Din culise: Pompierii și mega exercițiul

Duminică, 21 Octombrie 2018București
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: EU Modex

Din culise  Pompierii si mega exercitiul | imaginea 1 Exercițiul Seism 2018 a ajuns la final de câteva zile. Ecourile sale însă sunt departe de a se stinge. Ecoul internațional pare a fi cel mai puternic și, cu siguranța factorii importanți internaționali sunt convinși în acest moment de atuurile de organizator de excepție ale secretarului de stat Raed Arafat. Sau de abilitatea cu care acesta coordonează pompierii români. Nu doar în situații de urgență.

Tabere de salvatori sau de sinistrați?

Dincolo de tot ceea ce a dat frumos pe sticlă, exercițiul Seism 2018 are și o altă față. Mai întunecată, ar zice cârcotașii. Mai reală, spunem noi. Dacă ne referim la modul în care au fost cazați și hrăniți salvatorii, putem spune că, într-adevăr, simularea a fost una cât mai apropiată de realitate. Și asta deoarece taberele de salvatori au fost reale tabere de sinistrați. Cu tot ce presupune asta: hrană ca în perioada post-cutremur, toalete insalubre, apă pentru igiena personală… ca după cutremur, paturi de campanie, corturi încălzite după posibilități.

Salvatorii angrenați în exercițiul Seism 2018 s-au spălat pe unde au apucat, unii dintre ei în chiuvetele de la Romexpo. La fel au procedat și unele femei-salvator-medici cooptate în exercițiu. Hrana? Diversificată: de la un sandwich anemic de dimineață la porții de mâncare de catering, o mâncărică de mazare ca după cutremur, cu urme de carne prin ea, O fasole cu ciolan menită să pună intestinele în mișcare… Și de aici o altă problemă, întrucât taberele de sinistrați, pardon, de salvatori, erau dotate, cel puțin în primele zile ale exercițiului cu 6 toalete la cca. 300 de oameni. În zilele următoare au mai fost aduse câteva toalete mobile dar…

EU Modex combinat cu Seism 2018

După 5 zile obositoare de exercițiu, până și titulatura acestuia s-a estompat. De la Seism 2018 s-a ajuns la EU MODEX combinat cu exercițiul național de intervenție la cutremur SEISM 2018. Asta pentru că doctorul Arafat a demonstrat în numele țării că, spre deosebire de momentul Colectiv, România știe să colaboreze exemplar cu străinii care îi sar în ajutor. Și uite așa marele exercițiu Seism 2018 a devenit o mică parte a EU Modex. Toată lumea a fost mulțumită, de fapt, invitații internaționali au fost pe spate de eficiența pompierilor coordonați de Raed Arafat. Participanții români au rămas cu nemulțumirile lor dar, deh, cam așa se întâmplă când te încingi în horă cu marile puteri.

Din culise  Pompierii si mega exercitiul | imaginea 2

Un exercițiu despre acțiuni de căutare-salvare sau despre proceduri medicale?

Încă nu ne-am lămurit dacă am avut de-a face cu un exercițiu de căutare-salvare și acordare de prim-ajutor sau cu unul ce pune accent pe partea medicală. Pornit ca un exercițiu de căutare-salvare, Seism 2018 a devenit, cel puțin așa pare din filmulețele și imaginile publicate de fratele mai mare EU Modex, un exercițiu medical. Imaginile cu operațiuni de căutare-salvare sunt puține în comparație cu cele care etalează complicatele proceduri medicale dar și aparatura medicală de ultimă generație ce a fost adusă în România cu prilejul acestui “cutremur”.

Dacă ne uităm la numărul mare de pompieri care au ajuns la București cu acest prilej - ne referim aici la toți pompierii care au bătut drumul până în Capitală, inclusiv la cei întorși ulterior la bază, putem spune că a fost vorba de un exercițiu de căutare-salvare și de acordare de prim-ajutor în caz de dezastru. Dacă ne uităm însă la filmulețul EU Modex pompierii, respectiv acțiunile de căutare-salvare, esențiale în caz de cutremur, ocupă destul de puține cadre.

Dacă ne uităm la imaginile de la binemeritata recepție post-exercițiu, pompierii s-au evaporat sau sunt atât de puțini că nu mai pot fi distinși dintre personalul medical participant. Pentru unii, pe sticlă dă mai bine tehnica medicală de ultimă generație. Din nefericire, pentru ca o victimă a unui cutremur să poată beneficia de ajutor medical, ea trebuie extrasă de sub dărâmături. Iar acest tip de intervenție, de la momentul când e identificată victima - chiar cu ajutorul câinilor de salvare, până la momentul extragerii ei de sub dărâmături, lăsând modestia la o parte, este cu adevărat spectaculoasă.

Conducerea IGSU se recuperează… după exercițiu

Se pare însă că organizarea exercițiului i-a obosit maxim pe cei din comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Gurile rele spun că de câteva zile la comanda instituției se află șeful CON, numărul 1, 2 și 3 din comandă lipsind cu desăvârșire. Ar exista o explicație: cică primul adjunct, col. Dragne, singurul bucureștean după domiciliul stabil, umblă vorba că ar avea niscaiva probleme de sănătate și este în recuperare. De altfel se pare că acest fapt a și fost adus la cunoștința curioșilor din teritoriu agitați de “dispariția” neobișnuită a acestuia, cu prilejul unei videoconferințe. Ceilalți doi comandanți… I-o fi prins dorul de casă, știut fiind că au familiile în provincie.

Ciudat… mai ales că în aceste zile șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova întreprinde o vizită în România. Noroc cu doctorul Raed Arafat, obișnuit să facă pe șeful suprem al pompierilor, care l-a primit cu drag pe omologul moldovean al generalului Iamandi. Și, așa cum ne-a obișnuit, s-a descurcat de minune.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.