România lovită de ape!

Luni, 20 Iunie 2016București

Romania lovita de ape | imaginea 1 Conform datelor centralizate la nivelul MAI, în ultimele 24 de ore au fost emise 30 de avertizări/atenționări de fenomene meteorologice periculoase imediate, 11 de COD PORTOCALIU, care au vizat județele Alba, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Mureș, Prahova, Suceava și Timișoara și 11 de COD GALBEN, care au vizat județele Brăila, Botoșani, Buzău, Neamț, Prahova, Suceava și Tulcea, se arată într-un comunicat publicat pe fluxul de știri al MAI.

De asemenea, în același interval au fost emise 8 avertizări hidrologice de inundații pentru râurile din centrul și vestul țării.

Pentru salvarea populației din zonele afectate și reducerea efectelor inundațiilor au intrevenit aproximativ 2.000 de angajați ai MAI, cu 900 de mijloace de intervenție. Au fost mobilizați astfel, peste 1.100 de pompieri, 700 de polițiști și 100 de jandarmi. În zonele unde a existat risc pentru populație angajații MAI au evacuat preventiv 162 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude sau în spații puse la dispoziție de autoritățile locale, în zone sigure.

În cadrul ședinței operative a fost analizată situația înregistrată la nivel național și punctual în județele Mureș, Suceava unde pompierii și polițiștii au evacuat preventiv noaptea trecută 98 de persoane și Hunedoara de unde au fost evacuate preventiv 60 de persoane. În prezent intervențiile pompierilor se desfășoară pentru evacuarea apei, astfel încât persoanele evacuate preventiv să poată reveni la locuințe.

Două persoane și-au pierdut viața din cauza furtunilor puternice, un minor din județul Mureș, ca urmare a prăbușirii unui copac peste un autoturism în care se aflau 2 adulți și 3 copii, și un adult din județul Timiș, care a fost lovit de fulger.

Conform deciziilor luate la nivelul MAI, pentru creșterea capacității de intervenție, în ultimele 24 de ore au fost dislocați în județul Hunedoara pompieri din județele Caraș Severin, Gorj, Sibiu, Alba, Timiș, care au adus mijloace logistice constând în 15 motopompe de mare capacitate. Manevra de forțe a început în cursul zilei de ieri și s-a făcut prin trimiterea de forțe și mijloace logistice suplimentare în zonele cu probleme. Astfel, peste 100 de pompieri militari cu 5 motopompe remorcabile, 10 motopompe de mare capacitate, 4 autocamioane și 3 autospeciale de intervenție au intervenit în localitățile din județul Hunedoara unde au fost înregistrate probleme.

Romania lovita de ape | imaginea 2 Mai multe unități de pompieri au fost alarmate în cursul serii și nopții trecute prin ridicarea capacității operaționale și suplimentarea efectivelor din teren. Acest lucru s-a dispus la inspectoratele pentru situații de urgență Arad, Hunedoara și Suceava.

Pentru alte unități din cadrul ISU Alba și ISU Bihor s-a ridicat nivelul de alertă.

Ministrul Petre Tobă a cerut ca efectivele ISU dislocate în localitățile afectate de inundații și viituri să acționeze în continuare alături de celelalte structuri ale Poliției și Jandarmeriei pentru sprijinirea populației, înlăturarea efectelor inundațiilor și revenirea la normalitate a comunităților afectate.

La nivel județean, comitetele pentru situaţii de urgenţă convocate în cursul zilei de ieri rămân activate.

Prefecții din județele afectate au coordonat activitățile din teren și au dispus măsuri de sprijinire a populației și de evaluare a pagubelor înregistrate în ultimele zile, fiind constituite comisiile de evaluare.

În cursul zilei de astăzi, luni 20 iunie a.c., mai sunt în vigoare avertizări hidrologice de cod galben până la ora 18.00, însă după-amiază va intra în vigoare și o altă atenționare meteo, condiții în care ministrul afacerilor interne a dispus pregătirea unor forțe suplimentare care să poată fi detașate în județele unde astăzi ar mai putea fi înregistrate efecte ale fenomenelor meteorologice și hidrologice.

Situația din teren și măsurile adoptate sunt monitorizate și coordonate prin Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, care funcționează în regim permanent.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.