12 intervenții pentru stingerea incendiilor
Pompierii militari vrânceni au participat la 12 intervenţii pentru stingerea incendiilor în intervalul 21-23 martie a.c., şase dintre acestea manifestându-se la gospodăriile cetăţenilor, iar şase la vegetaţie uscată. Un cal a fost găsit carbonizat, iar peste 100 persoane au intervenit pentru stingerea unui incendiu care ameninţa pădurea din apropiere.
În cursul zilei de sâmbătă, 22 martie a.c., 2 echipaje cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani au intervenit, în cooperare cu serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la proprietatea lui F.H. din comuna Vulturu. În momentul sosirii forţelor de intervenţie la faţa locului, s-a constatat că incendiul se manifesta la nivelul acoperişului unei locuinţe şi bucătării, construite pe o suprafaţă cumulată de cca. 120 mp, cât şi în interiorul imobilului. Cel mai probabil din cauza unui coş de fum deteriorat, au ars acoperişul locuinţei, construit din lemn şi cu învelitoare din azbociment şi bunuri de uz casnic şi gospodăresc aflate în patru camere de locuit şi un hol.
În cursul aceleiaşi seri, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Focşani au intervenit cu două echipaje pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu ce se manifesta la o locuinţă din comuna Gugeşti, proprietatea lui C.M. Intervenţia s-a realizat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Gugeşti, iar în urma incendiului au ars acoperişul unei locuinţe, construit din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de cca. 50 mp şi bunurile aflate în trei camere de locuit. În urma verificărilor efectuate, se pare că evenimentul s-a produs din cauza jocului copiilor cu focul. Din fericire, în urma acestor două incendii nu s-au înregistrat victime, însă au ars şi documentele de proprietate şi identitate ale celor care locuiau în imobilele afectate de flăcări.
Duminică, 23 martie a.c., pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a trei incendii care s-au produs din cauza unor focuri deschise în spaţii deschise. Intervenţiile s-au desfăşurat în colaborare cu reprezentanţii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile unde s-a acţionat. Astfel, Secţia de Pompieri Adjud a intervenit pentru stingerea unui incendiu în satul Argea, comuna Ploscuţeni, izbucnit la proprietatea lui T.C.
În urma acestuia au ars cca. 60 mp din acoperişul unei anexe, confecţionat din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment şi 100 snopi de coceni. În urma lichidării incendiului, în interiorul anexei a fost găsit trupul carbonizat al unui cal. Staţia de Pompieri Vidra a intervenit la stingerea unui incendiu în satul Nereju Mic, comuna Nereju, soldat cu arderea a cca. 9 t rumeguş la proprietatea numitei T.A. şi aproximativ 15 t rumeguş proprietatea numitei C.I. Pompierii militari din cadrul aceleiaşi subunităţi au acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la proprietatea lui D.R. din satul Nereju Mic, comuna Nereju, unde au ars acoperişul unui grajd, confecţionat din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafaţă de 40 mp, 2 t fân şi coceni de porumb şi cca. 10 mc cherestea din lemn de brad.
Totodată, alte şase incendii de vegetaţie uscată au fost stinse de pompierii militari din cadrul I.S.U. Vrancea în cooperare cu reprezentanţii S.V.S.U. în intervalul 21-23 martie a.c. S-a intervenit, astfel, pentru localizarea şi lichidarea unor incendii care se manifestau la vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş de pe terenuri situate pe raza administrativ-teritorială a cinci localităţi: Odobeşti, Reghiu, Vidra, Panciu şi Năneşti. Una dintre cele mai dificile misiuni s-a înregistrat pe teritoriul comunei Reghiu, unde, din cauza terenului accidentat, accesul autospecialelor de intervenţie nu s-a putut realiza decât până în apropierea locului unde se manifesta incendiul. Pompierii militari, împreună cu peste 100 voluntari S.V.S.U. şi cetăţeni din comunele Reghiu şi Andreiaşu au acţionat mai bine de şapte ore pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu ce cuprinsese vegetaţia pe o suprafaţă totală de cca. 5 ha.
Misiunea de stingere a fost îngreunată atât de relieful caracteristic zonei de munte, cu văi abrupte şi dealuri înalte, de vântul care sufla cu putere, cât şi de lipsa surselor de apă. Deoarece pericolul ca focul să se extindă spre zonele împădurite era foarte mare, s-a luat măsura concentrării unui număr ridicat de persoane la faţa locului pentru stingerea incendiului. Datorită eforturilor depuse, flăcările au fost lichidate fără a se înregistra pagube materiale. Reamintim însă, că riscul pe care astfel de evenimente îl ridică asupra vieţii oamenilor, bunurilor materiale şi mediului înconjurător este foarte mare. De asemenea, persoanele care incendiază miriştile, resturile vegetale, gunoaiele, deşeurile şi alte materiale combustibile, fără respectarea legislaţiei specifice, riscă sancţiuni contravenţionale cu valoare de la 1000 la 2500 lei.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.