13 turiști blocați în Retezat. Pompierii au intervenit 10 ore pentru a-i salva!

Sâmbătă, 03 Decembrie 2016Hunedoara
Sursa Foto: ISU Hunedoara

13 turisti blocati in Retezat  Pompierii au intervenit 10 ore pentru a i salva | imaginea 1 Atenționarea meteo cod galben, valabil în perioada 1 – 3 decembrie, caracterizată de ninsori însemnate cantitativ viscolite la munte și intensificări de vânt, a afectat zona montană a județului Hunedoara.

În acest context, drumul forestier care face legătura între Barajul Gura Apelor și Poiana Pelegii, în munții Retezat a fost acoperit de un strat gros de zăpadă de aproximativ o jumătate de metru.

Aceste condiții meteorologice au făcut imposibilă deplasarea cu autoturismele personale, nepregătite pentru iarnă, a 13 turiști cazați la Refugiul Bran cu ocazia minivacanței de Ziua Națională a României.

Încă de la primele ore ale dimineții, o echipă mixtă alcătuită din 2 echipaje de pompieri și unul de jandarmi, coordonați în teren de inspectorul șef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, a acționat pentru deszăpezirea unui segment de 7 kilometri de drum acoperit de zăpadă. Eforturile pompierilor și jandarmilor au fost susținute de un utilaj de deszăpezire al Hidroserv Hațeg la comanda Hidroconstrucția.

Acțiunea de salvare s-a desfășurat în condiții vitrege cu vânt puternic, zăpada troienită pe un drum surpat pe alocuri și blocat de copaci căzuți și temperaturi sub 0 grade Celsius.

Pompierii și jandarmii au acționat cu motofierăstraie pentru segmentarea copacilor prabușiți și îndepărtarea lor de pe drum și cu lopeți pentru deblocarea autoturismelor din zăpadă. După aproximativ 10 ore de acțiune drumul a fost deszăpezit iar turiștii au fost aduși în siguranță la un drum practicabil și au putut porni spre casele lor.

Turiștii blocați în munte nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. I.S.U. Hunedoara recomandă turiștilor să se informeze, înainte de a porni la drum, în legătură cu starea vremii și să nu pătrundă pe drumuri izolate sau greu accesibile care pot fi blocate de zăpadă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.