IGSU: Instituția în care a gândi înseamnă lipsă de respect față de superiori

Joi, 02 Martie 2017Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

IGSU  Institutia in care a gandi inseamna lipsa de respect fata de superiori | imaginea 1 Relatam în urmă cu câteva săptămâni despre situația halucinantă în care doi subofițeri de la ISU Neamț urmau a fi sancționați pentru îndrăzneala de a posta pe Facebook materiale privind problemele cotidiene ale pompierilor: lipsa asigurărilor de viață și o analiză mai mult decât obiectivă asupra serviciilor medicale oferite de militari. Surse neoficiale dar sigure ne-au confirmat că cei doi au fost mustrați în scris pentru lipsă de respect față de superiori, superficialitate în indeplinirea atribuțiilor de serviciu și altele asemenea.

Postarea “rușinoasă”

Cum spuneam, doi subofițeri, două acțiuni “rușinoase”, “condamnabile” care “nu fac cinste hainei militare”. Întâmplător, una din postări a fost pusă într-o seară, pe un grup PRIVAT al cărui administrator și moderator e chiar semnatara articolului de față. Cel care a postat-o, a și șters-o la puțin timp după aceea. Dar ea a rămas salvată în calculatorul subsemnatei, considerând-o interesantă, obiectivă, echilibrată. O redăm în cele ce urmează:

“Un lucru absolut normal ca un serviciu de medicină de urgență să fie subordonat Ministerului Sănătății. Iar personalul care să încadreze o ambulanță să aibă pregătire medicală, așa cum este și normal, asistent medical sau medic, după caz. De foarte mult timp detașamentele și secțiile de pompieri funcționează cu un număr redus de personal din cauza faptului că angajații au fost efectiv forțați să încadreze ambulanțe SMURD, după ce au fost instruiți timp de o lună de zile într-un curs de prim ajutor!!! 1 LUNĂ!!! Efectiv, s-a ajuns ca pe tură de serviciu, numărul militarilor care încadrează ambulanțe SMURD să fie egal cu cel care a rămas pe mașinile de stingere, descarcerare, decontaminare, pirotehnic, scafandri etc. Au fost descompletate echipaje de stingere, de aceea de multe ori la locul unui incendiu ajunge câte o autospecială încadrată de un conducător auto și un servant pompier!!! Ce vină are un cetățean care efectiv are o problemă medicală și sună la ambulanță, iar când aceasta sosește, foarte prompt, e adevărat, din ea coboară trei militari, foarte bine intenționați, dar cu cunoștințe și studii medicale zero? Asta e singurul plus la SMURD că vine repede și că militarii nu iau șpagă… mai contează viața omului? Nu mai contează… bine că a venit repede. Într-un cuvânt treaba ar sta cam așa pompierii să fie pompieri iar ambulanțele sa fie ambulanțe. Pompierii pe ambulanțe reprezintă un dublu atentat la viața cetățenilor, prima oară a celor care au probleme medicale și au nevoie de ambulanță, iar a doua oară a celor care sunt prinși în incendii, accidente s.a.m.d. care poate ar avea o șansă să fie salvați dacă numărul pompierilor care intervin ar fi acela prevăzut în regulamente, nu atât de puțini cum se întâmplă în realitate… Iar domnul Arafat poate foarte bine să coordoneze SMURD-ul și de la Sănătate, doar e medic, acolo e locul lui, nu in MAI… Unde în toată lumea asta mare s-a mai auzit de servicii medicale de urgență oferite de militari?”

Lipsă de respect sau orgoliu inflamat?

După cum observați, postarea nu aduce atingere ninciunui SUPERIOR al pompierilor. Ea îl zgândăre, cel mult în orgoliu, doar pe dr. Raed Arafat căruia îi reamintim pe această cale, respectuos, că, în baza prevederilor legale, Departamentul pentru Situații de Urgență pe care îl conduce, nu are personalitate juridică, iar rolul Domniei Sale este acela de coordonator. În plus, postarea face referire la o situație cât se poate de reală și controversată despre care am mai relatat: abordul intravenos pe care, mai nou, sunt OBLIGAȚI pompierii militari să îl învețe. Faptul că un pompier are astfel de dileme, chiar și în timpul serviciului, nouă cel puțin ne spune CĂ ESTE PREOCUPAT CA ACȚIUNILE LUI SĂ FIE EFICIENTE ȘI SĂ NU PUNĂ ÎN PERICOL VIAȚA VREUNUI SEAMĂN. Doar sunt SALVATORI, nu măcelari. După sancțiunea dură sosită în replică la aceste gânduri, să tragem concluzia că în IGSU a gândi înseamnă lipsă de respect față de superiori? Asta dacă strecurăm pe undeva rolul de coordonator pe care dr. Arafat îl are în raport cu instituția POMPIERILOR și, nițel forțat, îl considerăm superior al militarilor în sensul prevăzut de Statutul Cadrelor Militare, act legislativ în baza căruia cei doi au fost sancționați… Și cu toate astea tot nu găsim lipsa de respect. Poate cel mult un orgoliu inflamat și prea sensibil?!?

În loc de asigurări de viață, sancțiuni

Păcatul celuilalt pompier sancționat cu mustrare scrisă a fost că și-a permis să distribuie pe Facebook un articol care vorbea despre lipsa asigurărilor de viață a personalului MAI. Comentariile sunt de prisos. Dacă tot nu le asigurăm viața, măca să știe politica pumnului în gură! Rușine!

Pe Facebook se acceptă doar postări pro Arafat

IGSU  Institutia in care a gandi inseamna lipsa de respect fata de superiori | imaginea 2

Culmea ironiei, am auzit de atâtea ori despre regulile la care se supun militarii, despre faptul că de la debutul programului infernal 24 cu 48 nimeni nu mai are voie să se plângă pe Facebook nici de program, nici de oboseală, pentru că se face vinovat de comportament nedemn pentru un militar și încalcă te miri câte articole din Legea 80. Prea bine. Să admitem că militarii nu au voie a se manifesta în public. Nu au voie să își spună of-ul. Bun.

Dar, și aici SOLICITĂM PUBLIC INSEPCTORATULUI GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, să ne explice, cum de militarii au voie să își manifeste public, fără a fi sancționați, susținerea față de drul Raed Arafat? Cum de distribuirea de slogane de genul “Alături de Raed Arafat”, “Jos labele de pe SMURD”, sau de articole care atacau chiar Premierul României (Fie el Cioloș sau Grindeanu) au putut fi distribuite fără ca cineva să fi fost sancționat? Vă rugăm respectuos să ne precizați pe ce bază sunt sancționați pompierii pentru distribuirile de pe Facebook? Noi am remarcat doar criteriul pro și contra Raed Arafat. Mai reamintim conducerii IGSU că Raed Arafat și-a manifestat public sprijinul față de Victor Ponta, om politic, candidatul PSD la alegerile prezidențiale.

Respectul sau acceptarea superiorității unui ministru sau secretar de stat, este una, iar susținerea în public a unei personalități publice cu preferințe politice contravine clar Statutului Cadrelor Militare.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.