Roboții lui Arafat: când comanzi un Terminator și primești… cât se poate

Miercuri, 06 Septembrie 2023București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Robotii lui Arafat  cand comanzi un Terminator si primesti    cat se poate | imaginea 1 Vedetele declarate ale IGSU din ultimele luni sunt roboțeii care sting focul, achiziționați de IGSU de la Deltamed. Plimbați la multe intervenții, filmați la greu, inaugurați cu mult fast, aceștia au atras atenția opiniei publice mai ales după ultima intervenție, cea de la Crevedia când atât secretarul de stat Raed Arafat cât și șeful ISU BIF, colonel Precup Irinel au afirmat că roboții au salvat viețile pompierilor.

Noi eram curioși dacă roboții au standard ATEX, pentru intervenția în medii SEVESO, dar încă neprimind un răspuns de la IGSU, am pus mânuța și am citit cuminți manualele roboțeilor, condițiile de acordare a garanției dar și caietul de sarcini al IGSU în care se specifică cerințele instituției în ce privește calitățile acestor mici pompieri de fier. NU emitem judecăți de valoare, publicăm imaginile cu documentele din care ne-am inspirat și lăsăm cititorii să tragă concluzii.

Instruirea operatorilor

Conform caietului de sarcini, instruirea militarilor care vor opera roboții, revine furnizorului: “Furnizorul este responsabil pentru instruirea la fața locului a personalului desemnat de Autoritatea Contractantă. Scopul instruirii este de a transfera cunoștințele necesare pentru a opera produsul. Pentru fiecare autospecială ce urmează a fi recepționată, Furnizorul va asigura pregătirea a două persoane nominalizate de Achizitor pentru fiecare unitate de produs. (…) Activitatea va avea ca finalitate eliberarea unui document emis de reprezentatul furnizorului care să ateste instruirea personalului.”

În manualul de utilizare însă, se precizează, la capitolul Instruirea necesară pentru operatori: “Citiți cu atenție acest manual. Toți operatorii echipamentului și personalul de întreținere trebuie să citească acest manual în întregime și cu atenție și să urmeze instrucțiunile furnizate. Este de datoria angajatorului să se asigure că operatorii posedă competențele necesare pentru a utiliza mașina și că au citit cu atenție acest manual. Tot producătorul cere: Operatorii nu trebuie să fie utilizatori ocazionali, ci cei care au o anumită experiență cu acest tip de echipament.

Ar fi interesant de aflat dacă IGSU are câte un pompier instruit, pentru fiecare robot, pentru fiecare tură de serviciu. Adică 4 pe tură. Instruiți și avizați conform cerințelor, la fiecare unitate care are în dotare autospeciala cu roboți.

Roboții electrici. Caietul de sarcini vs manual

În caietul de sarcini întocmit de IGSU, se precizează că (n.r. - ATENȚIE!!!): “robotul electric va îndeplini misiuni de stingere incendii, evacuare fum și gaze fierbinți, observare, iluminare zonă eveniment, transport de echipamente și persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor și transmiterea de informații despre acesta către un monitor, colectare și transmitere de imagini foto și video atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, detecție chimică și nucleară, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare (…) și va fi utilizat la intervențiile desfășurate în medii periculoase pentru intervenția umană cum ar fi clădiri/incinte în pericol de prăbușire, zone cu temperaturi foarte ridicate, zone contaminate chimic și nuclear, zone cu pericol de explozie (rafinării, depozite, zone industriale), spații pentru parcări auto subterane/supraterane, tuneluri, etc.”

Alte cerințe: “Șasiul robotului va fi construit din materiale rezistente la acțiuni mecanice, la coroziune, la temperaturi înalte și șocuri de temperatură. (…)Robotul va putea să se deplaseze pe toate tipurile de teren, să urce sau să coboare scări, să treacă prin goluri, să își mențină stabilitatea la traversarea unei pante și să traverseze obstacole. De asemenea, are abilitatea de a împinge sau muta obiecte cu ajutorul barei de protecție telecomandată de tip bull-bar sau dispozitiv de tip lamă, de a trage/remorca obiecte/obstacole cu ajutorul troliului și a cârligelor de remorcare/ancorare.”

De asemenea în caietul de sarcini se cere ca robotul să îndeplinească pentru motorizare: Motor: minim 2 motoare electrice, cu o putere cumulată de minim 12 kW. Temperatura de lucru a robotului este cuprinsă între minim: -35 C și +70 C, fără sistemul de autoprotecție cu apă pentru robot.. Conform manualului însă, motorul electric al robotului este format din două motoare:2 x 4000 W în 48 V(!!! adică 8000 de W în loc de 12.000 W cât a solicitat IGSU).

Distanța de pilotare a robotului electric, este, după manual 500m, IGSU mulțumindu-se în caietul de sarcini cu 250m.

Același robot trebuia să aibă următoarele capacități: de urcare/coborâre de pante/rampe cu înclinare de minim 40 de grade(n.r.-!!!!!!!), de deplasare pe pante transversale cu înclinare de minim 35 grade, de traversare obstacole cu înălțimea de minim 250 mm(25 cm - n.r.), capacitate de tragere a troliului de minim 1900 kg, capacitatea de a împinge sau muta obiecte cu ajutorul bull-barul /dispozitivului de tip lamă, telecomandat de minim 900 kg, control de la distanță fără fir: minim 250 m.

Adică cei de la IGSU au solicitat un mic terminator care să ajute pompierii. Doar că, robotul electric, conform manualului “Dacă temperatura ambientală exterioară depășește 60°C, tunul de apă trebuie să fie pornit în modul umbrelă pentru a crea un scut termic. (deci nici vorbă de operare până la + 70C).

Tot în manual, producătorul avertizează:

  • Nu aduceți robotul în contact cu flăcări și nu îl utilizați în flăcări sau jar.
  • Nu aduceți robotul în contact cu produse corozive, abrazive sau chimice etc.
  • Nu scufundați robotul în niciun lichid.
  • Nu scăpați robotul sau accesoriile acestuia de la mai mult de 10 cm (când robotul sau accesoriile acestuia nu mai sunt în contact cu solul).
  • Nu lăsați robotul și echipamentul acestuia să cadă pe scări.
  • Nu lăsați robotul să se ciocnească de vehicule în mișcare.
  • Nu permiteți niciun obiect să intre în contact cu robotul, care ar putea provoca accidente și coliziuni.
  • Nu expuneți robotul la șocuri sau coliziuni în timp ce conduceți robotul.
  • La trecerea peste obstacole, aveți mare grijă să nu se răstoarne robotul. Un perete jos (1) mai înalt de 30 cm poate face ca robotul să se răstoarne înainte sau în lateral foarte violent. În mod similar, dacă robotul coboară un obstacol de peste 30 cm, acesta se poate răsturna înainte foarte violent.

Roboții cu motor termic. Caiet de sarcini vs manual

IGSU a solicitat pentru roboții cu motor termic, cam aceleași capacități ca și pentru roboții cu motor electric, adică un mic Terminator care să intre în foc, atunci când pompierii nu o pot face, să poată fi operat de la 250 m, să opereze fără perdea de protecție până la +70 de grade etc. Conform manualului însă, roboțelul cu motor termic trebuie să opereze în anumiți parametri, dincolo de care producătorul nu își asumă responsabilitatea. Astfel; “Producătorul nu își asumă nicio răspundere pentru accidentele produse în timpul utilizării echipamentului dacă operatorul nu respectă legislația, directivele, recomandările și reglementările în vigoare pentru mașinile utilizate pentru stingerea incendiilor. Mașina este proiectată să funcționeze în condiții meteorologice normale, la o temperatură cuprinsă între -10°C și +40°C. Prin urmare, acesta trebuie să fie utilizat numai în aceste condiții.” Pentru siguranța operării, producătorul avertizează din nou că nu își asumă responsabilitatea dacă roboțelul este utilizat în afara intervalului de temperatură permis.

Tot în manual se specifică:

“Evitați obstacolele în timpul funcționării echipamentului. Nu utilizați mașina în apropierea pantelor abrupte, a terenului instabil sau a zonelor în care s-ar putea răsturna. În timpul utilizării echipamentului, aveți mare grijă să nu o lăsați să intre în contact cu obiecte dure, cum ar fi capacele de scurgere, capacele de gură de canal, borduri, balustrade, șine de protecție, șine de cale ferată etc. Acest lucru ar putea cauza ruperea uneltelor și acestea ar putea fi proiectate la o viteză foarte mare.”

Legat de raza de operare a roboțelului, în manual apare un AVERTISMENT! ATENȚIE! Raza de operare a radiocomandelor este 150 de metri!!! AVERTISMENT: Se recomandă ca utilajul să fie monitorizat vizual în permanență, așa că nu îl utilizați la o distanță mai mare de 50 - 80 de metri.!!! Deci dacă cel electric, poate fi manipulat de la 500m, se pare că acestă are serioase limitări în acest sens.

Printre rânduri, mai găsim în manual indicații ce par desprinse din manualul unei mașini de tuns iarba: Înainte de a începe să tăiați, asigurați-vă că nu există obiecte străine, cum ar fi pietre, bucăți de metal sau animale pe zona care urmează să fie cosită. Tăiați numai iarba și mărăcinișul ușor pe care mașina le poate prelucra fără dificultate. Atunci când tundeți pantele, începeți întotdeauna de jos.(!!!!!!) Ce caută această specificație în manuale, nu știm, dar, probabil profesioniștii ne pot lămuri.

O altă mențiune a producătorului vorbește despre utilizarea robotului cu motor termic PE TIMP DE ZI: Acest utilaj este utilizat în general pe timp de zi. Dacă, în circumstanțe excepționale, trebuie să fie utilizat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, trebuie utilizat un sistem de iluminat auxiliar. Funcționați întotdeauna la lumina zilei sau cu iluminare artificială care să garanteze o vizibilitate de cel puțin 100 de metri.

EXCLUDERI ȘI LIMITĂRI ALE GARANȚIEI ȘI CONTRACTULUI DE ÎNTREȚINERE

Un producător de renume ca Shark Robotics este normal să își ia măsurile de siguranță atunci când livrează un echipament. Acesta nu acoperă daunele sau deteriorarea robotului cauzate direct sau indirect sau care decurg din uzura normală sau deteriorarea normală. Shark Robotics nu își asumă nicio răspundere care decurge din utilizarea incorectă, utilizarea inadecvată, neglijența, accidente, utilizarea care nu este conformă cu cadrul de utilizare și/sau regulamentele în vigoare sau lipsa întreținerii robotului. Shark Robotics nu poate fi trasă la răspundere pentru depozitarea sau transportul inadecvat sau neconform al echipamentelor.

În plus, în cazurile enumerate mai sus, reparațiile realizate sau înlocuirea pieselor nu vor fi luate în considerare în cadrul garanției și întreținerii. Aceste reparații nu vor conduce la prelungirea perioadei de garanție inițiale. Acești factori includ, dar nu sunt limitați la:

Deteriorarea robotului de către un obiect în afara cadrului regulilor de pilotare (panta, unghiul și înclinația).

Daunele când robotul este supus unui șoc sau coliziunii în timpul operării cauzate în timpul pilotajului (cazul distrugerii pereților, ușilor)

Supraîncărcarea abuzivă a robotului sau bateriilor sale

Utilizarea robotului ca o sursă de putere staționară,

Accidente, coliziuni sau obiecte care vin în contact cu robotul

Furt, vandalism, incendiu (deteriorarea robotului în urma contactului cu flăcările)!!!!!!!

Prăbușirea unei clădiri sau a unei structuri pe robot!!!!

Condiții meteorologice nefavorabile sau dezastre naturale, inclusiv, dar nelimitate la: expunerea la lumina soarelui, substanțe chimice, seva copacilor, insecte sau deșeuri animaliere, resturi rutiere (inclusiv pietriș), sare, inundații, grindină, furtuni puternice, ploaie acidă, foc, apă, contaminare, fulgere sau alte condiții de mediu. Deteriorarea robotului datorită contactului cu produse corozive, abrazive, chimice, etc..,

Daunele cauzate de o explozie (incendiu exploziv, cilindru cu gaz, explozivi, etc.) sau impactul unui glonț!!!!!!

Căderea robotului sau accesoriilor sale de la mai mult de 20 cm (când robotul sau accesoriile sale nu mai sunt în contact cu solul)

Daune în urma unei căderi pe scări

Coliziunea tunului sau a turelei cu robotul sau un obiect extern.

În loc de concluzii

IGSU a căutat să cumpere roboți destinați “intervenției rapide în cazul incendiilor de mari proporții la obiective și platforme industriale, fixe și mobile, precum și în zone comerciale cu potențial de explozie, în spații închise sau deschise contaminate CBRN existând un risc ridicat de producere al accidentelor sau contaminării pentru personal, asigurându-se astfel o intervenție rapidă, eficiență și în siguranță. Roboții trebuie să poată funcționa pentru perioade îndelungate de timp, la diferite regimuri de funcționare și în diferite condiții atmosferice”.

Dacă robotul electric poate fi, teoretic, pilotat de la 500 de m, nu 250 m cum solicită IGSU, cel cu motor termic e indicat să nu fie pilotat la o distanță mai mare de 50-80 m și nici pe timp de noapte.

Roboții ar trebui să opereze până la temperaturi de +70 C, conform cerințelor IGSU, dar la 60 C ei au deja nevoie de protecție.

Roboții nu sunt nici pe departe acei terminatori care să meargă înainte depășind obstacole și intervenind în medii în care pompierii nu pot intra și trebuie feriți de foc, jar, explozii, șocuri, coliziuni etc.

Roboții ar putea fi folosiți cu succes să taie iarba… o cerință bonus, conform manualului.

Robotul electric ar trebuie sa beneficieze de senzori speciali de detecție a cel puțin 40 de gaze toxice simultan și să aibă o librărie impresionantă de cel puțin 250 de substanțe toxice. Suntem curioși cum a evaluat comisia de recepție această funcție. Bine, noi suntem foarte curioși cum s-a desfășurat recepția acestor utilaje, în mod cert, cu caietul de sarcini, închis.

Conform aceluiași caiet de sarcini, orice modificare adusă roboților, sau orice abatere de la cerințele IGSU trebuia să fie doar în sensul CREȘTERII CALITĂȚII ȘI FĂRĂ A AFECTA PREȚUL STABILIT INIȚIAL.

Fără comentarii.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.