Alexandra Furnea, supraviețuitoarea de la Colectiv - replică dură dată Generalului Iamandi pentru umilința la care l-a supus pe pompierul Mihai Sfetcu

Miercuri, 10 Iulie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Alexandra Furnea, supraviețuitoarea de la Colectiv Generalul Dan Paul Iamandi a trecut marți, 10 iulie a.c., pragul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie cu scopul de a-l vizita pe pompierul rănit în timpul intervenției de la Eșelnița. Vizita generalului pare să nu se fi desfășurat tocmai sub cele mai bune și cordiale auspicii. Ba se pare că acesta chiar l-a certat pe pompierul ars. În acest sens, o replică usturătoare i-a fost dată onor comandantului Armei Pompieri de Alexandra Furnea, supraviețuitoarea de la Colectiv.

Domnule general, ați ars vreodată? Dacă răspunsul este nu, atunci luați loc și fiți umil!!

Într-o postare pe contul său de Facebook, Alexandra a dat o replică usturătoare unei declarații pe care generalul ar fi dat-o unor reprezentanți ai presei centrale, conform căreia condițiile din spitalele din România sunt la fel cu cele din Germania.

“Mihai a primit ieri o vizită de la un domn general care i-a explicat că “avem tot ce ne trebuie și condiții ca în Germania”. Supărat că povestea pompierului a ajuns să fie cunoscută, acest domn l-a certat pe Mihai pentru îndrăzneala de a cere ajutor. În timp ce îi vorbea din picioare și sănătos unui om bolnav și imobilizat, rănile acestuia, îngrijite cu improvizații, se adânceau și supurau, cotropite de microbi. De la înălțimea uniformei, domnul declama competența Sistemului unui bărbat sfârșit, abandonat în mrejele lui. Domnule general, ați ars vreodată? Dacă răspunsul este nu atunci luați loc și fiți umil. Tiribombele afectate nu impresionează pe nimeni. Ba chiar pot să ucidă.” - spune răspicat fata care știe mai bine decât oricine ce înseamnă o arsură.

“Mihai urma să primească ieri vizita pro-bono a unui chirurg plastic competent. În spitalul unde este internat acum, nu există această specialitate. Medicul nu a fost lăsat să intre la el. A fost gonit și a plecat în lacrimi, umilit de același sistem pe care colegii săi îl protejeaza fără să priceapă că pijamaua de pacient poate să ia oricând locul halatului de doctor pe care îl poartă atât de șui, pe un suflet atât de strâmb. Am un flashback acum cu specialiștii de la Ortoprofil care fuseseră chemați de sora mea la Spitalul de Arși din București, pentru a-mi vedea patul și a găsi o soluție, în lipsa unei saltele adecvate pentru arsurile mele severe de pe spate, un dispozitiv care să mă susțină așa încât să nu dorm pe grefe. Pe atunci credeam că de aceea nu reușesc operațiile, din cauza poziției în care stăteam - singura pe care o puteam lua. Nu știam că sunt infectată și ca orice aș face, grefele se vor liza. Doamna doctor Munteanu l-a gonit pe specialist, jignindu-l și spunându-i că…“spitalul are tot ce îi trebuie”. Nu aveam paturi. Nu aveam saltele. Nu aveam pansamente. Nu aveam scutece. Nu aveam un protocol de igienă. Nu aveam saloane. Aveam, în schimb, Pseudomonas, MRSA, Acinetobacter și Klebsiella.” - mai scrie îndurerată Alexandra.

“Dacă vă întrebați ce au invățat “autoritățile” după Colectiv, ei bine, aveți răspunsul mai sus. Aroganța și autosuficiența, minciuna și mistificarea realității rămân la putere. 4 ani de la Colectiv. Spitale incapabile să trateze mari arși. Niciun centru de recuperare. 0 interes din partea celor aflați la putere. Arșii neștiuți ai României mor în continuare. Ne avem doar unii pe alții iar Mihai încă are nevoie de ajutor.” - încheie tânăra îndemnând oamenii să doneze pentru pompierul Mihai Sfetcu.

Mihai Sfetcu tace, voluntarii tac și ei de dragul lui

Contactați de Agenda Pompierului, nici pompierul-erou Mihai și nici soția acestuia, Cristiana, nu au fost capabili să facă vreo declarație legat de vizita distinsului comandant de oști. Vocea lor sugrumată însă spunea multe. Sunt tăceri care spun mai mult decât o mie de cuvinte. În tăcerea lor e scrisă durerea umilinței, la aceeași cotă cu durerea arsurilor. Sunt vorbe care ustură mai tare decât o arsură, știați, domnule general? Mai ales când omul e în doliu, pentru că tocmai și-a pierdut tatăl, mai ales când omul se vede că nu poate nici măcar mânca singur, sau vede că nu poate merge. Cu atât mai mult când e vorba de un bărbat zdravăn obișnuit să fie el sprijin și care se vede dintr-o dată schilodit.

Căutând să aflăm dacă într-adevăr comandantul pompierilor români a făcut astfel de afirmații… comice despre spitalele din România a căror stare deplorabilă e bine cunoscută, am contactat-o telefonic pe doamna Monica Althamer - voluntarul care este și consilierul lui Mihai Sfetcu, în problemele stării sale de sănătate post-accident și unul din organizatorii acțiunii de donație deschise pentru pompier.

Monica Althamer a declarat pentru Agenda Pompierului: “Am fost informată, prin intermediul presei, că un domn general a afirmat că Mihai Sfetcu este tratat în acest moment mai bine ca în Germania. Nu am reușit să văd până în acest moment vreun material video sau scris cu această declarație, pentru confirmarea informației. În situația în care informația este reală, această afirmație amintește de o declarație similară din noiembrie 2015, a ministrului sănătății din acel moment, Nicolae Bănicioiu. Atunci aveam “tot ce ne trebuie”, la fel “ca în Germania”… Realitatea tragică este că, 4 ani mai târziu, în timp ce pacienții se luptă să trăiască iar de la mulți medici se așteaptă să trateze prin invocarea divinității, cu mâinile goale, (pentru că nu, nu avem tot ce ne trebuie), asistăm la declarații și comunicate de presă emise care sfidează insistent știința, logica elementară, demnitatea umană.”

În ce privește discuția dintre general și subofițerul rănit, Monica Althamer a preferat să nu facă niciun comentariu din respect pentru suferința fizică și emoțională a pompierului Mihai Sfetcu, precizând totuși că “în acest moment este important doar ca Mihai Sfetcu să primească tratamentul și îngrijirile corespunzătoare și nu declarațiile nefericite ale unora sau altora indiferent care este numele lor sau poziția pe care o ocupă în diverse instituții ale statului.”

Domnule general, indiferent cât de tare vă supără adevărul, indiferent cât de mare vă e orgoliul de general cu o stea care speră la a doua stea înainte de pensie, indiferent cât de mult detestați presa în general și Agenda Pompierului în special, dacă ați avut într-adevăr îndrăzneala de a-l certa pe acest om pe patul de spital, ați reușit să le întreceți pe toate. Și lipsa la comanda trupelor în momentele importante și grele ale Armei, și situația cu neplata orelor suplimentare, până și faptul că de 2 luni starea acestui om nu a fost pe agenda dumneavoastră extrem de plină. Noi nu comentăm. Alexandra Furnea a spus tot. Dacă aveți superiori, alții decât cel căruia vă subordonați nemijlocit, sperăm că nu doar citesc aceste rânduri ci sunt capabili să clarifice situația luând măsuri.

Faptul că Mihai nu vorbește despre modul în care se pare că l-ați tratat arată că OMENIA nu se măsoară în grade și funcții ci în modul în care suntem capabili să iertăm cele mai josnice umilințe.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.