Vânându-l pe Arafat, Cioloș și-a asmuțit aghiotanții asupra pompierilor!

Miercuri, 30 Martie 2016București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Pompierii Militari De la intervenția de la Colectiv au trecut aproape 5 luni. În primele trei zile, intervenția a fost considerată un succes, iar pompierii, eroi ai unei tragedii cărora toată lumea le promitea sprijn psihologic ca să treacă mai ușor peste ororile văzute în acea noapte.

Ulterior, unii au considerat că ar fi momentul oportun să se folosească de drama atâtor oameni, de carnagiul din Colectiv, pentru a mai schimba un Guvern considerat incompetent... cu altul... care s-a dovedit în timp, nu doar a geme de incompetență, dar și plin de personaje fudule și impulsive, care sar să facă afirmații/acuzații gratuite, fără ezitare.

Periodic, discuțiile despre intervenția de la Colectiv au fost reluate. Și, de fiecare dată, degetul unora a arătat vinovații în aceeași direcție: pompierii. Pompierii, DSU, Arafat.

După lecțiile învățate în urma intervenției de la Colectiv, date publicității de DSU și dr. Raed Arafat, a apărut partea a doua: raportul Corpului de Control al Premierului. Urmat de un punct de vedere al DSU. Nu vom intra în detalii de ordin tehnic. Documentele sunt disponibile pe internet, cine are curiozitatea, le poate parcurge. Fiecare punct atins de Corpul de Control este demontat și argumentat de echipa DSU. Menționăm că în această echipă se regăsesc oameni care au tangență, ba chiar sunt specializați în domeniul situațiilor de urgență.

Să vedem însă cine sunt acei vajnici specialiști ai Guvernului care au realizat raportul de control privind intervenția de la Colectiv. După semnăturile celor care au întocmit acest mirific raport, regăsim în echipa de control pe: Laura Mihaela Năstăsescu - consilier superior, coordonator, Oana Isbășescu - consilier juridic superior, Gabi Florea - consilier juridic superior, Daniela Băluță-Anghel - consilier și Vlad Brumă - consilier.

După cum vedem, 4 distinse doamne și un domn. Bineînțeles, nu putea lipsi șeful Corpului de Control, amfitrionul operațiunii, distinsul domn cu papion Valentin Mircea, avocat de profesie și, "întâmplător", apropiat al ex-președintelui Băsescu, "fan" declarat Raed Arafat. Nu vom mai aminti că aceste distinse personaje au ajuns la concluzia că pompierii nu se antrenează suficient, că nu știu resuscita victimele cum "trebuie", că au prea mulți comandanți la o intervenție, că, până la urmă, la ISU și la DSU lucrurile funcționează "deficitar".

Personal, sunt alături de pompieri din 1999. Ca jurnalist, am participat la nenumărate intervenții și, din respect pentru această Armă și nobilă meserie, am realizat Revista Agenda Pompierului. Niciodată însă nu mi-a trecut prin cap, deși, în timp vezi și înveți multe despre intervenții, să judec modul în care salvatorii acționează într-o situație de urgență. Ce pot să spun cu certitudine însă, este că orice intervenție este o luptă personală a fiecărui salvator. Și se zbat pentru a o câștiga. Nimic nu e mai de preț decât o viață salvată!

Revenind la persoanele care au făcut parte din echipa de control care a verificat modul concret de intervenție la Clubul Colectiv, avem câteva întrebări justificate la care solicităm, respectuos, răspuns:

  1. Care este experiența consilierilor din cadrul Corpului de Control al Premierului în domeniul Situațiilor de Urgență? Nu ne referim aici la școlile absolvite. Un jurist sau un inginer poate fi la fel de bun cunoscător al acestui domeniu, fără a fi neaparat pompier cu diplomă, dacă are un palmares suficient de stufos în ceea ce privește participarea sau studiul situațiilor de urgență.
  2. De ce în echipa care a evaluat intervenția de la Colectiv nu au fost cooptate persoane specializate în domeniul situațiilor de urgență? Spre exemplu, foști comandanți ai Pompierilor Români, precum generalii Vladimir Secară sau Ionel Crăciun, oameni care au scris pagini din istoria pompierilor și chiar au redactat cărți de specialitate care stau la baza pregătirii pompierilor români în domeniul stingerii incendiilor?
  3. Modul de acțiune în cadrul intervenției este apreciat ca fiind unul sub medie. Regăsiți în vasta Dumneavoastră experiență în domeniul situațiilor de urgență o altă situație de urgență similară cu care ați comparat intervenția în cauză? Dacă ne gândim la cele specificate în primele rânduri ale raportului, nu. Acolo ați descris ceea ce s-a petrecut la Colectiv drept cel mai mare dezastru provocat de om cu care s-a confruntat societatea românească în ultimii 25 de ani.
  4. În altă ordine de idei, într-un interviu publicat de tolo.ro, la care a participat șeful Corpului de Control Valentin Mircea împreună cu un alt aghiotant al Premierului din echipa de control, Valentin Mircea afirmă ferm că, doar la cererea Premierului, concluziile Raportului ar putea fi modificate. Să înțelegem că echipa de control a efectuat verificarea cu "lecția dinainte învățată"?
  5. Pe același site se arată o eroare comunicată telefonic de Corpul de Control, care și-a dat seama că pe parcursul interviului a furnizat unele inexactități pe motiv că au fost bulversați de aflarea veștii că mașinile nu au GPS. Dacă o veste de acest gen vă bulversează atât de tare, cum ați fost capabili, stimați domni, să verificați o situație precum cazul Colectiv care abundă de momente și elemente bulversante, fiind vorba de moartea a zeci de oameni? Sunteți siguri că raportul de control nu conține, și el, inexactități generate de bulversare? (Din informațiile noastre, ambulanțele sunt, totuși, dotate cu GPS. Poate verificați personal.)
  6. Specificați în raport că ISU București-Ilfov a intervenit cu deficiențe, dar SMURD a intervenit corespunzător. Cum puteți DEFALCA cele două instituții? SMURD este parte a ISU. Una fără cealaltă nu există. Sunt un TOT. Să înțelegem că habar nu aveți nici măcar teoretic ce ați verificat?
  7. V-ați gândit, măcar o secundă, că acuzațiile pe care le aduceți ating fiecare pompier care a participat în acea noapte la intervenția de la Colectiv? Oameni care riscau chiar ei să moară salvând viața celor prinși în incendiu? V-ați gândit că, stând la birou și subapreciindu-le eforturile, jigniți orice pompier din țara aceasta, care a participat vreodată la o intervenție? V-ați gândit că REALITATEA la o intervenție înseamnă mai mult decât niște cifre? Că o intervenție nu poate fi controlată precum o primărie sau un ABC?

Vă recomandăm călduros să citiți cuvintele de apreciere, admirație și solidaritate pe care pompierii străini, și nu doar ei, le-au adresat pompierilor români după intervenția de la Colectiv. Desigur, ei nu sunt experți în control, doar oameni care "se joacă" cu focul. Și nici aghiotanții vreunui premier care descalifică public, într-o ședință de Guvern trei ofițeri de carieră, FĂRĂ ARGUMENTE!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.