4 case au fost înghițite de pământ, alte 2 case dar și drumul județean din apropiere sunt în pericol

Vineri, 02 Iunie 2017Vâlcea

4 case au fost inghitite de pamant  alte 2 case dar si drumul judetean din apropiere sunt in pericol | imaginea 1 O situație deosebită se înregistrează în județul Vâlcea, localitatea Alunu, unde s-a produs o alunecare de teren în punctul numit „Gropile”, care a pus în pericol gospodăriile cetățenilor aflate pe traiectul de propagare amenințând, totodată, platforma drumului județean DJ 605 C.

Sterilul dintr-o exploatare minieră alunecă peste case măturând totul în cale. În sprijinul oamenilor, cine alții decât pompierii militari? Aceștia au ajutat deja la evacuarea a 6 locuințe. Patru dintre ele se află deja sub peste 20 de metri de pământ.

Depozitul de steril are cca 35 de milioane de mc, din motive încă neprecizate, acesta a luat-o la vale, amenințând locuințele oamenilor și chiar drumul județean din vecinătate.

Pentru gestionarea situației generate, la nivelul autorităților locale și județene au fost dispuse măsuri de monitorizare a zonei, evaluare a consecințelor posibil a fi produse de către mișcările de pământ și prevenire a deplasării acestora.

În teren s-a deplasat, joi, 1 iunie a.c., inspectorul general al IGSU, colonelul Daniel Marian Dragne, pentru executarea recunoașterii terestre și aeriene a perimetrului afectat.

Ca măsură de protecție civilă, s-a hotărât evacuarea celor şase gospodării, aflate pe direcţia de desfășurare a alunecării de teren și monitorizarea permanentă a conturului suprafeţei alunecate, pe direcţia de deplasare către alte patru gospodării.

Cu ajutorul pompierilor se realizează evacuarea celor două familii aflate în zona imediată a manifestării alunecării la căminul social, iar bunurile materiale și animalele acestora vor fi adăpostite în spații puse la dispoziție de către autoritățile locale din zonă.

Surse neoficiale susțin că în cursul zilei de mâine, sâmbătă, 2 iunie a.c., o echipă interdisciplinară formată din specialiști ai Institutului Geologic al României, ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC”, ai Universității Tehnice de Construcții București, ai Institutului de Geografie al Academiei Române, ai Agenției Naționale de Protecție a Mediului, ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, ai Ministerului Apelor și Pădurilor și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se vor deplasa în zonă pentru a evalua și analiza situația.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.