Iadul dezlănțuit: 30 de hectare de orz și 20 de hectare de miriște cuprinse de flăcări

Luni, 16 Iunie 2014Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Iadul dezlantuit  30 de hectare de orz si 20 de hectare de miriste cuprinse de flacari | imaginea 1 Joi, 12 iunie a.c., în jurul orei 14.30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a fost informat, prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, cu privire la izbucnirea unui incendiu la un teren agricol, proprietatea unei societăţi comerciale, pe raza localităţii Husasău de Tinca, suprafaţa afectată, conform apelanţilor, fiind de peste 100 de hectare.

Incendiul - vizibil de la 30 de kilometri

La locul intervenției au fost mobilizați de urgență pompierii militari ai Gărzii Tinca fiind alertat şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Husasău de Tinca. La sosirea echipajelor de pompieri militari, incendiul se manifesta cu violenţă, mistuind hectare întregi de miriște și culturi de cereale. Imaginile erau de coșmar. Focul era atotstăpânitor și, ajutat de vânt, se apropia amenințător de pădurea aflată în imediata vecinătate a terenurilor agricole. Drumul de acces dintre lanuri părea că traversează Iadul. O căldură înfiorătoare te izbea din toate părțile, fum dens, praf, flăcări ce pe alocuri ajungeau la o înălțime de 10 metri.

Iadul dezlantuit  30 de hectare de orz si 20 de hectare de miriste cuprinse de flacari | imaginea 2 Pompierii militari tincani, au alergat într-un suflet încercând să țină piept focului dezlănțuit. Cât vedeai cu ochii, doar flăcări și un nor imens de fum ce putea fi văzut din municipiul Salonta, aflat la cca 30 de km de locul incendiului. Salvatorii au intervenit pentru lichidarea flăcărilor dar mai ales pentru împiedicarea propagării focului la pădurea din imediata vecinătate. În acest scop ei au acționat cu mijloace de primă intervenţie (mături şi bătătoare), precum şi cu utilaje agricole (tractoare), acestea din urmă fiind utilizate pentru crearea fâşiilor de protecţie.

O autospecială veche de peste 30 de ani - deservind un raion cu peste 40 de localități

Imediat ce au constatat dimensiunea dezastrului, militarii tincani au cerut în sprijin încă o autospecială de la Detașamentul de Pompieri Salonta, întrucât singura mașină de intervenție din dotarea Gărzii de Pompieri Tinca a rămas, în ultimii ani, doar bătrâna APCA Roman, apăsată de greutatea anilor și a kilometrilor parcurși la intervenții. Colegii lor salontani s-au mobilizat urgent și au pornit în sprijin, mobilizând încă o autospecială de lucru cu apă și spumă de capacitate mărită. Din nefericire, și aceasta apăsată de aceeași povară a celor peste 25 de ani de existență și nenumărate intervenții, a ajuns la locul incendiului după aproape 50 de minute. În tot acest timp flăcările și rafalele de vânt puternic s-au dezlănțuit constant, pompierii militari și voluntari tincani reușind cu greu să facă față situației dar și nemulțumirilor cetățenilor care nu înțelegeau de ce durează atât să ajungă cea de a doua autospecială solicitată în sprijin.

Iadul dezlantuit  30 de hectare de orz si 20 de hectare de miriste cuprinse de flacari | imaginea 3 La fața locului s-a aflat și primarul comunei Husasău de Tinca, ing.Mihai Faur care s-a declarat revoltat de faptul că Garda de Pompieri Tinca, în raionul de intervenție al căreia este cuprinsă și comuna pe care o conduce, are în dotare doar o singură autospecială și aceea veche, de peste 30 de ani. Edilul este hotărât ca împreună cu ceilalți primari ai localităților din raionul Gărzii Tinca să întreprindă demersurile necesare pentru rezolvarea acestei situații. Doar în zona comunei Husasău de Tinca sunt sute de hectare de culturi agricole și pădure.

Raionul de intervenție al Gărzii se întinde pe o suprafață de cca 600 kilometri pătrați, cuprinzând 7 comune, un total de 41 de localități, fiecare cu terenurile de vegetație și culturi aferente. În aceste condiții, alocarea unei singure autospeciale de lucru, și aceea veche, unui raion de asemenea dimensiuni, pare o glumă de prost gust. Și asta într-o perioadă în care, de ani buni, se vorbește continuu despre programele de reînnoire a parcului auto pentru unitățile de pompieri militari.

Cu dotări precare, dar curajoși și destoinici: pompierii militari au salvat o pădure, 100 de hectare de grâu, o livadă de pomi fructiferi și 25 de stupi de albine

Iadul dezlantuit  30 de hectare de orz si 20 de hectare de miriste cuprinse de flacari | imaginea 4 Acţiunea de stingere, a durat aproximativ trei ore. A fost extrem de dificilă datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile (vânt puternic), ce au determinat propagarea rapidă a incendiului şi înteţirea flăcărilor. În comunicatul de presă remis redacției noastre de I.S.U. Bihor se arată că: “Cercetările efectuate la faţa locului au stabilit drept cauză probabilă a evenimentului, frecarea mecanică la o combină ce efectua lucrări agricole, paiele supraîncălzindu-se în utilaj, prin frecare, în timpul procesului de recoltare.”

Din același comunicat aflăm că în urma incendiului au ars circa 30 de hectare cultură de orz, aproximativ 20 de hectare mirişte şi au fost afectaţi 25 de pomi fructiferi (pruni) aflaţi într-una dintre livezile situate în apropierea culturii de cereale. Totodată, *“forţele angrenate în operaţiunea de stingere au împiedicat propagarea flăcărilor la pădurea aflată în vecinătate, reuşind să salveze: un lan de grâu de aproximativ 100 de hectare, peste 50 de pomi fructiferi din livada afectată de incendiu şi 25 de stupi, o altă livadă situată în proximitatea focarelor de incendiu şi o combină agricolă.”

Iadul dezlantuit  30 de hectare de orz si 20 de hectare de miriste cuprinse de flacari | imaginea 5

Întrebări justificate

Pompierul român, acest etern combatant anonim al bătăliilor cu focul, a dovedit încă o data că, în ciuda tehnicii de intervenție precare și depășite, reușește să-și îndeplinească cu succes misiunile ce-i sunt încredințate și respectă jurământul de a fi mereu în slujba semenilor săi. Cu toate acestea, intervenția despre care relatam în rândurile de mai sus, aduce în atenție adevăruri dureroase despre munca pompierilor români.

Într-un deceniu în care reînnoirea parcului auto al unităților de pompieri este un subiect extrem de mediatizat și un deziderat palpabil date fiind programele demarate cu sprijin internațional în acest sens, ne întrebăm și noi alături de primarii localităților din zona de intervenție a Gărzii de Pompieri Tinca, cum este posibil ca un teritoriu atât de vast, să fie deservit de o singură mașină de pompieri, veche, de peste 30 de ani?

Cum se poate ca într-un raion care abundă de păduri și culturi agricole, cu 41 de localități, cu drumuri greu sau imposibil de practicat pe alocuri din cauza pantelor abrupte (în sate precum Valea Mare de Codru, Gruilung, Lupoaia, mașina aflată în dotarea pompierilor este aproape imposibil să ajungă în condiții de iarnă - zăpadă, viscol, polei), să nu existe măcar o mașină de intervenție care să asigure, la nevoie, accesul pompierilor pentru rezolvarea unor situații de urgență?

Pompierii sunt, în definitiv, în slujba cetățeanului indiferent dacă acest cetățean locuiește în centrul unui oraș sau într-un sat uitat de lume. Așteptăm și noi, alături de edilii și cetățenii localităților direct afectate de această situație, un răspuns pertinent, sau chiar o soluție pentru această serioasă problemă din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.