Va fi schimbat colonelul Daniel Dragne de la comanda pompierilor, după intervenția de la sonda Moftinu?
Prin 2016, scriam în paginile revistei stârnind nemulțumirea multora că din 2011 încoace șefii pompierilor militari sunt schimbați precum ciorapii, Arma pompierilor militari înregistrând cea mai cruntă perioadă de INSTABILITATE din toată istoria pompierilor.
Arma pompierilor sfidată de politicieni
Arătam atunci cum s-au succedat ofițerii la comanda pompierilor români, fiind schimbați rapid, după perioade scurte, de la câteva luni la un an. Apogeul sfidării pompierilor de către clasa politică a fost momentul numirii unui general de jandarmi la conducerea Armei. Aceeași sfidare și superficialitate cu care cei perindați la conducerea ministerului au înțeles din 2011 încoace să trateze pompierii: instituția în care populația are cea mai mare încredere.
În urmă cu 1 an, pe 4 februarie 2017, era împuternicit la conducerea pompierilor colonelul Daniel Dragne. Deși calitățile de manager și organ de control îl recomandau, aveam dubii în privința eficienței sale pe frontul incandescent. Suspiciuni pe care le-am manifestat și asumat, public. La aproape un an, intervenția de la sonda Moftinu ne-a arătat o altă față a împuternicitului inspector general. A fost o surpriză deosebit de plăcută să regăsim calități de adevărat comandant care trage cot la cot cu oamenii, fără aere, deschis, camarad. Respect!
Dragne, recompensat cu debarcarea după intervenția de la Moftinu?????
Umblă vorba prin târg că ministrul Carmen Daniela Dan nu l-ar mai agrea pe colonelul Dragne în funcția de comandant al pompierilor români. Și nu ar fi singura. Gurile rele spun că nici doctorul Arafat nu și-l mai dorește la comandă pe cel cu ajutorul căruia a reușit absorbția atâtor fonduri europene. Cică, în curând, colonelul Daniel Marian Dragne, cel care a condus forțele de intervenție la Moftinu și cel care și-a asumat întreaga responsabilitate pentru această extrem de dificilă intervenție, va fi debarcat. Ar fi interesante motivele… Chestiunea cu “îmbunătățirea managementului” nu mai ține. Pentru că Dragne, chiar dacă nu ne place să o recunoaștem, a excelat pe toate planurile.
Și nici “încetarea împuternicirii” la termen nu stă în picioare. Pentru că un ministru care respectă structurile subordonate, așa cum am văzut în nenumăratele exerciții de imagine care inundă canalele media și Facebook-ul, nu are niciun interes să destabilizeze o structură, schimbând un comandant sub mâna căruia eficiența acesteia e în creștere.
Cât despre Raed Arafat, de ce l-ar vrea schimbat pe cel pe care (deloc profesionist) îl numea cu atâta drag “Daniel” în conferințele de presă de la Moftinu? Nu insistăm acum asupra altor persoane apropiate doctorului care, de-a lungul istoriei, dacă interesul/situația a dictat, au sfârșit aruncate în groapa cu lei. Sperăm doar că nu e vorba de un obicei…
Bursa zvonurilor
Pe diverse bloguri, bursa zvonurilor s-a dezlănțuit. Nume mai mult sau mai puțin sonore sunt vehiculate. Ce-i drept, nu prea mai e în ce alege. Mulți inspectori șefi au fost deja perindați pe la București câte o jumătate de an, un an. Alții au ieșit glorioși la pensie sătui de sistem, hotărâți să evite zăbala care le-ar fi fost pusă în gură după instalarea la IGSU și dornici a-și savura pensiuța cu multe zerouri în tihnă.
Trei nume ne-au reținut atenția: colonelul Apostol Emil de la ISU Giurgiu, căruia nu avem ce-i reproșa dar care este prea iubit la Giurgiu și poate mult prea corect ca să-și dorească o asemenea “aventură”. Colonelul Cosmin Balcu de la ISU Sibiu intrat în atenția presei după scandalul din 2015 cu “simpatia rromilor”. Un alt nume ar fi cel al generalului Dan Iamandi de la ISU Iași căruia îi dorim sănătate multă și căruia, din nefericire, o intervenție ca cea de la Moftinu i-ar pune serios în pericol starea de sănătate.
Asta dacă nu carecumva ar putea scoate cineva din joben un general de jandarmi dornic de încă o stea sau vreun colonel de la frontieră dornic să iasă la pensie general de pompieri.
Inspectorul general e NUMIT - conform Legii 80
Faptul că încă nu a fost scos la concurs postul de inspector general, dă și mai tare apă la moara zvonurilor. Acesta poate fi un semnal de alarmă sau un semnal că, ministrul Carmen Daniela Dan va fi prima, după mulți ani, care va respecta prevederile Statutului cadrelor militare. Bătrâna Lege 80, zice cam așa când vine vorba de numirea comandantului unei Arme:
“Art. 77. -
Cadrele militare în activitate pot fi detașate la alte unități pentru îndeplinirea unor misiuni sau pentru a urma o formă de perfecționare a pregătirii pe o perioadă de cel mult un an, durată care poate fi prelungită, cu aprobarea ministrului apărării naționale, până la cel mult 2 ani.
Pe timpul detașării, cadrele militare rămân încadrate în funcțiile și unitățile militare din care au fost detașate și beneficiază de toate drepturile legale.
Art. 78. -
Numirea în funcție și eliberarea din funcție în unitățile militare, cu excepția funcțiilor publice în care numirea se face potrivit legii, precum și detașarea cadrelor militare în condițiile art. 77 se fac, în timp de pace și în timp de război, conform competențelor stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale.”
Deci, de-o fi pace, de-o fi război, comandantul Armei e NUMIT nu trimis la examen. De altfel, moda cu scoaterea la concurs a postului de inspector general a apărut prin 2013, și cu siguranță nu având la bază Legea 80.
Ne mărturisim încrederea ca actualul ministru al Administrației și Internelor să demonstreze că nu face parte dintr-un partid preocupat doar de schimbarea legilor ci și de respectarea acestora.
Cu toate urzelile, intervenția de la Moftinu continuă
Dacă nu ar fi tragic, ar fi comic. În timp ce unii sunt preocupați a urzi planuri de înlocuire a comandantului pompierilor, colonelul Daniel Dragne se află vineri, 5 ianuarie a.c., în a 19-a zi de luptă cu focul, la Moftinu. Deh, sonda nu ține cont de interese.
În aceste momente, pompierii militari acționează pentru protecția echipei de sondori care a evaluat situația în vederea stabilirii strategiei de captare eficiente și sigure a gazului. Sondorii intră în foc, iar pompierii conduși de colonelul Dragne sunt cei care fac tot posibilul ca intervenția acestora să nu se transforme într-o nenorocire. De altfel, din după amiaza zilei de miercuri, 4 ianuarie a.c., sonda de la Moftinu a început să deverse apă în cantități mari, apă care a stins flacăra. Pompierii monitorizează atent zona pentru ca în cazul în care sonda va elimina din nou gaz, să fie reaprinsă controlat evitându-se o explozie.
Le urăm succes băieților care intervin la Moftinu și îi felicităm, pe ei și pe comandantul lor, pentru că, prin sacrificiul lor, petrecându-și sărbătorile departe de familie, ei au vegheat ca semenii lor să poată avea sărbători liniștite.
Ce le aduce anul 2018 pompierilor români?
Sunt două posibilități: fie recunoștința binemeritată, fie o nouă palmă pe obrazul lor de oameni devotați.
Acești oameni, de la mic la mare, s-au aflat în linia întâi a acestei intervenții deosebit de periculoase. Comandantul lor, colonelul Dragne și echipa sa de specialiști, nu s-au mișcat de la Moftinu din 19 decembrie 2017, nici măcar de sărbători. Chiar dacă echipele de intervenție au mai avut perioade de pauză, schimbându-se între ele, colonelul Dragne a fost omul care a stat zi și noapte la Moftinu, asumându-și toate deciziile luate pe parcursul desfășurării intervenției. Orice greșală ar fi avut un singur responsabil: inspectorul general.
Modalitatea de intervenție a atras respectul și admirația sondorilor canadieni față de intervenția pompierilor militari. Acești sondori experimentați au la activ peste 500 de incendii de sondă la care au participat, iar recunoștința lor la adresa pompierilor, manifestată public, ridică România ca țară prin efortul susținut depus de militarii români la Moftinu, sub comandă unică.
Merită din plin și recunoștința noastră? De bună seamă!
Menționam într-unul din articolele noastre că la Moftinu, pompierii au încercat un sentiment de unitate și stabilitate ne mai simțit de mulți ani. De mult prea mulți ani. Schimbarea inspectorului general, fără un motiv palpabil și mai ales după obținerea unei mari victorii pe frontul incandescent ar fi nu doar o reafirmare a instabilității, a lipsei unui comandant sigur, ci și o palmă dată oamenilor care muncesc. O dovadă nefastă că în România, valoarea muncii și a sacrificiului pălește în fața intereselor de grup.
Decizia aparține, firește, ministrului de resort. Cu tot respectul, ne manifestăm încrederea în simțirea, corectitudinea și empatia pe care a afișat-o mereu la adresa militarilor. Sperăm ca cele descrise în rândurile de mai sus, să se dovedească a fi doar niște zvonuri nefericite răspândite de cei ce nu iubesc nici țara și nici pompierii ca Armă.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.