De la faxul discordiei la adevăruri dureroase

Duminică, 29 Noiembrie 2015București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

De la faxul discordiei la adevaruri dureroase | imaginea 1 Drama de la Colectiv continuă. Blestemul acelei tragedii îi urmărește și pe salvatori care devin din eroi clienți ai DNA. Totul grație unei adrese-fax pe seama căreia se fac speculații de toate felurile și care e folosită acum pe post de lasou menit să tragă oameni în boxa acuzaților. Adresa-fax sosită în miez de noapte de la organizatorul de spectacole Emagic către IGSU este un soi de măr al discordiei care își face al naibii de bine treaba.

Pornind de aici, apar speculații: ba că pompierii puteau închide clubul și dacă îl închideau nu se mai întâmpla nenorocirea, ba că ar fi niște mincinoși, care dezinformează și care spun că faxul discordiei nu a ajuns la ei.

Puteau Pompierii închide Clubul Colectiv la 24 septembrie a.c.? NU!

În disperarea de a găsi un vinovat pentru tragedia petrecută în acea noapte, nimeni nu se mai gândește că, la acea dată, pompierii NU AVEAU CADRUL LEGAL PENTRU A ÎNCHIDE CLUBUL. Presupunând că organizatorul de spectacole ar fi respectat TERMENUL LEGAL de anunțare a evenimentului, cu 15 zile înaintea spectacolului și presupunând că inspectorii de prevenire s-ar fi deplasat la fața locului pentru a verifica și închide clubul, ar fi putut aceștia să ia această măsură?

Ordonanţa de Urgenţă nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor și Hotărârea Guvernului nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți sunt actele normative care dau pompierilor puterea de a închide locațiile periculoase din punct de vedere al izbucnirii unui incendiu. Dar acestea au apărut abia în 5 noiembrie 2015.

Concret: puteau pompierii închide la data de 24 septembrie 2015 Clubul Colectiv? NU! Așa cum nu ar fi putut închide niciun alt club din România.

E vina pompierilor că a fost nevoie să moară, să ARDĂ atâția oameni pentru ca legiuitorii țării să se îndure a da o Ordonanță de Urgență prin care să le asigure cadrul legal salvatorilor pentru a putea închide astfel de locații cu risc ridicat de incendiu? În niciun caz NU! Mai ales într-o țară a cărei legislație abundă de OUG-uri!!!

Unde mai pui că ultimul spectacol de la Colectiv nici nu a fost anunțat. Și nici focurile de artificii.

Inspecția de Prevenire - o vulnerabilitate în echipa managerială a ISU?

Scandalurile iscate de-a lungul timpului, în rândul Serviciilor Inspecției de Prevenire a Incendiilor și relatate detaliat în mass-media au evidențiat o vulnerabilitate a acestei structuri. Inspectorii de prevenire sunt, prin natura meseriei, predispuși a crea nemulțumiri în rândurile celor controlați dar și predispuși la a fi ademeniți în situații delicate, precum primirea de foloase necuvenite. De altfel, și în cazul ”Colectiv” ancheta a relevat doi angajați ai acestui serviciu care, se pare, ar fi ”vizitat” locația.

Până în decembrie 2004, la înființarea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, șefii Serviciilor de Prevenire nu se regăseau în echipa managerială (numită până atunci comanda unității) a unei structuri județene de pompieri, funcția de adjunct al inspectorului-șef (comandant la acea vreme) fiind deținută de șeful Serviciului Logistic.

Abia după înființarea ISU-urilor echipa managerială cuprindea: inspectorul-șef, primul adjunct al inspectorului-șef - responsabil de partea operativă și adjunctul inspectorului-șef responsabil de problemele legate de Prevenirea Incendiilor.

Pompierii - În slujba cetățeanului sau a privaților?

S-a vehiculat mult ideea că cei de la Pompieri ar fi trebuit să trimită măcar o mașină la acel spectacol organizat în Colectiv la data de 25-26 septembrie a.c..

Își pune cineva întrebarea câte evenimente sunt organizate în București la un sfârșit de săptămână? Zeci. Și Pompierii au vreo 50 de autospeciale de intervenție pentru tot Bucureștiul și județul Ilfov. Așa. Și să dea vreo 30 din ele, cu ce rămân? E cineva curios cum ar putea face față situațiilor de urgență și cum ar putea sări în ajutorul semenilor lor cu doar 20 de autospeciale? I-ar scuza cineva că au stat să păzească un agent economic privat care are obligația să-și asigure contra cost paza împotriva incendiilor în loc să intervină la un incendiu izbucnit la o casă particulară?

De asemenea, e cineva curios să afle că pompierii pot participa la astfel de evenimente, LEGAL, DOAR la solicitarea Jandarmeriei care stabilește gradul de risc al acestor evenimente și solicită apoi sprijinul Salvatorilor?

Câte hârtii vede într-o zi un inspector general sau un inspector-șef?

Alte opinii vizau incompetența pompierilor de la ISU sau IGSU de a-și fi amintit că văzuseră cândva pe o adresa o cifră: 2000 de oameni și numele Clubului Colectiv. Oameni buni, are cineva idee CÂTE ADRESE vede zilnic un inspector-șef? Undeva pe la 1000. Iar un inspector general, undeva pe la de zece ori atât. Despre ce vorbim?

Credeți că e cineva Mafalda să le fotografieze/rețină pe toate? Să fim oameni serioși! Că ar fi fost Guță, Șchiopu sau Aldoiu sau Cornea, Burlui sau Baș nu aveau cum să-și aducă aminte.

Da, e adevărat, scria COLECTIV pe ele. Și ce însemna Colectiv la acea dată? Exact cât înseamnă acum Restaurantul Moara cu noroc din Ineu. Majoritatea nici nu știu că Ineul e un orășel în județul Arad.

Divide et impera! Asta vrem, oare?

Din păcate, în România s-a privatizat tot ce s-a mai putut privatiza. Au mai rămas însă serviciile de urgență. Miză mare care a declanșat campanii anti-Arafat la greu. Raed Arafat a fost omul care s-a opus vehement, pe bună dreptate, privatizării serviciilor de urgență.

Meritele lui Raed Arafat sunt incontestabile în domeniul dezvoltării serviciilor de urgență din România. Așa cum aportul POMPIERILOR în dezvoltarea SMURD este incontestabil.

Nu facem speculații dar, nu putem să nu remarcăm că, în timp ce Raed Arafat pierde oameni bine pregătiți care cad sacrificați pentru a satisface nevoia de capete cerută de mass-media, alții flutură prin Parlament interpelări pe tema ”Serviciile private de ambulanţă, o soluţie pentru eficientizarea sistemului de sănătate din România”.

Și tot în acest ritm cresc nemulțumirile pompierilor români.

Piatra de temelie a SMURD sunt Pompierii. Ei trebuie să rămână un tot așa cum nu putem concepe o casă cu fundația într-o parte și pereții în alta. Omuleții roșii care sar azi în ajutorul semenilor aflați la necaz cu autospecială SMURD sunt aceiași cu omuleții albastru închis care mâine vor stinge focul cu bătrâna APCA.

SMURD și POMPIERII SUNT O UNITATE. Dezbinările de orice natură nu sunt în favoarea sistemului. Un organism măcinat din interior este ușor de distrus.

Am auzit des: să plece Arafat! Și cine să vină? Concret! Cine să vină care să stăpânească domeniul situațiilor de urgență la fel ca și Raed Arafat? Personal cred că Raed Arafat are nevoie de consilieri specializați pe linie de intervenție care să îl țină conectat în timp real cu frământările și nevoile pompierilor. Unul dintre ei a fost până acum câteva luni, chiar Locotenent-colonelul Orlando Șchiopu.

Divide și stăpânește! Asta ne dorim?

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.