Misiune cu final fericit: Un pompier a salvat un copil rătăcit în pădure

Luni, 08 August 2016Iași

Misiune cu final fericit  Un pompier a salvat un copil ratacit in padure | imaginea 1 Duminică, 7 august a.c., în jurul orei 21:50, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Iași au fost alertate de un apel disperat. Urgența era maximă: un copil în vârstă de 2 ani s-a rătăcit în pădurea Pârcovaci, din orașul Hîrlău. Un părinte ne cerea ajutorul pentru a-și căuta fiul dispărut din locul unde se juca - un luminiș de la marginea pădurii - împreună cu alți copii.

Imediat, la locul evenimentului au fost mobilizate efective impresionante ale structurilor M.A.I., respectiv:

  • 13 salvatori din cadrul Punctului de Lucru Hârlău și a Stației de Pompieri Tg. Frumos. Ulterior, numărul acestora a fost suplimentat cu încă 20 de pompieri din cadrul Detașamentelor 1 și 2 de Pompieri Iași și un câine de căutare și salvare.
  • 12 cadre de la Biroul Urmăriri din orașul Hîrlău și un tehnician criminalist cu un câine de urmă de la Poliția Română;
  • 2 cadre de la Poliția de Frontieră, cu o autospecială cu termoviziune;
  • 7 cadre ale Jandarmeriei Române.

Împreună cu tatăl copilului și câțiva localnici, forțele de intervenție au început căutarea micuțului, pe o beznă cumplită, în pădurea Pârcovaci. Misiunea era cu adevărat dificilă. În primul rând, copilul trebuia găsit de urgență, altfel, șansele sale de a rezista noaptea, în pădure, se diminuau cu fiecare oră. În ceea ce privește operațiunile de căutare efectuate în pădure, acestea s-au desfășurat pe un teren greu accesibil chiar și pe timp de zi, caracterizat prin desișuri, urcușuri, râpe.

Echipele de căutare și salvare au acoperit o suprafață de aproximativ 10 km. După 8 ore de căutări, unul dintre pompierii de la Detașamentul 2 Iași a găsit copilul. Îmbrăcat doar în tricou și pantaloni scurți, desculț, băiețelul stătea într- o albie aproape secată a unui pârâu (5 cm de apă). Salvatorul ieșean a luat copilul în brațe, l-a învelit cu propria haină și a alergat cu el în brațe aproximativ 1 km, până la ambulanța SMURD. În urma consultației preliminare, echipajul de prim ajutor a apreciat că micuțul este într-o stare fizică bună, dar hipotermic. Pentru a primi toate îngrijirile necesare, echipajul SMURD a transportat copilul la spitalul din orașul Hîrlău.

Din fericire, această misiune s-a încheiat cu bine, o contribuție hotărâtoare având pregătirea, cooperarea și profesionalismul personalului implicat în operațiune dar și faptul că mulți dintre cei care au participat la căutări sunt părinți.