37 de localități afectate de vijelie

Duminică, 17 Septembrie 2017Bihor
Sursa Foto: ISU Bihor

37 de localitati afectate de vijelie | imaginea 1 Duminică, 17 septembrie a.c., începând de la ora 20.00, ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocată în scopul stabilirii măsurilor de preîntâmpinare, limitare și înlăturare a efectelor negative provocate de fenomene meteorologice periculoase.

În cadrul şedinţei a fost analizată situaţia existentă la nivelul judeţului, au fost prezentate atenționările/avertizările meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie şi s-au dispus măsuri specifice, necesare gestionării corespunzătoare a situaţiilor de urgenţă produse ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice/hidrologice menţionate.

În acest context, a fost precizat faptul că, până la ora convocării şedinţei extraordinare, în urma precipitaţiilor abundente, a vântului puternic cu aspect de vijelie şi a descărcărilor electrice manifestate în intervalul orar 16.00 – 18.00, s-au înregistrat următoarele efecte:

Au fost afectate 37 de localitați (copaci și stâlpi de electricitate căzuți, acoperișuri avariate): Aleşd, Cîmpani, Oradea, Rieni, Valea Mare Criş, Băiţa, Delean, Padiş, Rogoz, Varviz, Beiuş, Drăgăneşti,Păntăşeşti, Salonta, Vaşcău, Beznea, Dudeşti, Petrileni,Stâna de Vale, Vârtop, Brădet, Finiş, Pietroasa, Şuncuiuş, Vintere, Budureasa, Lunca, Pocola, Tărcaia, Ceişoara, Măgura, Ponoare, Vadu Crişului, Cheresig , Miersig, Remeţi și Valea Brătcuţei;

9 drumuri au fost blocate parțial sau total de copaci căzuți, dintre care 2 naționale, 5 județene și 2 comunale;

3 imobile au fost inundate;

În 5 localităţi (Rieni, Petrileni, Păntăşeşti, Curăţele, Drăgăneşti) s-au produs avarii la imobile, fiind afectate majoritatea gospodăriilor (acoperişuri luate de vânt);

• Avarii la reţele electrice: 25 de linii de medie tensiune și 526 de posturi de transformare;

• O avarie la infrastructura căii ferate (copac căzut peste calea ferată).

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Crișana” al județului Bihor au fost înregistrate peste 110 apeluri pe numărul de urgenţă 112, fiind mobilizate forţe şi mijloace de la nivelul subunităţilor, respectiv ale Detaşamentului 1 şi 2 Pompieri Oradea, Secţiei de Pompieri Beiuş, Staţiilor de Pompieri Aleşd și Ștei , utilizând un număr de 12 autospeciale de intervenţie şi peste 40 de cadre militare.

De asemenea, în sprijinul forţelor de intervenţie au fost mobilizate resurse din cadrul Inspectoratului de Poliție Bihor, Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, Electrica şi C.F.R.

Acţiunile de intervenţie la faţa locului sunt coordonate de către inspectorul şef – colonel Caba Sorin. Până la acest moment nu s-au înregistrat victime. Având în vedere avertizările de cod galben și portocaliu de vijelii și vânt puternic, recomandăm cetățenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.