Povestiri cu Coviduț: Cum să pui pe butuci o unitate de pompieri?

Joi, 16 Aprilie 2020București
Sursa Foto: Facebook

Povestiri cu Covidut  Cum sa pui pe butuci o unitate de pompieri | imaginea 1 A fost odată ca niciodată… A fost odată o subunitate de pompieri prinsă și ea în linia întâi în lupta cu temutul SARS-CoV-2. Care unitate? Oricare, Otopeni e un nume frumos… Într-una din zile, unul din pompieri, care fusese detașat la unitatea respectivă de la o altă unitate, aflat în timpul programului, dă semne că s-ar simți cam rău.

Colegii îl observă și pentru că omul nostru nu se plânge, anunță ei eșalonul superior. Mai o glumiță, mai un lasă că îi trece, așa că omul nostru rămâne să servească patria. O tură obișnuită de 24 de ore. Urmează 2 zile libere, apoi, o nouă tură. Omul tot nu se simțea bine. Din nou colegii observă, din nou eșalonul superior consideră că nu e nimic grav și poate rămâne mai departe pe tură. Când eșalonul superior ierarhic e un tinerel proaspăt venit din academie, om bun dar în același timp subjugat de dinozaurii din eșalonul “și mai superior” care le știu pe toate precum mama Omida… Deh… Și omul nostru mai bagă o tură în aceeași stare generală dubioasă.

Urmează binemeritatele zile libere, după care, pompierul, întors la unitatea sa de baștină, intră din nou în tură. Tot nu era în apele lui, dar nu se plânge. Logic că nu îl cocoloșește nimeni, că doar e la Armată nu la grădiniță! Iar 24 de ore, iar libere… Între timp, un fost coleg de la unitatea la care fusese detașat, dă semne ciudate de răceală. Omul se duce glonț la Spitalul de Ifecțioase, iar medicii îl cam bănuiesc de o infectare cu Coviduț. Îl rețin… urmează testarea, “surpriză” Coviduț prezent. Omul anunță, la unitate, de cum află, seara… Dar cu toate acestea nicio mașină nu e scoasă din intervenție. De ce? Cine mai știe? Poate din disperare?

Colegii săi urmează să fie toți testați… A doua zi dimineața vine și fostul coleg al militarilor, cel care se simțise rău, dar fusese păstrat în serviciu. În prezența celor de la DSP, în timp ce erau testați pompierii, militarului i se face rău și e dus cu ambulanța la spital. Verdict? Surprinzător: Coviduț! Cu febră mare.

Începe circul, panica, reorganizările, izolați, internați, rămân oameni de o singură tură. Mai “importăm” de la alte subunități… cât să facem de-o tură, două… să meargă treaba. Peste 30 la izolare, 5 pozitivi, din care 3 în spital… Printre cei internați, pozitivi și simptomatici un pompier și fetița acestuia de doar 6 anișori.

Și uite așa, când oamenii nu sunt decât niște numere care încadrează mașinuțe pentru eșaloanele super-superioare, pui pe butuci, din infatuare o subunitate întreagă. Ancheta epidemilogică? Nu cunoaștem rezultatele dar ne gândim cu groază că în cele 3-4 ture de când colegul-pacient zero devenise simptomatic, or fi avut ceva intervenții SMURD. Unde mai pui că, năstrușnicul Coviduț s-o fi lăfăit în voie pe suprafețele din unitate.

Acest material este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Orice asemănare cu personaje sau situații reale este pur întâmplătoare. Dacă, totuși, comandantului pompierilor români, generalului Dan Paul Iamandi i se pare că povestea s-ar putea regăsi în una din subunitățile din ograda IGSU, îi urăm “baftă!” pentru a descâlci ițele și a lua măsurile necesare.

Poveștile cu Coviduț continuă…

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.