Cafteală ca-ntre pompieri cu binecuvântarea șefilor
Sursa Foto: pixabay.com
Circul cauzat de Coviduț trage să se stingă. Așa cum am promis, povestirilor cu Coviduț le vor lua locul povestirile cu comandanți, sau povestirile de cazarmă. Numiți-le după cum vă îndeamnă inima. Povestea noastră de astăzi, face referire la o unitate de pompieri numai bună de expoziție, de panou, dar nu de onoare, dacă ne uităm la apucăturile unora dintre “locatarii” ei.
Cică într-o bună dimineață, imediat după schimbarea de tură, un pompier proaspăt sosit la serviciu, ar fi fost luat la pumni de un coleg al său, venit la unitate din timpul liber, la chemarea șefului. Mărul discordiei, o jună de care “bătăușul” se afla în divorț. Ținta? Un “camarad” mai slobod la gură care probabil a scăpat porumbelul cu ce nu trebuie.
Umblă vorba că păruiala s-a desfășurat sub ochii comandantului, a șefului de tură și chiar a psihologului. Acesta din urmă s-a luat cu mâînile de cap, comandantul, a încasat și el una ca victimă colaterală, iar șeful de tură, mai destoinic, a reușit să imobilizeze bătăușul. Nu suficient de repede însă, la fața locului cică ar fi fost trimise, în urma unui apel la 112, 2 echipaje de Poliție, iar victima a fost transportată la Spitalul Unviersitar de Urgență Elias, fiind consemnat în documente cu traumatism cranio cerebral minor în urma unei agresiuni fizice și 5 zile de concediu medical.
Din fericire, nimic extrem de grav. Extrem de grav este însă că astfel de situații se pot întâlni într-o unitate militară. Și mai grav este că, deși Procuratură Militară a deschis un dosar în acest sens, brusc și dintr-o dată, cei care au asistat la bătaie suferă de amnezie și încearcă să-și scoată colegul lovit, de nebun, cum că ar fi căzut singur. Se poate, don’ comandant? Onoarea militară ce mai face? Băgând rahatul sub preș nu faceți decât să dați apă la moară celor cu exces de adrenalină sau cu aburi de alcool încă nevolatilizați în sânge. Fain exemplu… Mă gândesc la fața polițiștilor când au auzit că într-o unitate de salvatori e bătaie cu cocoși. Iar nea’ comandantu’ o dă cu var să pară ca nouă. Rușinică! Poate îi sugerați psihologului ca în loc să se ia cu mâinile de cap să pună mâna și să dea o mână de ajutor reală celor cu probleme în viața personală. Cam asta ar fi treaba de psiholog. E drept că până și noi am auzit că psihologii sunt folosiți să amenințe pompierii care nu vor să ia note mari la modulul de SMURD că vor fi “făcuți” din teste și dați afară. Sic!
Una peste alta cică agresorul și victima, cam așa se numesc, juridic, cei doi împricinați, au fost mutați disciplinar. Amândoi. Până când don’ comandant își revine din amnezie.
Acest material este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Orice asemănare cu personaje sau situații reale este pur întâmplătoare. Dacă, totuși, comandantului pompierilor români, generalului Dan Paul Iamandi i se pare că povestea s-ar putea regăsi în una din subunitățile din ograda IGSU, îi urăm “baftă!” pentru a descâlci ițele și a lua măsurile necesare, nu de alta, dar astfel de situații și astfel de comandanți, fac de râs Arma Pompierii în fața altor structuri ale MAI, și nu numai.
PS: Din păcate nu e prima dată când se încearcă mușamalizarea unor situații delicate. Iunie bate la ușă. O lună neagră pentru pompieri, din 2016, când colegul lor, Răzvan Dumitru Luchian, s-a stins în chinuri, ars de viu, sub ochii colegilor, cu un zid de beton prăbușit peste el. Procurorii militari au ridicat din umeri neputincioși când cei care puteau vorbi, au ales să tacă, de frică, sub amenințare. Și totuși, adevărul se știe și e deasupra scriptelor măsluite și a declarațiilor retrase. Să nu uiți, Darie, să nu uiți!
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.