Pompierii în alertă! Recipiente conținând Uraniu, dispărute la Arad

Luni, 03 Iulie 2017Arad

Pompierii in alerta  Recipiente continand Uraniu  disparute la Arad | imaginea 1 Sâmbătă, 1 iulie a.c, echipajul C.B.R.N al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad a fost solicitat de către comisarii Gărzi de Mediu pentru a executa măsurători în zona fostei platforme industriale a Combinatului Chimic din localitatea Vladimirescu.

În urma măsurătorilor efectuate în afara depozitului nu au fost identificate valori care să depăşească fondul natural.

Conform unui comunicat al Prefecturii Arad, "În cursul zilei de ieri (sâmbătă - n.r.), 1 iulie 2017, a fost sesizată dispariția dintr-un depozit al unei societăți comerciale din localitatea Vladimirescu a trei recipiente conținând o substanță ce avea în compoziție uraniu sărăcit (slab-radioactiv) și a unui număr de șase colimatorii conținând de asemenea uraniu sărăcit. La ordinul doamnei Florentina Horgea, Subprefect al Județului Arad, în calitate de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la fața locului s-a deplasat o echipă de primă evaluare C.B.R.N. (chimică-bacteorologică-radiologică-nucleară) a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” a Județului Arad, care a efectuat măsurători la depozitul de unde au dispărut materialele și în vecinătatea acestuia, neconstatând depășiri ale valorilor radiației naturale. Inspectoratul de Poliție Județean Arad a fost sesizat prin S.N.U.A.U. 112 de dispariția din incinta unei societăți comerciale de pe raza localității Vladimirescu a bunurilor descrise mai sus. În urma verificărilor efectuate au fost identificați doi bărbați de 45, respectiv 56 de ani, bănuiți de sustragerea bunurilor, cei doi fiind reținuți de polițiști și urmând a fi prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad cu propunere de arestare preventivă. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive. Din cercetările efectuate până acum materialele sustrase nu prezintă pericol pentru populație”.

Pompierii in alerta  Recipiente continand Uraniu  disparute la Arad | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.