Programul 24 cu 48 - vesta antiglonț în fața mitralierelor disponibilizării?

Vineri, 06 Aprilie 2018București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

O zi obișnuită a săptămânii. Într-unul din dispeceratele integrate din țară, un apel telefonic anunță un biciclist accidentat, prăbușit la pământ, cu traumatism cranian și probabil traumatism de coloană. O ambulanță SMURD cu un echipaj de pompieri militari paramedici pornește în trombă pentru a veni în ajutorul celui aflat la nevoie. Omul este găsit, investigat, imobilizat, tratat EXEMPLAR de paramedici.

Prin stație coordonatorul din Dispecerat îi direcționează să transporte victima la spitalul teritorial. Spital fără computer tomograf, în condițiile în care tomografia este o investigație obligatorie în cazul unui accidentat suspectat de leziuni cerebrale sau ale coloanei vertebrale. Motivul acestei decizii stupefiante? Oficial și medical nu știm dacă poate exista vreunul dar, real, lipsa de echipaje.

Nu intrăm în detalii. Slavă Lui Dumnezeu și mulțumită paramedicilor și medicilor UPU, biciclistul este în viață, stabil. Vom atinge însă, pornind de la acest incident care nu este nicidecum unic ci chiar foarte des întâlnit în misiunile pompierilor militari fie ei paramedici sau operativi pe stingere, un subiect dureros: lipsa de personal, programul 24 cu 48 și plata orelor suplimentare.

Știm că programul 24 cu 48 a bulversat la vreme instaurării sale Arma Pompierilor. A generat dispute, asperități, proteste. Mărturisesc că, inițial, n-am înțeles în adevăratul sens necesitatea acestui program. Ultimele decizii luate însă în Arma Pompierilor, în urma presiunilor ministerului de resort încep însă a lămuri anumite aspecte și a întări ideea că această Armă e pe ultimul loc în acest minister. Iar acest program a fost un soi de vestă antiglonț în fața mitralierelor disponibilizării îndreptate preventiv spre pompieri. Desigur, pompierii își păstrează locul fruntaș în inima cetățenilor. Din păcate, asta le încălzește doar sufletul dar nu le plătește nici ratele și nici nu le cumpără pâinea pe care o pun zilnic pe masă.

Conform programului 24 cu 48 un pompier militar efectuează în plus, lunar, 1,5 ture față de numărul turelor din vremea programului 24 cu 72. Inițial, legislația în vigoare venea în sprijinul acestui program oferind modalități suplimentare de plată petru orele lucrate suplimentar în zilele de sâmbătă și duminică sau sărbători legale. Normal, fluturașul de salar al unui pompier trebuia să fie cu câteva sute de RON mai mare în condițiile în care acestuia nu i s-a acordat timpul liber suplimentar cuvenit orelor lucrate în plus.

La vremea aceea, vorbind despre necesitatea acestui program de lucru care urma să mai compenseze lipsa de personal cu care se confrunta deja sistemul, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, preciza că: “De-abia după această modificare putem veni cu o analiză care să arate de cât personal mai avem nevoie în plus pentru buna funcționare, de cât personal avem nevoie în plus ca să deschidem câteva puncte necesare de lucru și să venim cu un raport către conducerea Ministerului, către Guvern, în care să specificăm în următorii ani de ce avem nevoie. Înainte de asta, trebuia, obligatoriu, să se demonstreze clar că resursa pe care o avem este folosită la o capacitate maximă.”

Se pare însă că punctele de lucru au fost deschise, resursa umană este folosită la capacitate maximă și cu toate acestea promisiunile ministerului de resort au rămas vorbe în vânt. Nimeni nu s-a mai obosit să completeze resursa umană. Au trecut 3 ani. Nu 6 luni. Nu un an. În schimb, la nivel național, în unele inspectorate, extrem de puține la număr, militarii au primit drepturile salariale cuvenite legal pentru orele lucrate suplimentar în zilele de sâmbătă și duminică și sărbători legale, în altele - nu. Motivul? Economiștii - a se citi contabilul șef al instituției - aplică legea fiecare după cum îl taie capul. Atât timp cât și în ministerul care a emis actul legislativ referitor la sumele ce se acordă pentru plata orelor suplimentare domnește haosul, nici nu e de mirare. Dacă inițial pompierilor li se promiteau bani frumoși în schimbul turelor lucrate în plus, mai nou, ministerul constată că din lipsă de fonduri, ar cam mai trebui să taie de la gura unora. Și cine alții puteau intra în discuție dacă nu pompierii militari?

Privind înapoi, încercăm s-o facem cu înțelepciune nu cu mânie - observăm că, deși militarii s-au supărat deseori pe superiorii lor, cu toții, și cei din eșaloanele superioare și cei din linia întâi, au fost victima unor politicieni de carton care și-au urmărit doar propriile interese, împărțind banii pe principiul înfundării gurii celui care strigă prea tare. Ori pompierii, se știe, nu pot striga, sunt militari.

Recent, sub constrângerea capetelor luminate din minister, pompierilor militari le-a fost decimată și bruma de bani pe care o primeau pentru orele suplimentare. Cei care o primeau. Pentru că în prea multe județe aceste sume nu s-au acordat. Dar Ministerul nu s-a obosit să verifice asta. Și, dat fiind faptul că procentele aferente zilelor libere lucrate au fost tăiate consistent, nici nu se va sinchisi nimeni să verifice sau să dispună plata retroactivă a acestor ore pentru nenorociții care au avut ghinionul de a avea șefi supuși contabililor-șefi și nepăsători să lupte pentru interesele oamenilor lor.

Ar mai trebui să observăm doar că s-a pornit de la “folosirea resursei umane la capacitate maximă” pentru a evalua necesitatea angajării de personal, s-au promis bani și în final nu s-au făcut nici angajări, banii au fost și nu prea acordați, și, ultima directivă a MAI(via Direcția Generală Financiară) a venit în sprijinul acelor șefi care nu au catadicsit să plătească orele suplimentare, legiferând o ilegalitate practicată cu succes de unii distinși inspectori-șefi: bani - nu, timp liber - după posibilități. Dragi militari, având în vedere “dragostea” pe care oamenii politici de la conducerea Ministerului o poartă Armei voastre, ajungem la concluzia că programul 24 cu 48 vă protejează de un nou val de disponibilizări. Vedeți cei peste 2000 de disponibilizați în epoca de tristă amintire. Credeți cumva că cei care ba vă oferă bani, ba vă taie drepturile, ba vă oferă timp liber, ba vă solicită la datorie, s-ar împiedica de ceva când ar veni vorba să mai dea afară vreo 1000 - 2000 de oameni pentru a consolida banii din pușculița Ministerului? Nici pomeneală! Nici măcar faptul că un astfel de program reușește să acopere la nivel mediu nevoia populației (și asta în condițiile folosirii resursei de muncă la extrem), nu le va sta în cale. Doar, cine-și dorește să fie MAI aproape de cetățean?

O istorie tristă se scrie în aceste vremuri pentru Arma Pompierilor. O istorie scrisă prin ordine emise sub constrângerea politicienilor sau din submisivitate față de cei care conduc un minister fără a avea habar cum afectează deciziile lor cetățeanul. În condițiile în care de cele mai multe ori pe mașinile de pompieri echipajele sunt incomplete, lipsa de personal va duce mai devreme sau mai târziu la pierderea de vieți omenești. Zilnic apar nenorociri, iar atunci nevoia oamenilor de pompieri e la apogeu. În aceste condiții ministeriabilii încă își mai permit să joace bambilici cu drepturile militarilor pompieri. Militarii au învățat ceva după Colectiv. Cei care țin în mână destinele acestor oameni, însă, nu.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.