Un muncitor a decedat după ce a fost prins sub un mal de pământ!

Joi, 16 Octombrie 2014Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Un muncitor a decedat dupa ce a fost prins sub un mal de pamant | imaginea 1 Miercuri, 15 octombrie a.c., în jurul orei 15:30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al Județului Bihor a fost anunţat prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, despre producerea unui eveniment în urma căruia, o persoană care executa lucrări la reţeaua de canalizare în localitatea Tinca, a fost surprinsă de prăbuşirea unui mal de pământ, într-un şanţ cu o adâncime de circa cinci metri.

La faţa locului au fost mobilizate două echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii Tinca, din care unul de prim ajutor calificat, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Salonta şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea. Echipajele de pompieri militari au procedat de urgenţă la consolidarea malurilor abrupte şi instabile, acţionând pentru degajarea victimei acoperite în totalitate cu pământ.

Intervenția, deosebit de grea, a durat mai bine de 5 ore

Un muncitor a decedat dupa ce a fost prins sub un mal de pamant | imaginea 2 Ajunși la locul intervenției, militarii au constatat că șanțul în care fusese suprinsă victima era îngust de doar 1 metru, asigurat doar într-o parte - cca. 40% din lungimea lui. Colegii muncitorului surprins sub pământ erau în stare de șoc, declarațiile lor neajutându-i prea mult pe militari. Aceștia au început operațiunea de căutare pe o ploaie în averse, în condiții extrem de dificile ce impuneau consolidarea permanentă a malurilor de pământ. Plini de noroi până în gât, acționând cu lopeţi, hârleţe și în mare parte cu mistria şi mâinile goale pentru a îndepărta cu grijă pământul din jurul trupului victimei, pompierii militari au reușit să scoată corpul neînsuflețit a bărbatului de 39 de ani, după mai bine de 5 ore de muncă asiduă.

O parte din pompieri, deși se aflau în timpul liber, au venit fără a fi solicitați de superiori, pentru a da o mână de ajutor la această grea misiune

Pe tot parcursul intervenției militarii au muncit neîntrerupt, plini de noroi, uzi până la piele din cauza ploii dar, mai ales, a efortului depus. Operațiunea a fost condusă cu profesionalism de comandantul Grupului 3 de Intervenție Salonta, colonel Marius Smolinschi, avându-i alături pe comandantul Gărzii de Intervenție Tinca - locotenent Călin Vancea și comandantul Detașamentului de Pompieri Salonta - căpitan Doru Mătiuț.

Un muncitor a decedat dupa ce a fost prins sub un mal de pamant | imaginea 3 Nu putem să nu nominalizăm și să nu le aducem recunoștința noastră acelor pompieri care au muncit efectiv, în adâncime, pentru a descoperi de pământ trupul muncitorului: Plutonier Creț Nicolae, Plutonier Carțiș Cosmin, Plutonier Copil Cosmin, Plutonier major Găvruța Adrian, Plutonier Purtan Lucian, Plutonier Toth Lorant, Plutonier major Dănuța Florin, Plutonier Gajac Ioan, Plutonier Iova Vasile. Dintre aceștia, Plutonier Copil Cosmin și Plutonier major Găvruța Adrian au fost cei care au extras efectiv trupul neînsuflețit din pământ.

Mai trebuie să menționăm că, o parte din militarii prezenți la locul intervenției, au venit benevol, din timpul liber, fără a fi solicitați de superiori. Au venit cu sufletul la gură să-și ajute colegii, conștienți de gradul de pericol și dificultatea pe care o reprezenta această misiune.

Bravo băieți! Faceți cinste Armei pe care o reprezentați și ați dovedit încă o dată că pompierul român este cu adevărat dedicat meseriei nobile pe care și-a ales-o! Audacia et devotio!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.