Pompierii militari au fost nevoiți să reaprindă flacăra sondei. Oamenii sunt rugați să nu intre în panică!

Miercuri, 27 Decembrie 2017Satu Mare
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Pompierii militari au fost nevoiti sa reaprinda flacara sondei  Oamenii sunt rugati sa nu intre in panica | imaginea 1 În noaptea de marți 26 decembrie a.c., spre miercuri 27 decembrie a.c., sonda de gaze de la Moftinu Mare a dat de furcă pompierilor militari aflați aici pentru stingerea incendiului și înlăturarea riscului de explozie la sonda de gaze.

Astfel, în jurul orei 00.30, din sondă a început să se țâșneasca o cantitate mare de apă, fenomen deloc neobișnuit, având în vedere faptul că în mod firesc, în subsol, alături de pungile de gaze naturale se găsesc și pungi de apă. Există cazuri când, în timpul exploatării, dintr-o sondă poate să iasă apă timp de o zi întreagă sau chiar mai mult.

Apa a determinat scăderea în intensitate a vâlvătăii și acumularea unei mase de aburi cu gaze de ardere extrem de ușor inflamabile. În aceste condiții pompierii militari au fost nevoiți să recurgă la reaprinderea flăcării. Reaprinderea s-a realizat cu ajutorul unui pistol de semnalizare. Flacăra a fost reaprinsă și situația este sub control.

Oamenii din localitățile învecinate sondei s-au panicat deoarece în momentul reaprinderii pungile de gaze de ardere formate în urma contactului dintre apă și flacăra au explodat, bubuitura producând un zgomot puternic și, implicit, o cutremurare a terenului pe mai mulți kilometri patrați.

Contactat telefonic de Agenda Pompierului, inspectorul general al IGSU, colonelul Daniel Marian Dragne - comandantul forțelor care intervin la Moftinu, a precizat că în jurul orei 18.00 vor avea loc o nouă întâlnire cu localnicii pentru a li se explica situația. Pompierii fac apel la locuitori să își păstreze calmul și să nu intre în panică întrucât bubuitura auzită era rezultatul reaprinderii flăcării.

Atât timp cât arde flacăra, riscul de explozie este sub control. Intervenția de la Moftinu Mare este dificilă tocmai pentru că a stinge un incendiu la o sondă de gaz presupune acumularea unor pungi mari de gaze arse extrem de ușor inflamabile. Scopul echipelor de intervenție este să asigure măsurile necesare ca astfel de explozii să nu se producă sau să se producă controlat până în momentul când sondorii vor putea să ajungă în beciul sondei și să capteze gazul.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.