Nea Caisă-ghiocel, onoarea militară și fenomenul de mobbing la pompieri
Sursa Foto: Pixabay
Relatam recent despre cazul unui pompier băgat în cercetare disciplinară pentru că a îndrăznit să scrie numele lui Arafat fără “domnul ministru secretar de stat” în față și a comis astfel o faptă care încalcă regulile politeții
militare. Ba, omul nostru a mai scris ceva despre “sclavia de la pompieri” și comandanții săi au considerat că astfel a adus atingere demnității și onoarei militare.
E ceva care aduce mai mare atingere demnității și onoarei militare decât a fi submisiv? Întrebare retorică. Am căutat să obținem și noi postarea pompierului respectiv. Nu îi vom da numele, pentru că, din păcate, în situația lui se regăsesc mult prea mulți pompieri din țară care sunt supuși fenomenului de mobbing ori de câte ori îndrăznesc a reclama neplata orelor sau îndrăznesc să își maniffeste nemulțumirea legată de serviciul pe mașinuțele roșii.
Ce a făcut pompierul nostru? A distribuit, cândva în noiembrie, un link de pe portalul justiției în care se arăta că un coleg, câștigase pe fond un proces cu ISU București-Ilfov, unitatea fiind obligată la plata orelor suplimentare efectuate de acesta, cu dobânda aferentă. Ce comentase atât de jignitor militarul?
Iată comentariul indisciplinat, nedemn, nepoliticos etc.: “Domnu’ ministru de interne poate vedeti ce a facut Arafat impreuna cu ghioceii din isu! In sfarsit castiga cineva in Bucuresti. Stop sclaviei la pompieri! Dupa 5 ani de bataie de joc castiga cineva in Bucuresti. Sper sa castigi si apelul!”
Ce e atât de revoltător în cele scrise? Că pe Arafat îl cheamă Arafat, ministrului de interne nu i s-a adresat nimeni imperativ dar a fost sesizat de un militar că ar trebui să verifice anumite aspecte. Sclavia la pompieri? Există. De mult prea multă vreme. Când din 24 de ore lucrate, le plătești 8, ce e? Când le dai timp liber din timpul lor liber, ce e? Cât despre ghiocei… sunt florile primăverii. Ar fi bine dacă cei care își spun comandanți ar lua de la ghiocei cutezanța cu care străpung omătul și anunță vremea bună și nu poziția capului plecat.
Noaptea minții. Zelos din fire, sau slugarnic, comandantul grupului de pompieri din care face parte militarul s-a și apucat de întocmit o notă raport. Că, deh, trebuia să-și manifeste dragostea față de doctorul Arafat și să iasă în evidență măcar cu asta, desi, în calitate de comandant de grup de pompieri ar trebui să te poți afirma cu alte fapte, nu căutând nod în papură subordonaților. Nu vom da numele distinsului comandant, îi vom spune simplu, nea Caisă, un anonim ca mulți alții de prin țară, (Apropo, dacă vă recunoașteți pe post de pârâcioși sau zbiri dedicați lui nea doctorul, domnilor “ofițeri”, poate vă lăsați de sportul ăsta care aduce atingere nu doar demnității militare ci și propriei coloane vertebrale. Nu uitați că la pompieri se iese la pensie la vârste tinere și parcă tot mai fain ar fi să primești o strângere de mână pe stradă, nu un scuipat) pentru că modul său de a se comporta pe speța aceasta, nu diferă mult de cel al unor babe de la țară care își bârfesc vecina care și-a tras duminica la “beserică” un batic mai șmecher.
Carevasăzică, nea Caisă, revoltat de cele citite, a și întocmit nota raport ca să-l căsăpească pe pompierul “hapsân” de bani și nerespectuos cu Arafat. Noi îi spunem Arafat pentru că așa îl cheamă și în fața presei toți oamenii sunt egali, funcțiile se indică doar pentru a comunica cititorului despre cine este vorba în discuție or, Arafat e mega cunoscut. Dar, desigur, puteți lua toată presa la cercetat disciplinar.
Același nea Caisă se pare că e expert în fenomenul de mobbing și excelează la a-și teroriza subordonații care nu se simt mândri și nu dau din coadă de fericire că au onoarea (militară???) să lucreze pe SMURD. Ba uneori îl mai ia valul și amenință cu retragerea avizului de acces la informații clasificate, amenință cu psihologul, amenință cu ce poate și ‘mnealui. Nu era rău dacă învăța în anii de militărie că respectul se câștigă prin atitudine și nu prin pumnul băgat în gură că doar nu suntem în Ferentari. Atunci când tu ca și comandant te ridici la înălțimea regulamentelor militare respectându-le cu sfințenie și cauți să îți înțelegi și să respecți subordonații, atunci vorbim de respect. Când preocuparea ta e să scrii note raport puerile, poate e momentul să ceri ajutorul psihologului unității sau măcar să recitești acelea articole din regulament care fac referire la ONOAREA MILITARĂ. Pe toate. Repet, nu îi dăm numele, pentru că astfel de personaje care fac de râs haina militară uitând că s-au angajat să apere țara și nu interesele unui doctor care își face imagine pe spatele pompierilor, se mai regăsesc prin inspectoratele țării. Noi îi știm cam pe toți după nume, și nu promitem că nu îi vom încondeia. Așa poate își face Arafat un tabel și le trimite bezele, caz că se termină sporurile de 50%.
Una peste alta, nu e primul caz de pompier amenințat cu retragerea avizului. Dacă domnii de la DGPI, dorm, poate ar trebui să se trezească. Dacă domnul ministru Vela, doarme, paote ar trebui șî domnia sa să facă ochi și nu să pună între el și DGPI un secretar de stat sau un consilier, de formă, ci să ia frâiele în mâini și să strunească acest “cal” care ar trebui să tragă la căruța țării, adică să asigure cu adevărat protecția personalului MAI și nu să funcționeze pe post de armă pentru lichidarea incomozilor doctorului Arafat sau să închidă ochii la licitații dubioase.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.