O butelie cu acetilenă dă fiori unor orădeni! ISU dă din umeri! Dispecerii NU au solicitat nici măcar datele de pe eticheta buteliei pentru a afla despre ce substanță este vorba!

Sâmbătă, 02 Septembrie 2023Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

O butelie cu acetilena da fiori unor oradeni  ISU da din umeri  Dispecerii NU au solicitat nici macar datele de pe eticheta buteliei pentru a afla despre ce substanta este vorba | imaginea 1 Locatarii unui bloc din Oradea, de pe strada Forajului, s-au apucat recent să facă ordine și curățenie la subsolul blocului, subsol identificat și ca ADĂPOST ANTIAERIAN. Cu ocazia curățeniei, în beci au fost identificate și două butelii pe care inițial, locatari au crezut că sunt cu oxigen, și care rămăseseră acolo de ani de zile, lăsate de o firmă care ar fi efectuat ceva reparații la subsol.

Una din butelii, cea goală, a fost preluată de REMAT dar cea plină, a rămas pe capul locatarilor. Ca tot românul aflat la ananghie, oamenii au solicitat ajutor la 112. La primul apel, efectuat vineri, 1 septembrie, oamenii au indicat butelia ca fiind de oxigen… Atât au bănuit ei, ca civili. Dispecerul 112 nu a pus întrebări suplimentare deși oamenii vorbeau de “butelii rămase acolo după niște lucrări de instalații”. În schimb au fost sfătuiți să ducă butelia LA GROAPA DE GUNOI, FĂRĂ CA OPERATORUL SĂ ÎNCERCE MĂCAR SĂ AFLE DESPRE CE FEL DE SUBSTANȚĂ E VORBA, MAI EXACT.

În dimineața acestei zile, un locatar a sunat din nou la 112, pentru aceeași presupusă butelie cu oxigen, iar răspunsul operatorului nr.20, a fost că nu e de competența ISU, și să caute asociația de locatari actele firmei care a executat reparațiile și să îi sune să vină și să preia butelia. Tot fără a pune întrebări suplimentare sau a încerca să afle CE SUBSTANȚĂ SE AFLĂ ÎN BUTELIE.

Între timp, oamenii s-au adresat redacției noastre pentru un sfat. Am solicitat o poză cu obiectul discuției, după care, am rugat locatarii să ne trimită o poză în detaliu cu eticheta buteliei. SURPRIZĂ: ACETILENĂ! Informațiile solicitate de noi ar fi trebuit să fie cerute OBLIGATORIU de dispecer.

Butelia cu acetilenă poate fi o bombă cu ceas dacă nu este manevrată corect. Probabil cineva, care a citit pe Facebook despre această situație, a anunțat geniile ISU Bihor, pentru că operatorul 112 a revenit cu un apel la locatari, CERÂNDU-LE SA DEPLASEZE BUTELIA ÎNAPOI ÎN BECI SAU SĂ O MUTE UNDEVA LA UMBRĂ, URMÂND CA LUNI SĂ VINĂ O FIRMĂ SĂ O RIDICE.

Putem înțelege că astfel de butelii nu sunt în competența ISU Bihor, dar nu putem înțelege cum de într-un dispecerat, un asemenea apel, este tratat cu o totală DELĂSARE, fără un minim efort de a identifica substanțele posibil periculoase din acea butelie. Nimic de spus: după Crevedia, operatorii 112, nu cer detaliile etichetei unei butelii suspecte aflată la subsolul unui bloc - adăpost antiaerian.

În prezent, bieții oameni sunt în așteptare nemaiavând curaj să atingă butelia cu acetilenă. Până luni, cu ajutorul lui Dumnezeu, să sperăm că nu se va întâmpla nimic, altfel, ISU Bihor va trebui să intervină.

Menționăm că în martie 2022 IGSU a demarat verificarea adăposturilor antiaeriene, asigurându-se, conform declarațiilor secretarului de stat Raed Arafat, CĂ NU SUNT FOLOSITE ÎN ALTE SCOPURI, GEN DEPOZITARE DE BORCANE ETC. Probabil buteliile de acetilenă erau prea mici și nu au fost identificate de reprezentanții ISU Bihor.

O butelie cu acetilena da fiori unor oradeni  ISU da din umeri  Dispecerii NU au solicitat nici macar datele de pe eticheta buteliei pentru a afla despre ce substanta este vorba | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.