Concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere în cadrul IGSU - anulate pentru responsabilizarea comisiilor de examinare!?!?

Marți, 04 Aprilie 2017București

Concursurile pentru ocuparea functiilor de conducere in cadrul IGSU   anulate pentru responsabilizarea comisiilor de examinare | imaginea 1 După anularea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență, redacția noastră a adresat IGSU câteva întrebări, în speranța că vom reuși să lămurim motivul dar și cadrul legal care a permis luarea acestei decizii. Redăm în rândurile ce urmează răspunsurile IGSU la întrebările Agendei Pompierului.

Întrebările Agendei Pompierului

  1. Care este cadrul legal în baza căruia au fost anulate aceste examene, unele chiar cu o zi-două înainte, în condițiile în care, chiar și OMAI 177 prevedea că “Procedurile de concurs nefinalizate la data intrării în vigoare a prezentului ordin se finalizează potrivit reglementărilor aflate în vigoare la momentul iniţierii acestora.”

  2. Aceste noi metode de evaluare a candidaților afectează în vreun fel candidații deja admiși - dacă este cazul?

  3. Ce presupun de fapt aceste noi instrumente de evaluare? Cum considerați că vor elimina acestea riscul subiectivismului în procesul de evaluare a candidaților?

  4. Noile măsuri vor aduce modificări și în situația posturilor de răspundere din cadrul inspectoratelor, scoase la concurs din sursă externă, la care candidaților pe funcții de Ofițer specialist 1 în Centrul Operațional sau la Serviciul Logistic li se solicitau studii universitare în domenii precum Educație Fizică sau Zootehnie?

Răspunsurile specialiștilor IGSU

“Anularea procedurii de ocupare a posturilor de conducere vacante existente la nivelul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, în baza fișelor - cadru emise de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, reprezintă măsura dispusă de inspectoratul general pentru responsabilizarea comisiilor de concurs contistuite la nivelul unităților subordonate, având în vedere prevederile art. 26 din Anexa nr.3 a OMAI nr. 1772016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale Ministerului Afacerilor Interne.

Mențiunile sunt cuprinse în OMAI nr.II/2154/17.03.2017 și în procesul verbal nr. 116203 din 10.03.2017 privind consemnarea modului de desfășurare a analizei fișelor - cadru aferente posturilor cu atribuții și cerințe de ocupare similare din structura inspectoratelor județene pentru situații de urgență.

Argumentul ce stă la baza acestui act decizional constă în necesitatea implementării unitare (la nivel central și teritorial) a unui instrument de evaluare a aptitudinilor, abilităților, atitudinilor și motivațiilor specifice posturilor, cerințe ce trebuie evaluate, conform prevederilor OMAI nr. 1772016. Preocuparea inspectoratului general pentru corectitudinea și legalitatea parcurgerii etapelor procedurale, în astfel de situații, este susținută prin elaborarea unui cadru unitar de evaluare a acestor cerințe și transmiterea, spre aplicare în teritoriu, a unui set de reguli clare și complete de notare, astfel încât orice elemente legate de subiectivism, în evaluarea candidaților, să fie evitate.

Referitor la aspectul privind posibilitatea ca aceste metode de evaluare să-i afecteze pe candidații deja admiși, vă precizăm faptul că cerințele din fișele posturilor corespondente acestora au fost acoperite în baza unor grile/bareme clare de cuantificare a performanțelor de post.

În ceea ce privește recrutarea personalului pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul instituției noastre, facem precizarea că în conformitate cu prevederile legale, orice cadru militar, care îndeplinește condițiile, criteriile și cerințele specifice postului respectiv, poate accede la ocuparea postului ales.

Verificarea îndeplinirii, de către candidați, a condițiilor de participare la concurs, revine atât comisiei de recrutare, cât și secretarul acesteia, iar aceste condiții au fundament legal, pentru susținerea interesului insituțional, și sunt specificate, în clar, în anunțul de concurs.

De asemenea, vă precizăm faptul că responsabilitatea întocmirii, modificării și completării fișei postului revine șefului nemijlocit al titularului postului pentru care se întocmește fișa respectivă.”

Concursurile pentru ocuparea functiilor de conducere in cadrul IGSU   anulate pentru responsabilizarea comisiilor de examinare | imaginea 2

Și totuși, ce articol de lege stipulează anularea concursurilor?

Ce nu am reușit noi încă să aflăm este care e articolul de lege care permite IGSU să anuleze prin ordin de inspector general concursurile în desfășurare. Asta deoarece Art. 26 din Anexa nr.3 a OMAI nr. 1772016 se referă în exclusivitate la scopul interviului pe subiecte profesionale și în niciun caz nu atribuie IGSU dreptul de a anula concursuri: “Interviul pe subiecte profesionale are drept scop aprecierea cunoştinţelor profesionale, precum şi a aptitudinilor, abilităţilor, atitudinilor şi motivaţiilor relevante pentru îndeplinirea atribuţiilor postului, în acord cu tematica şi bibliografia de concurs.”. Cât despre procesul verbal amintit, un proces verbal nu ține loc de literă de lege în luarea unor decizii atât de radicale.

În răspunsul IGSU se arată că măsura a fost dispusă de inspectoratul general pentru responsabilizarea comisiilor de concurs contistuite la nivelul unităților subordonate. Până acum aceste comisii au dat dovadă de iresponsabilitate în exercitarea atribuțiunilor ce le revin? Să înțelegem că acei candidați care au fost declarați admiși deja au fost evaluați de comisii iresponsabile care trebuiau responsabilizate? Există vreun articol de lege care prevede responsabilizarea comisiilor de examen prin anularea concursurilor?

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.