Arma Pompieri - de 4 ani, sub același blestem: instabilitate

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Ioana U. Acum 4 ani, pe 20 ianuarie 2014, un avion se prăbușea în Apuseni. Accidentul aviatic de tristă amintire... Odată cu avionul s-a prăbușit și stabilitatea abia închegată a Armei Pompierilor.

După ce, în sfârșit, pe 17 ianuarie 2014, după luni de așteptare, a apărut decizia de numire în funcția de inspector general a generalului de brigadă cu o stea dr. Ion Burlui (dacă bine ținem minte examenul avusese loc cândva prin toamna lui 2013), aflam, dupa 5 zile, pe 22 ianuarie 2014, că acesta și-a înaintat demisia de onoare punând astfel Cruce stabilității în Arma Pompierilor. În 23 ianuarie, după ce și-a anunțat gestul pe la diverse televiziuni, enervat la culme, ministrul de interne de atunci i-a aprobat demisia.

Sătul de imixtiunea politicului în Arma Pompierilor și de umilințele la care putea fi supus un șef de Armă de către politicieni, generalul Burlui a trântit ușa și a plecat. În scrisoarea trimisă presei la acea vreme, generalul Burlui menționa: "Pompierul este copilul acestui popor. Pe copilul tău nu poţi să-l faci „vierme” şi „incompetent” de faţă cu tot satul, în condiţiile în care îşi sacrifică timpul, familia, viaţa pentru binele tău şi îţi place să te lauzi şi să te asociezi cu el când ia note bune."

Generalul Burlui promovase un examen pentru a ocupa funcția de inspector general, deși Statutul cadrelor militare precizează că șefii de Armă se numesc. Nu ar fi prima anomalie, doar de vreo doi ani, sub egida unor minți luminate, doxă de legislație în domeniul resurselor umane, din MAI, inspectorii generali nu mai au nevoie nici măcar de prelungirea împuternicirii după 6 luni. Pare-se că Legea 80 e cam demodată într-un minister condus de... civili.

Ar fi de reținut că în ciuda examenului promovat, Burlui nu a fost ferit de umilințe. E tardiv să reluăm discuțiile de atunci. Am scris tot ce era de scris la vremea respectivă. Inspectorul general se afla în Capitală, la picioarele politicului, în timp ce 70 de pompieri pălmași din Cluj, Bihor, Mureș și Alba au mers ore întregi prin frig, zăpadă, ploaie, ceață, întuneric, în condiții vitrege, pentru a găsi epava avionului și a salva pasagerii. Asta deoarece "specialiștii" structurilor abilitate au jucat "baba oarba" cu viața victimelor.

Din nefericire, pentru Arma Pompierilor stabilitatea a durat 5 zile. A urmat la(n)țul împuterniciților. Unul mai moale, altul mai bătăios, inspectorii generali s-au perindat pe podiumul IGSU, apoi au părăsit scena. Unii la fel cum au venit, alții cu o stea de general în plus...

Burlui a picat după accidentul aviatic, Cornea la puțin după Colectiv. Plecați de bună voie sau obligați, mai contează? Pompierii trag blestemul instabilității.

Ne apropiem de 4 februarie... În condițiile unui tsunami pe scena politică, e previzibil ca și Pompierii să se aleagă măcar cu un uragan. Postul de inspector general nu a fost scos la concurs. Cei mai curajoși militari ai țării rămân la cheremul unor politicieni care își urmăresc doar propriile interese. Putem da cu banul cine e noul inspector general? Iamandi, Balcu, Florea, X? Mai contează? Pompierii vor fi obligați șă-și vadă de treabă în continuare, păpușarii îi știm, ne lipsește păpușa.

Finalul lui 2017 a fost apoteotic: ditamai incendiul la Moftinu. Terminat cu bine. Fără victime. Fără pagube. O victorie răsunătoare. Totul ca la carte. Comandantul pe front, lângă armată. Chiar dacă unii vor spune că era obligația sa. Foarte bine. A îndeplinit-o. Militarii mulțumiți. Canadienii plini de admirație. Recunoștința sătmărenilor. Și? Un ministru care nu le-a adresat niciun "Bine, bre!"... așa, omenește, ca de la Teleorman. Ne așteptăm, cu același tupeu cu care n-a adresat pompierilor niciun cuvânt de recunoștință, cu același tupeu cu care s-a încăpățânat să nu demisioneze, diafana ministră a internelor șă-și împuternicescă un sclav la comanda pompierilor. Apoi, peste 6 luni, altul, dacă acesta nu face față. Sau dacă mai apucă...

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.