Incendiu de litieră de pădure în masivul Şureanu

Duminică, 16 Noiembrie 2014Hunedoara

Incendiu de litiera de padure in masivul Sureanu | imaginea 1 În cursul nopţii de 12 spre 13 noiembrie a.c.., a izbucnit un incendiu de litieră de pădure de pin și mestacăn, în Masivul Șureanu. 14 subofiţeri ai Detaşamentului Hunedoara au acţionat pentru stingerea focului izbucnit pe raza comunei Boşorod.

În dimineața zilei de joi, 13 noiembrie a.c., alţi 30 de pompieri ai Detaşamentelor Hunedoara şi Orăştie, conduşi în teren de prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu şi inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, lt.col. Viorel Demean, au continuat operaţiunile de stingere a incendiului care se manifestă pe aproximativ 8 hectare de litieră aparţinând Ocolului silvic Boşorod.

Incendiul se manifestă într-o zonă greu accesibilă, cu pante abrupte şi teren accidentat, intervenţia pompierilor pentru lichidarea focarelor fiind foarte dificilă. Munca lor este îngreunată şi de lipsa surselor de apă şi de vântul puternic care a favorizat propagarea arderii. Pentru a opri înaintarea incendiului pompierii, ajutaţi de 6 angajaţi ai ocolului silvic, au realizat cu ajutorul lopeţilor decopertarea solului şi au înăbuşit cu pământ focarele de ardere.

Incendiu de litiera de padure in masivul Sureanu | imaginea 2 Operaţiunile de stingere şi supraveghere a ariei afectate de incendiu s-au desfășurat și pe parcursul nopții de 13 spre 14 noiembrie a.c., când alți 20 de pompieri ai Detaşamentului din Deva, însoţiţi de pădurari au fost dislocaţi în zonă. În dimineața zilei de 14 noiembrie a.c., noiembrie alți 16 pompieri militari au fost dislocați la fața locului.

Contactat telefonic, vineri, 14 noiembrie a.c., inspectorul-șef al I.S.U. Hunedoara, lt.col. Viorel Demean a precizat pentru Agenda Pompierului: "Incendiul a izbucnit pe data de 12 noiembrie, seara, în jurul orei 23.00. În prima fază au intervenit pompierii Detașamentului Hunedoara. A doua zi, pe 13 noiembrie am intervenit pentru stingerea incendiului cu peste 70 de cadre militare. La această oră (vineri, 14 noiembrie a.c., ora 17.00 - n.r.) incendiul este lichidat. A fost o intervenție dificilă, amprenta incendiului ajungând la aproximativ 8 hectare de pădure mixtă de rășinoase și foioase, pe un teren accidentat, fără surse de apă. Totodată intensificările vântului au favorizat dezvoltarea incendiului. S-a reușit evitarea propagării la alte două suprafețe mari de pădure din apropiere, una de 17 hectare și una de 40 de hectare."

În cazul în care incendiul nu ar fi putut fi lichidat în timp util, inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean era pregătit să solicite în dimineața zilei de vineri, 14 noiembrie a.c., sprijinul unui elicopter al Unităţii de Aviaţie din Cluj, aparatul de zbor fiind dotat cu echipamente capabile să stocheze 3.000 de litri de apă care puteau fi eliberaţi deasupra zonei de ardere.

Cel mai probabil, incendiul a fost generat de utilizarea focului deschis în spaţii deschise în scopul igienizării unei păşuni.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.