Pompierii militari - mânjiți cu un parizer de un purtător nedemn de uniformă roșie

Duminică, 02 Iunie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Foto: IGSU

Pompierii militari   manjiti cu un parizer de un purtator nedemn de uniforma rosie | imaginea 1 Am privit mai întâi cu uimire, apoi cu indignare și revoltă acel videoclip ultramediatizat în care un paramedic lovea în cap un pacient inconștient cu un baton de parizer. Purtătorul de uniformă roșie - pompier militar nu poate fi numit, fie el din rândurile angajaților IGSU sau simplu voluntar a reușit cu succes să mânjească obrazul brăzdat al colegilor săi adevărați pompieri.

Valoarea unui parizer

Nu există scuză pentru acest gest. Am văzut comentarii gârlă și luări de poziții. De la IGSU care s-a delimitat rapid și ferm de gesturile rușinoase ale acestui purtător de uniformă roșie, la poziția ministrului de interne. O poziție cel puțin inconștientă dacă nu stupidă: "Acest personaj afectează grav o echipă valoroasă, tocmai pentru că valoarea sa, ca om, nu depăşeşte preţul unui baton de parizer!". Doamnă ministru, un baton de parizer pentru un om mort de foame are o valoare IMENSĂ. Dar dincolo de asta, chiar dacă vă înțelegem și vă împărtășim indignarea, considerăm deplasat ca un ministru să folosească în declarații publice un ton adecvat maxim într-o discuție privată. Probabil și cel care a făcut gestul intolerabil considera că valoarea unui "bețivan" e mai mică decât a batonului de salam cu care-l pocnea. Un ministru ar trebui să dețină și să afișeze un nivel mai înalt de civilizație și înțelepciune.

Nu e vina dumneavoastră, domnule Arafat! De ce vă ascundeți?

Întrebarea sub care a fost postat videoclipul pe rețelele de socializare, se adresa direct doctorului Raed Arafat. Sincer, o fi Arafat părintele SMURD, or fi pompierii frustrați de programul 24 cu 48, de neplata orelor suplimentare, dar în acest caz, RAED ARAFAT NU POARTĂ NICIO VINĂ! Are multe "bube" secretarul de stat, dar aici e vorba de conștiința umană, ba, mai mult, de conștiința unui militar.

Tocmai de aceea nu înțelegem motivul pentru care Raed Arafat nu a făcut nicio declarație pe acest subiect. A lăsat IGSU - de data asta paramedicii nu mai sunt angajați SMURD se pare, sunt doar angajații IGSU. Domnule doctor, curaj! Vi se pot reporșa multe, dar nu asta!

Un sistem viciat nu este o scuză

Am văzut diverse comentarii pe rețelele de socializare. Dragi militari, ne adresăm vouă pentru că sunteți sufletul acestei publicații. Știm, trăim, simțim împreună cu voi durere, frustrare, dezamăgire. Știm că e greu, știm că visul multora dintre voi era să rămâneți pompieri și atât. Știm că ați visat să fiți măcar respectați și remunerați pe măsura muncii depuse. Știm că încrederea voastră în cei care vă țin în mână destinele a scăzut de la an la an și că speranța de mai bine e din ce în ce mai palidă. Știm că sunteți sătui de alergătura infernală atunci când sunteți pe "SMURD". Știm că v-ați săturat până peste cap de mirosul unor pacienți, fie el de lipsă de igienă sau de abuz de alcool. Știm că vreți să salvați vieți nu să fiți taximetriștii preferați ai anumitor categorii de persoane. Știm că în timp ce unii se declară fericiți odată ajunși în oraș, la urgențe, voi, după 5-10 curse cu astfel de pacienți sunteți obosiți și sfârșiți. Știm că la finalul lunii, gloria eternă nu ține locul bănuților pentru orele suplimentare neplătite. Știm că vă doare și ne doare. Dar un sistem viciat nu este o scuză pentru astfel de comportament.

Valoarea pompierilor militari este inestimabilă. Ea nu e pătată de un purtător nedemn de combinezon roșu

Știm că cei mai mulți dintre voi condamnați gestul celui care vă este într-un fel coleg. Dar credem că este momentul să facem câteva precizări. Omul urcat în Ambulanța SMURD, întins pe targă, are viața în mâinile voastre. În acel moment, pentru 99,99% dintre voi, dispare Arafat, dispare frustrarea, dispar durerile, tocmai pentru că sunteți cei mai iubiți militari ai României. În acel moment sunteți voi, conștiința voastră și Dumnezeu. A te răzbuna pe un nefericit, fie el beat sau nu, umilindu-l, nu șterge umilința pe care o simțiți voi zilnic ba, mai mult, aruncă o pată pe eforturile supraoemnești pe care le întreprindeți. Nu știm cine este acel paramedic. Nici ce a fost în mintea lui când s-a filmat făcând gesturi care îl descalifică. Dar știm că este intolerabil, inacceptabil ca un astfel de gest să facă de rușine o Armă, o instituție.

Dacă este militar, cu atât mai rău. Pentru că atunci când cetățeanul ajunge pe mâna unui militar care a jurat credință patriei, ar trebui să se simtă pe cele mai sigure mâini. Care NU ÎL TRĂDEAZĂ. CARE NU DEZERTEAZĂ. A-ți bate joc de un om aflat în suferință, fie el și un "bețivan", este un act josnic, similar cu dezertarea. Pentru că reurgând la un asemenea gest, "militarul" în cauză, renunță la mândria de a face parte din rândurile apărătorilor țării și a cetățenilor ei.

Dragi pompieri, capul sus! Voi rămâneți cei mai iubiți militari ai României și oamenii în care cetățenii au cea mai mare încredere. E un moment nefericit care însă nu schimbă valoarea voastră. Desigur, titlurile răutăcioase și mustind de dorința de rating, dor. Dar vor trece. Iar voi veți rămâne aceeași militari demni, trecuți prin încă o bătălie care vă întărește! Audacia et devotio! Fiți binecuvântați, oriunde v-ați afla!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.