Tragedia umflă mușchii șefilor aserviți! Ancheta la ISU Constanța efectuată de ofițeri care au condus intervenția!

Duminică, 21 Februarie 2021Constanța

Tragedia umfla muschii sefilor aserviti  Ancheta la ISU Constanta efectuata de ofiteri care au condus interventia | imaginea 1 Tragedia de la Constanța s-a lăsat cu repercusiuni. Asupra celor mici, desigur! Așa cum era de așteptat, mult praf în ochii presei. Ne scoatem mușchii, evaluăm pompierii etc. Povești de birou! Nu mai lipsea nimic altceva decât ca oameni care n-au prea servit incendii la viața lor să vină și să evalueze intern niște pălmași care, de bine de rău, cu o tehnică chinuită și cu gravele neajunsuri ale sistemului, au mai salvat vieți.

Tragedia de la Constanța e verificată taman de subalterni ai eșalonului superior, oamenii ale căror decizii au dus la toate tragediile din ultimii ani. Resursa umană e terminată după programul pilot ce durează deja de mai bine de jumătate de deceniu, conceput pentru a-l satisface pe doctorul Raed Arafat și a-i permite deschiderea glorioasă a noi puncte de SMURD, desigur, pentru imagine. Deși programul presupunea ca militarii să primească o brumă de bănuți în plus, undeva la 200-500 RON, doar unii au părut încântați o vreme, alții însă, ar fi preferat să rămână cu mai puțin, cu timp de odihnă și refacere. Faptul că în ultimii ani mulți colegi ai lor au căzut secerați la serviciu sub povara stresului, îi sperie și mai tare. Analize de climat organizațional efectuate în unele inspectorate cu psihologi avansați și premiați de șefi arată probabil că totul e lapte și miere. Presa lovește în militari, dar nimeni nu caută cauza. Ceea ce s-a întâmplat la Constanța e rezultatul a ani mulți de manageriere de prost gust a Armei, ani în care tot ce a contat a fost ca “domnul ministru” să nu se supere “că nu mai pupăm grade”. Dar despre toate astea, vom dezbate pe larg într-un alt material.

Revenind la Constanța. A avut loc o verificare dispusă de IGSU ale cărei măsuri pompoase le-a primit toată presa. Despre experiența în ale focului a celor din comisie însă, nu s-a vorbit prea mult. Desigur, s-ar presupune că la IGSU vom găsi doar crema profesioniștilor din țară. Dar ce te faci dacă profesioniștii de la Control n-au prea văzut la viața lor frontul incandescent. Ce te faci dacă ei excelează doar în practici securistoide și amenințări? Vă știți, domniile voastre, care sunteți. Azi, nu dăm nume.

Problema când verifici o intervenție e că nu poți lua lucrurile după hârtii. Nu poți bifa, asta am respectat, asta nu. Comentau unii la un moment dat modul de intervenție al paramedicilor care părea barbar. Doar că atunci când în capul tău cad bucăți de sticlă de la etaj, nu te ajută cu nimic dacă acorzi primul ajutor victimei, procedural, și riști sa faci un spectacol de pomină căzând cu țeasta secerată de o bucată de sticlă. Nah, nu mă pricep, nu sunt pompier, nu sunt paramedic, dar m-am mai zâgâit și eu pe la câte o intervenție, pe post de gură-cască, am auzit că așa ajungi general.

O altă comisie, formată la nivelul ISU Constanța, verifică și ea modul de desfășurare al intervenției. Ce nu se spune însă este că în cadrul acestei comisii, membri sunt împuternicitul șef Centru Operațional și împuternicitul prim-adjunct. Întâmplător cei doi se aflau la intervenție, și, din moment ce au ajuns acolo, au devenit, pe rând sau de-o dată, cum le place, COMANDANȚI AI INTERVENȚIEI. OMAI 1134, bată-l vina! Blestemul ofițerilor de la birouri!

Cum vine asta să mă verific eu pe mine? Nu știm, dar, mai nou, la pompieri se poate orice.

Umblă vorba prin târg că în această dimineață împuternicitul inspector șef, domnul Amarandei, cel care făcea pe purtătorul de cuvânt la intervenție, s-a apucat de controlat Detașamentul Fripis. Detașament lipit de inspectorat pe care nu a avut timp să-l treacă la index din 4 februarie de când a fost uns. Niciodată nu-i prea târziu. Tot la fel de dărâmat e.

Mai umblă vorba prin târg că ISU Constanța va fi călcat azi de o somitate a pompieristicii românești din comanda IGSU. Poate de data asta deschide bine ochii și va vedea în ce stadiu DEPLORABIL e tot ISU Constanța. Cum stau pompierii în clădiri care se dărâmă pe ei, cum tot ce merge la Constanța e SMURD-ul. Pe litoral. Spre gloria emirului. Și spre disperarea tălpașilor care vara stau deseori UNUL SINGUR, pe mașina de stingere!!!

Detalii, în curând!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.