Plutonierul major Niţă Mihai a salvat, în timpul liber, viață unei tinere implicate într-un accident rutier

Sâmbătă, 04 Octombrie 2014Mehedinți

Plt.maj. Niţă Mihai Cel mai adesea anonimi, pompierii sunt eroii cotidieni care vin în ajutorul semenilor şi îi apără de ameninţarea catastrofelor. Fie că sunt pompieri în uniformă sau în haine obişnuite, în tura de serviciu sau în timpul liber, ei stau cu naturaleţe între noi şi pericol, trăind zi de zi în prima linie şi sfidând moartea. Riscându-şi viaţa pentru a o apăra pe cea a semenilor, pompierii sunt astăzi printre cei mai iubiţi cetăţeni.

Aşa s-a întâmplat şi în urmă cu două zile, când, pe drumul naţional DN6, chiar la ieşire din municipiul Orşova, a avut loc un accident rutier. Plutonierul major Niţă Mihai se afla în autoturismul personal, în trafic, iar în faţa acestuia a avut loc accidentul. El a văzut cum un autoturism a fost proiectat, de un TIR, într-o autoutilitară. În autoturismul implicat în accident, se afla o tânără, care era rănită.

Curajul, experienţa profesională, dar şi spiritul civic de care a dat dovadă în acele momente nu l-au lăsat să stea nepăsător. El a fost cel care a sunat la 112, anunţând evenimentul şi solicitând ajutorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Fără să stea pe gânduri, el a reuşit să o scoată pe tânăra de 19 ani din autoturism, să îi evalueze starea de sănătate şi să ofere informaţii preţioase echipajului de pe ambulanţă.

Mai mult decât atât, el a evaluat situaţia de la faţa locului în ceea ce priveşte posibilitatea izbucnirii unui incendiu. Întrucât nu existau scurgeri de combustibil pe carosabil, pompierul a decuplat bornele acumulatorului, asigurându-se de faptul că nu va exista pericol de izbucnire a unui incendiu. Subofiţerul a transmis datele necesare colegilor aflaţi în tura de serviciu, pentru ca autospeciala de intervenţie cu apă şi spumă să nu se mai deplaseze la faţa locului. A rămas la locul evenimentului, implicându-se ca şi cum s-ar fi aflat la datorie.

Plutonierul major Niţă Mihai este angajat la ISU Mehedinţi din anul 2006, şi îşi desfăşoară activitatea ca servant - pompier în cadrul Detaşamentului de pompieri Orşova. În toţi aceşti ani el a participat la sute de intervenţii în diferite situaţii de urgenţă, iar în urmă cu aproape două săptămâni a contribuit la salvarea a zeci de oameni surprinşi de inundaţii.

Prin materialele prezentate în presa scrisă sau la TV, încercăm să aducem în atenţia cetăţenilor chipurile sau numele celor care le salvează vieţile sau bunurile, luptând cu flăcările nimicitoare, cu natura dezlănţuită, cu furia apelor sau cu secundele care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Niciodată concetăţenii noştri nu-i vor cunoaşte pe toţi cei care contribuie la salvarea vieţii şi bunurilor acestora, pe toţi care zilnic sunt expuşi riscului, trăind în prima linie.

Conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă îl felicită pe tânărul pompier pentru implicarea şi devotamentul de care a dat dovadă. O faptă eroică vorbeşte totdeauna inimii. Ea găseşte singură drumul spre sufletul nostru şi ne stârneşte admiraţia, respectul şi recunoştinţa.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.