Inspectori de prevenire a situaţiilor de urgenţă şi salvatori oricând este nevoie

Duminică, 03 Iulie 2016Neamț

Inspectori de prevenire a situatiilor de urgenta si salvatori oricand este nevoie | imaginea 1 La sfârșitul lunii trceute, în timp ce se întorceau din oraşul Târgu Neamţ, unde au efectuat activităţi specifice, doi subofiţeri din cadrul Inspecţiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ au văzut un autoturism răsturnat pe o parte în şanţul de pe marginea drumului, la ieşirea din localitatea Crăcăoani.

Cei doi pompieri l-au oprit pe singurul ocupant al maşinii, care avea intenţia de a sări din aceasta, deoarece avea sângerări puternice la nivelul capului. Ulterior, au observat şi o plagă la un genunchi. Plutonierul major Vasile Bălteanu a sunat la „112” şi a anunţat evenimentul, care fusese adus deja în atenţia forţelor de urgenţă şi erau pe drum un echipaj pentru descarcerare de la Detaşamentul Târgu Neamţ şi un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Având în vedere situaţia, militarul a solicitat ca echipajul pentru descarcerare să se întoarcă la subunitate.

Subofiţerul, ajutat de un participant la trafic, l-a scos imediat pe şofer din maşină. În acest timp, plutonierul major Alexandru Benţa a obţinut de la un alt participant la trafic o trusă de prim-ajutor calificat, cu ajutorul căreia militarii au oprit cele două hemoragii. Până la sosirea echipajului medical, subofiţerii au executat evaluarea primară a pacientului, care a fost preluat conştient şi transportat la spital.

Inspectori de prevenire a situatiilor de urgenta si salvatori oricand este nevoie | imaginea 2 Plutonierul major Vasile Bălteanu este inspector de prevenire din decembrie 2015, când s-a mutat de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ. Din anul 2006 până anul trecut, subofiţerul a acţionat, în cadrul echipajelor din care a făcut parte, în aproape toate tipurile de situaţii de urgenţă. Cel mai mult i-a plăcut activitatea pe echipajele SMURD, pe care a desfăşurat-o timp de cinci ani, ultimii doi chiar pe echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă. Şi plutonierul plutonierul major Alexandru Benţa a participat la intervenţii, în perioada noiembrie 2007 – iunie 2009, când a fost cadru al subunităţii de pompieri din Piatra Neamţ.

După cum susţin cei doi pompieri, decizia de a deveni inspectori de prevenire a fost una dificilă, deoarece au avut de pus în balanţă provocările diverse din cotidianul echipelor de intervenţie şi speranţa că, prin dialog direct cu oamenii, se poate ajunge la o educaţie preventivă solidă a întregii populaţii.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.