de Poliție, reușindu-se devierea autotrenului pe o stradă ocolitoare din municipiu. Cu toate acestea, șoferul tot nu a oprit la semnalele polițiștilor decât după ce a fost încadrat de două mașini de Poliție, una în față și una în spatele tirului.

În momentul în care a oprit, polițiștii au trecut la verificarea și legitimarea șoferului turc. Când a coborît din autotren, acesta abia se ținea pe picioare. Rezultatul tesării cu etilotestul a fost însă negativ, polițiștii chemând imediat în ajutor ambulanța. Ulterior aveau să afle că bietul om suferise, la volan, un atac vascular cerebral și din acest motiv conducea haotic. Acesta a fost transportat de urgență la Spitalul Județean Oradea, la Secția de Neurochirurgie unde a și fost operat.

”Ulterior la 112 au fost înregistrate mai multe apeluri care relatau că în centrul municipiului Salonta un autotren era să lovească niște mașini și să accidenteze persoanele care traversau pe trecerea de pietoni. Din fericire, am reușit să evităm o tragedie” - a declarat comisarul Sorin Maghiar pentru Agenda Pompierului.

El a mai precizat că între cele două instituții, Pompieri și Poliție, există o colaborare fructuoasă la nivel local, colaborare care aduce un plus de operativitate și, totodată, contribuie la siguranța cetățenilor.

În mod cert, de această dată, operativitatea pompierului și curajul polițiștilor au oprit producerea unei tragedii. DN79 este un drum extrem de circulat, străbate un număr mare de localități și, cu siguranță, dacă tirul nu ar fi fost oprit la timp, finalul putea fi unul tragic. În plus, colaborarea dintre polițiști și pompieri a salvat și viața șoferului de tir care a primit la timp îngrijirile medicale de care avea nevoie.

Eroi de profesie. Salvarea unei vieți pentru ei înseamnă ”doar” că își fac meseria

Întâmplarea relatată mai sus nu este singura dată când Căpitanul Dorel Mătiuț sau colegii săi din cadrul unității salontane de pompieri salvează vieți în afara misiunilor ce le sunt încredințate cu acest scop, făcând cinste Armei din care fac parte și demonstrând că sunt mereu în slujba semenilor lor.

În urmă cu aproximativ doi ani, în noiembrie 2012, o echipă de ofițeri din cadrul Grupului 3 de Intervenție Salonta se deplasa pentru o activitate la Oradea. Pe drum, în zona localității Inand, pe același circulat DN79, ei au întâlnit un autoturism care intrase în coliziune cu un excavator ce curăța șanțurile de pe marginea drumului.

Pompierii s-au oprit imediat, au deconectat urgent bornele bateriei și au reușit să scoată din mașină două persoane cărora le-au și acordat primul ajutor. Tot în ajutorul accidentaților s-a oprit atunci și o Ambulanță care transporta o persoană la Oradea.

Fapta pompierilor a rămas anonimă. Pentru că ei au considerat că și-au făcut doar meseria. Dar oamenii cărora le-au venit în ajutor, nu îi vor uita niciodată. Cei 4 ofițeri erau: comandantul Grupului 3 de Intervenție Salonta - Colonelul Marius Smolinschi, comandantul Detașamentului de Pompieri Salonta - Căpitanul Dorel Mătiuț, Maiorul Radu Gozar - comandantul Secției de Pompieri Beiuș și Maiorul Florin Țurcanu - comandantul Stației de Pompieri Ștei.

Ar mai fi de amintit faptul că în luna mai a anului 2013, Colonelul Marius Smolinschi, aflat în timpul liber, a acordat primul ajutor unei femei care a leșinat într-un centru comercial din municipiul Oradea, solicitând ajutor prin 112 și asistând-o până la sosirea echipajelor medicale specializate.

Fapte de valoare ce rămân anonime. Ei nu se mândresc cu faptul că salvează vieți. Spun, modești, că și-au făcut doar meseria. Ba chiar se simt rușinați de recunoștința semenilor. Pentru omul salvat însă, gestul lor e precum o a doua naștere.

Zilnic, în țară, pompierii români salvează vieți în anonimat. Merită din plin recunoștina noastră! Suntem mândri de voi și vă mulțumim! Fie ca Sfântul vostru Ocrotitor, Iosif cel Nou de la Partoș, să vă răsplătească și să vă protejeze!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.