Din 2011, șefii pompierilor sunt schimbați precum ciorapii. Oare de ce?

Joi, 04 Februarie 2016București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Col. Nicolae Cornea Am privit cu strângere de inimă reacțiile mediatice de după incendiul de la Colectiv. Deși a doua zi toată lumea omagia pompierii-eroi care au intervenit în acea noapte de groază, mă întrebam în câte zile aceștia vor ajunge din nou pe lista neagră a vinovaților fără vină. În câte zile se vor cere iar capete și în câte zile vor fi sacrificați primii pompieri.

Și n-a durat mult. Cam la o lună, sub presiunea mass media, primii aruncați în groapa cu lei au fost cei din comanda ISU București-Ilfov: Guță, Șchiopu și Aldoiu. Cică pentru un fax rătăcit. Un fax semnat împreună și dat anonim în miez de noapte la IGSU. Nu vom relua. Cei interesați de acest subiect pot găsi lămuriri punctuale aici: De la faxul discordiei la adevăruri dureroase.

Arma pompierilor militari înregistrează din 2011 încoace cea mai cruntă perioadă de INSTABILITATE din toată istoria pompierilor. Să aruncăm o privire asupra modului în care s-au succedat comandanții la cârma pompierilor după Revoluția din 1989:

  1. gen. (r) Ionel Crăciun - comandantul pompierilor militari pe ţară în perioada 1990-2000
  2. gen. (r) Vladimir Secară - comandantul pompierilor militari pe ţară în perioada 2000-2011
  3. col. Marcel Lucaciu - comandantul pompierilor militari pe ţară în perioada februarie 2011-octombrie 2012
  4. gen. Ioan Baș - comandantul pompierilor militari pe ţară în perioada octombrie 2012-iunie 2013
  5. gen. Ion Burlui - comandantul pompierilor militari pe ţară în perioada iunie 2013-ianuarie 2014
  6. col. Nicolae Cornea - comandantul pompierilor militari pe ţară în perioada ianuarie 2014 - prezent.

Gen. Ion Burlui

Un prezent destul de tulbure... dacă ne gândim la ultimele declarații al șefului Corpului de Control a Premierului.

În mod cert, schimbările de după 2011 nu atestă câtuși de puțin STABILITATEA ȘI REFORMA în Armă. Nu vom face referire la modul în care au fost schimbați șefii pompierilor. Că au plecat de bună voie pentru că s-au săturat sau au simțit că nu pot face față presiunilor, că au plecat pentru că au fost demiși, sau că li s-a sugerat să demisioneze, este IRELEVANT. Comandanții pompierilor au fost schimbați precum ciorapii după 2011. Același ritm instabil s-a regăsit și în ceea ce privește primii-adjuncți.

Instabilitatea într-o armă este moarte sigură. Vorbim de reforma pompierilor. Cum? Un an colonelul X, 6 luni generalul Y? Azi una, mâine alta?

Nu mai e un secret faptul că șefii pompierilor sunt numiți de oameni politici. Oameni politici care au demonstrat de atâtea ori că nu le pasă de intersele țării și cetățeanului. Cum apare unul mai dârz care nu suportă zăbala în gură, zboară. Sau pleacă. Sau i se ”sugerează” demisia.

Văzând cele arătate mai sus, apar întrebări justificate: Cui folosește instabilitatea repetată creată în Arma Pompierilor? Cu ce și în calea căror interese stau Pompierii? Sondajele de opinie arată ca oamenii de rând au cea mai mare încredere în pompieri. Peste 77%. Pompierii. Oamenii care le salvează viața și bunurile GRATUIT. Dorește cineva să privatizeze aceste servicii în care omul de rând își mai pune bruma de speranță la viață? Acesta este motivul pentru care unii încearcă disperați să scoată mereu pompierii vinovați ba de căderea unui avion, ba de moartea unui sinucigaș, ba de incendiul de la Colectiv? RUȘINE!

Haina militară a impus RESPECT de-a lungul istoriei. Azi a ajuns doar un preș la cheremul politicienilor. Le sugerăm acestora să joace rolul de pompier la o intervenție gen Colectiv măcar o dată. Sau la Dragonul Roșu. Sau la Mihăilești... Apoi să vină și să spună dacă e ușor sau greu, dacă se putea și mai bine. Le sugerăm să încerce să comande măcar o intervenție, apoi să vină și să bată cu pumnul în masă despre cum trebuie reformați Pompierii, să taie capetele comandanților acestora sau să decidă că ”nu mai au ce căuta în sistem”!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.