Ziua Pompierilor În 2020 - sumar cu gust amar

Marți, 15 Septembrie 2020București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

foto arhivă În dimineața zilei de 13 Septembrie, ziua dragilor mei pompieri, m-am trezit cu sufletul la gură și cu mare însuflețire, mai ales că era o binecuvântată zi de duminică, sperând că îmi voi bucura sufletul cu cât mai multe imagini și momente generate, în întreaga țară, de acest ceas de sărbătoare.

La festivitate, doar Raed Arafat

Însuflețirea se transforma în amărăciune cu fiecare oră care trecea. Pompierii își sărbătoreau ziua aproape în anonimat. Totul semănă cu un foc gata să se stingă, care, din fericire, în unele județe, a mai primit câte o gură de oxigen și a reușit să aprindă flacăra mândriei de a fi pompier și a dragostei față de Armă.

La București, Coviduț și proasta organizare aproape că au reușit să facă praf această zi Sfântă. Ministrul Marcel Vela a dat lipsă la apel, astfel încât la depunerea de coroane, cel mai înalt demnitar prezent, a fost secretarul de stat Raed Arafat, cu bune și cu rele, măcar a fost la locul potrivit, la momentul potrivit, nu după. Cine știe șa-și facă imagine, știe!

Cum ar fi fost dacă?

...domnul ministru de interne, Marcel Vela, era alături de pompieri pe 13 septembrie? Nu știm dar, credem noi că am fi remarcat niscaiva îmbunătățiri. Poate organizatorii nu s-ar fi grăbit atât de tare, iar depunerea de coroane anunțată la ora 9.00 nu s-ar fi terminat la 9 și câteva minute. Poate nu mergea totul pe repede înainte astfel încât invitații sosiți cu puțin înainte de ora 9.00 să se trezească precum picați din Cer și să nu apuce nici măcar intonarea Imnului de Stat.

Oare cum ar fi fost dacă, domnul ministru Vela nu "muta" manifestările generate de Ziua Pompierilor pe data de 14 Septembrie, ci pe data de 15, când era ziua Sfântului Ocrotitor al Pompierilor, Iosif cel Nou de la Partoș, că tot se trage domnia sa de prin Banatul ocrotit de același drag sfânt? Oare cum ar fi fost dacă în fotografia frumoasă în care apărea împreună cu cățelușa salvator ar fi avut loc și amărâtul de conductor al câinelui fără munca căruia, un câine, chiar deștept precum un malinois, rămâne doar un animal needucat, agresiv chiar? Oare cum ar fi fost dacă în 13 Septembrie, în mesajul lipsit de emoție și superficial transmis pe pagina sa, pompierilor, domnul ministru i-ar fi scutit de expresia "pelerinele roșii", mai ales că ținuta oficială a Armei Pompieri nu este roșie ci e cam albastră. Nu ne așteptăm ca nana Floare să știe asta, dar de la ministrul de interne avem această așteptare. Fără supărare, domnule ministru!

Dincolo de toate...

...Agenda Pompierului a oferit ministrului de interne Ioan Marcel Vela, cu prilejul zilei de 13 Septembrie - Ziua Pompierilor din România, Placheta de Onoare, în semn de aleasă recunoștință pentru dăruirea, implicarea și ajutorul necondiționat oferit pompierului grav rănit în misiunea de stingere a incendiului de pădure, la Eșelnița, în primăvara anului 2019. Și asta pentru că pentru pompieri și cei care îi iubesc, gesturi firești, care sunt o obligație de serviciu, contează enorm, mai ales când comandantul tău te abandonează și te umilește pe patul de spital, iar șeful șefului tău tună și fulgeră și nu vrea să audă de durerile tale. Am oferit cu drag această plachetă pentru că ziua de 13 Septembrie e pentru pompieri și admiratorii lor, precum Crăciunul, o sărbătoare a recunoștinței și dragostei.

Noi credem în bunele intenții ale ministrului de interne, tocmai pentru că a demonstrat că, la greu, este alături de pompieri. Cu puțin efort, zicem noi, Coviduț putea fi "cizelat", organizarea la fel iar ziua acestor eroi, putea fi un pic... mai altfel, putea primi cinstea cuvenită. Audacia et devotio!

Ziua Pompierilor In 2020   sumar cu gust amar | imaginea 1

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.