Pompierii militari - secretul reușitei proiectului SMURD

Sâmbătă, 28 Ianuarie 2017Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

SMURD  Cinci initiale care definesc un sfert de veac din istoria medicinii romanesti  25 de ani in care SMURD a devenit sinonim cu salvarea de vieti | imaginea 4 În urmă cu câteva zile, printr-o “coincidență uimitoare” cu ieșirea în stradă a oamenilor nemulțumiți de proaspăt instalatul partid de guvernământ, au apărut pe rețelele de socializare diverse mesaje de panică referitoare la trecerea SMURD în subordinea Ministerului Sănătății, înlocuirea doctorului Raed Arafat đin funcția de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență și chiar desființarea acestei instituții a Ministerului Afacerilor Interne.

Panică de la fumigene

Isterie generală, oameni înfricați, ca să nu spun prostiți, că și-ar pierde jobul dacă SMURD ar trece de la MAI la MS. O serie de bannere cu inscripția “Jos mâinile de pe SMURD” și cu poza celebrului doctor Arafat. Aproape că puteam revedea clișeul oamenilor ieșiți în stradă în urma cu vreo 10 ani, care au făcut să cadă guverne apărându-l pe doctorul, pe atunci fără preferințe politice declarate. Doar că, de data aceasta, fumigenele au fost aruncate pe Facebook.

Bineînțeles, valul a trecut, a avut un maxim și s-a potolit după ce Raed Arafat a făcut public la un post de televiziune faptul că a primit asigurarea din partea eminenței cenușii Liviu Dragnea, că nu va fi schimbat. Trebuie să fii extrem de naiv să-ți imaginezi că un om care nu știe cum să-și scape propria piele fără a inflama spiritele deja ieșite în stradă și-ar mai putea permite să-și pună în cap și fanii doctorului Arafat.

Bineînțeles, imediat, banerele cu “Jos mâinile de pe SMURD” au fost înlocuite cu altele, mai domoale și pline de speranțe, preluate din înțelepciunea populară, de genul “Nu mor caii când vor câinii”.

Angajații SMURD sunt pompieri militari

Am văzut păreri și păreri, comentarii diverse pe tema acestei nedreptăți care se presupune că ar fi fost pusă la cale de Guvernul Grindeanu. Oameni pro, oameni contra. Inevitabil m-am gândit la originile SMURD. SMURD, un proiect plin, în mod cert, de dăruire, de curaj, de ambiție, animat de dorința de a acorda primul ajutor și a salva vieți. SMURD s-a dezvoltat pe scheletul bine conturat al UNITĂȚILOR MILITARE DE POMPIERI. Doctorul Raed Arafat, părintele SMURD, a găsit înțelegere și deschidere la comandanții militarilor pompieri care i-au venit în ajutor atât cu spațiile subunităților de pompieri cât și cu personalul necesar pentru a încadra ambulanțele SMURD. Pentru că, paramedicii de pe ambulanțele SMURD, sunt POMPIERI MILITARI. Angajați ai ISU pe funcții de SUBOFIȚERI OPERATIVI.

Acești subofițeri operativi au absolvit de-a lungul anilor cursuri de specializare în meseria de paramedic. Cum, subunitățile de pompieri militari cu personal angajat acoperă întreg teritoriul României, SMURD a devenit un proiect amplu, național. Fără sprijinul pompierilor - atât a comandanților acestora cât și a pompierilor care au absolvit cursurile de paramedic (chiar dacă, atunci când s-au angajat, ei s-au pregătit pentru meseria de POMPIER) SMURD ar fi rămas un proiect local, cu câteva ambulanțe vechi conduse de personal civil, medical. Pompierii militari, prin implicarea lor, au dat aripi acestui proiect, și i-au permis doctorului Arafat să viseze și să își împlinească visele.

Paramedici cu voie sau fără voie

Dacă modulul 1 al cursurilor de pregătire în meseria de paramedic i-a înzestrat pe pompieri cu cunoștințe de prim-ajutor esențiale, modulul al 2-lea i-a adus față în față cu noi provocări precum a pune linia venoasă sau a intuba un pacient. Provocări care nu au fost primite cu încântare de către toți pompierii vizați de acest nou curs de perfecționare. Și asta dintr-un motiv banal: manevrele respective pot fi dificile chiar și pentru un absolvent de școală medicală cu experiență. Dar, cu toate acestea, fiind militari, pompierii nu au avut dreptul de a refuza participarea la noul curs. În armată, ordinul e ordin, se execută nu se discută.

Program infernal, fără drept de apel

Dezvoltarea SMURD, creșterea numărului de intervenții, disponibilizările celebre, au adus acum doi ani IGSU într-o situație care a impus schimbarea programului de lucru. Astfel, pompierii au început munca în program de 24 cu 48 în loc de 24 cu 72. Pesemne, cineva credea că astfel se va rezolva problema încadrării ambulanțelor SMURD dar și a mașinilor de stingere cu personal suficient. Se vorbea atunci de mai multe libere, mai mulți bani, mai mare eficiență.

Timpul a dovedit că acest program a creat un stres mai mare asupra oamenilor și multă nemulțumire. În loc să recurgă la angajarea de personal DSU și IGSU au decis arbitrar ca pompierii să muncească mult mai mult, în detrimentul vieții lor de familie și prin sacrificarea timpului de recuperare atât de necesar într-o profesie atât de riscantă și intensă. Și cu toate astea, nu de puține ori autospecialele de stingere sunt încadrate cu echipaje incomplete.

Una peste alta, dacă pompierii militari nu erau militari, în mod cert multe din aspectele enumerate mai sus se desfășurau cu totul altfel. Cât timp sunt militari, deci sunt obligați să execute un ordin, nimeni nu își va dori vreodată ca SMURD să treacă în subordinea Ministerului Sănătății. Asta ar presupune lucrul cu alți oameni, liberi să își ceară drepturile sau să refuze să execute un program care îi solicită excesiv.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.