Un proiect de lege care să oblige la motivarea refuzului acordării avizului ORNISS a fost votat în Comisia de Apărare!!!

Miercuri, 03 Iulie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Ofiteri cu avize ORNISS retrase sau cum sa scapi de personaje incomode | imaginea 1 Anul 2018 a fost un an plin de retrageri de autorizații de acces la informații clasificate. Mai mulți ofițeri de carieră din cadrul Poliției, Pompierilor sau din direcțiile Ministerului Afacerilor Interne au rămas peste noapte fără aviz ORNISS. Autoritatea Desemnată de Securitate, în cazul MAI - Direcția Generală de Protecție Internă, este controlată direct de ministrul Carmen Dan. Această structură, care ar fi trebuit să fie garantul corectitudinii și onoarei a devenit un soi de pitbull pe care diafana ministră îl asmuțea cu generozitate asupra ofițerilor incomozi pe care, legal, nu reușea să îi elimine.

Retragerea avizului ORNISS trebuie MOTIVATĂ

Amendamentul, care se pare că a fost votat de majoritatea PSD-ALDE din Comisia de Apărare a Camerei Deputaților, prevede că refuzul certificatului ORNISS - de acces la informații clasificate - trebuie motivat față de persoana refuzată. Această inițiativă vine să repare o lacună periculoasă existentă în legea privind accesul la informațiile clasificate și care încalcă, în mod evident, dreptul constituțional la apărare.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.182/2002, cu un nou articol, art.131, potrivit căruia avizul, retragerea sau, după caz, respingerea acordării certificatului de securitate sau a autorizaţiei de acces pentru persoanele cu atribuţii nemijlocite în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate se transmit, motivat, către solicitant şi către beneficiarul nemijlocit.

Deputatul Ovidiu Raețchi - critică proiectul și susține punctul de vedere al Guvernului

Surprinzător, vicepreședintele Comisiei de Apărare al Camerei Deputaților, deputatul Ovidiu Alexandru Raețchi s-a trezit criticând de zor pe Facebook acest proiect. O ieșire copilărească și deloc la locul ei ținând cont că, în ultimul an, carierele multor ofițeri au fost sugrumate de ministrul Carmen Dan cu ajutorul DGPI. Acești ofițeri se trezeau peste noapte în bătaia puștii, fără nicio posibilitate de a contesta sau a se apăra. Inițiativa colegilor săi de Comisie este, în acest context, una lăudabilă.

Ia să vedem ce spune, distinsul vicepreședinte al Comisiei de Apărare: "Fix în sesiune extraordinară, majoritatea PSD și ALDE din Comisia de Apărare a votat un proiect aberant conform căruia refuzul certificatului ORNISS - de acces la informații clasificate - trebuie motivat față de persoana refuzată. Cu alte cuvinte, SRI sau SIE ar trebui să transmită celor suspectați de spionaj în favoarea unui stat ostil, de exemplu, faptul că nu li se oferă acces la informații clasificate pentru că sunt luați în vizor și supravegheați. Eventual ar trebui să li se devoaleze și rețelele noastre de siguranță națională. Tot ce ar trebui să facă un spion sau un infractor pentru a afla dacă e vizat într-un dosar ar fi să ceară certificatul ORNISS - și ar primi imediat un rezumat al direcțiilor în care e suspectat. Dintre toate legile inițiate de PSD în materie de siguranță națională, domeniu în care sunt oricum catastrofali, aceasta îmi amintește cel mai mult de Cascadorii Râsului. E imposibil de aplicat, cu certitudine că va fi respinsă de plen sau de CCR. În mod evident, SRI și SIE au spus că nu susțin adoptarea proiectului de lege, care e pur și simplu ilegal, bătându-se cap în cap cu principiile elementare ale clasificării informațiilor, dar, sigur, clovnii PSD știu mai bine 🙂."

"Demascarea" spionilor cu certificat ORNISS

Acu', deh, nu știm ce culoare au clovnii, și nici nu ne interesează, întrucât revista noastră nu face politică. În plus, pare-se că sunt clovni roșii în Guvern, taman clovnii responsabili de mitingul din 10 august 2018, de plăcuțele hazlii de înmatriculare, de retragerea nemotivată a acestor avize, care sunt de aceeași părere cu distinsul deputat. Deci motivația cu PSD și ALDE nu stă în picioare. Aruncați o privire pe raportul comun de adoptare a proiectului de lege și vedeți lesne cine este pentru, cine împotrivă. Guvernul, din care face parte ministrul de interne - adept al practicii de mătrășire a ofițerilor prin retragerea abuzivă și nemotivată a certificatelor ORNISS, este, ca și distinsul deputat, împotrivă.

Noi, nu facem politică, dar, am fi fost plăcut impresionați dacă, măcar atunci când vine vorba de un demers onorabil, nu ar mai fi contat culoarea politică ci demnitatea unor ofițeri. Am fi fost plăcut impresionați să nu vedem un deputat din Comisia de Apărare spălându-și frustrările pe Facebook și, mai ales, cu atât de multă lipsă de profesionalism. Împrăștiem ironii și ne agităm inutil. Deh, sechele de politician aflat în continuă campanie electorală. Îi recomandăm domnului deputat să arunce un ochi în emailul Comisiei de Apărare. Va fi surprins să vadă ca din luna ianuarie întrebările adresate de redacția noastră, pe tema retragerii certificatelor ORNISS, stau uitate și nimeni nu s-a sinchisit să răspundă la ele. De ce? Probabil așa s-au obișnuit unii să sfideze presa și cetățeanul din impozitele căruia își încasează salariile pompoase și ulterior, pensiile speciale.

Dacă nu ar fi tragic ar fi comic. Deputatul Raețchi vorbește de spioni, de SRI, de SIE... Filme de acțiune, ce mai! Câți spioni ați văzut prinși și cu certificatul ORNISS retras? Noi, niciunul. Dar am văzut ofițeri de carieră cu destine frânte. Dacă tot discutăm în ipoteze, și vorbim de spioni, ne exprimăm speranța că ofițerii SRI, SIE, în calitatea lor de buni profesioniști, dacă ar identifica printre deținătorii de certificat ORNISS, un spion în favoarea unui stat ostil aliaților, ultimul lucru la care s-ar gândi ar fi să îl anunțe că e pasibil de revalidare în vederea retragerii certificatului ORNISS. Spion fiind și-ar da seama imediat cât e ceasul. Asta ar echivala cu un circ fără.. clovni, cu o chiloțăreală ieftină a la Măruță. Îi recomandăm cu căldură distinsului domn deputat niște romane de spionaj, ca să vadă și singur că identificarea unui spion comportă un plan de acțiune tacit și sigur și nicidecum pusul poalelor în cap și retragerea avizului. Dacă un spion a ajuns la anumite informații, ideea stupidă că dacă îi retragi avizul ORNISS va fi împiedicat să își termine misiunea ostilă României, e echivalent cu a-i spune lupului că nu are voie să mănânce Scufița. Deh, poate dacă Scufița avea rochiță albastră... ar fi înțeles lupul mesajul mai bine.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.