Intervenție de excepție a pompierilor la un incendiu de proporții izbucnit la un centru comercial

Duminică, 05 Martie 2017Arad
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Interventie de exceptie a pompierilor la un incendiu de proportii izbucnit la un centru comercial | imaginea 1 Un incendiu de proporții a izbucnit în noaptea de 1 spre 2 martie a.c. în municipiul Arad, la clăđirea unui centru comercial. Incendiul a fost sesizat pompierilor, în jurul orei 2.20, de recepționera unui hotel situat la cca. 10 metri de clăđirea în flăcări.

Mobilizare impresionantă de forțe

Femeia relata la 112 faptul că din zona clădirii centrului comercial se degaja o cantitate mare de fum, fiind vizibilă și o mică flacără. Primul echipaj ajuns la fața locului avea să constate că incendiul cuprinde întreg etajul și acoperișul clăđirii, arzând generalizat. Au fost chemate în sprijin alte 3 echipaje de stingere, o autospecială SMURD, o autoscară.

Au ars acoperișul clădirii și un loc de joacă pentru copii, cca 1200 mp construcție din pereți portanți pe structură de beton.

Mobilizarea de forțe a fost impresionantă, la fața locului aflându-se, alături de subofițerii operativi și Locotenent-colonel Gârbău Cristian - împuternicit inspector-șef al ISU Arad, Locotenent-colonel Țigan Florentin - împuternicit prim-adjunct inspector-șef, Locotenent-colonel Turcuș Cosmin - împuternicit Șef Centru Operațional, Locotenent-colonel Ionică Doru - șeful Grupei Operative, Maior Pleșca George - purătorul de cuvânt al ISU Arad.

Un backdraft, din fericire, fără victime

Interventie de exceptie a pompierilor la un incendiu de proportii izbucnit la un centru comercial | imaginea 2 Trebuie să menționăm că intervenția promptă a pompierilor a oprit propagare incendiul atât la parterul clădirii unde funcționează un salon de coafură și o Pizzerie dar și la hotelul situat la cca. 10 m de clădirea centrului comercial. Intervenția se putea transforma într-o tragedie dacă primii pompieri sosiți la locul incendiului nu ar fi fost foarte bine pregătiți și cu o bogată experiență în lupta cu focul. O degajare mare de fum dens cu o flacără mică - ceea ce relatase apelantul 112 - presupune o ardere mocnită cu o creștere constantă a temperaturii până la explozie. În momentul în care geamurile clăđirii au cedat datorită temperaturii mari, incendiul s-a dezlănțuit datorită aportului mare și brusc de oxigen. La scurt timp, tavanul s-a și prăbușit.

Este vorba de unul din fenomenele ce se pot declanșa în cazul unui incendiu, fenomen cu risc pentru viața pompierilor: backdraft - deflagraţia amestecului de gaze supraîncălzite într-un spaţiu închis, ca urmare a aportului brusc de oxigen. Un fenomen care nu de puține ori a determinat pierderi de vieți omenești.

Hidranții - eterna problemă

În plus, intervenția pompierilor a fost îngreunată de o problemă extrem de răspândită în România: lipsa apei la hidranți. Hidranții din incinta Complexului aveau o presiune a apei mult prea mică iar cei din stradă... nu funcționau. Astfel militarii au lucrat, după puteri, lichidând incendiul și cu apă adusă prin navetă cu autospecialele și cu apa de la hidranții interiori, atât cât le-a permis presiunea...

Respect!

Din fericire, de această dată, grație exeprienței și pregătirii exemplare a pompierilor arăđeni putem vorbi doar de o intervenție de succes. Nominalizăm în rândurile ce urmează, toți participanții la intervenție, mulțumindu-le pentru curajul și profesionalismul de care au dat dovadă și asigurându-i de prețuirea și recunoștința noastră: Locotenent-colonel Pabin Kristian - împuternicit comandant al Detașamentului Arad, Plutonier adjutant șef Onaca Daniel, Plutonier adjutant Blaj Cătălin, Plutonier adjutant Chicin Raul, Plutonier major Giurgiu Nicolae, Plutonier adjutant șef Mariș Pavel, Plutonier major Orz Lucian Petru, Plutonier major Pescaru Victor, Plutonier major Gherga Laurențiu, Plutonier major Radița Alin, Plutonier major Toma Ovidiu, Plutonier major Vig Adrian, Plutonier major Hora Cosmin, Plutonier major Dumitru Petronel, Plutonier adjutant Hasiu Eugen, Plutonier adjutant șef Nichici Miodrag, Plutonier major Litcanu Dănuț, Plutonier ajutant Anisorac Nicu.

Audacia et devotio!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.