Prima zi de Crăciun, a 8-a zi de foc la Moftinu Mare
Dimineața primei zile de Crăciun a început senină. Majoritatea oamenilor petrec Crăciunul în medii calde, apropiate sufletelor lor, fie că e vorba de intimitatea locuinței, o biserică sau în mijlocul familiei sau al prietenilor.
Crăciun pe frontul incandescent
Pompierii militari sunt singurii care, de Crăciun, sunt mereu la datorie, fie la sediul unităților sau chiar în… mijlocul câmpului, cum este cazul celor care intervin deja de 8 zile la sonda de gaz de la Moftinu Mare. Am fost alături de ei în prima zi de Crăciun. Pe data de 18 decembrie a.c., în jurul orei 2.00 dimineața, aici a izbucnit un incendiu. Astfel de fenomene sunt de o violență extremă, cu degajări mari de căldură și un zgomot infernal de sute de decibeli. Am văzut multe imagini, am auzit comentarii legate de astfel de intervenții dar pẫnă nu am văzut cu proprii ochi, nu am înțeles despre ce era vorba.
Am ajuns la sonda de la Moftinu Mare undeva în jurul orei 11.30. După o adevărată aventură pe un drum de piatră acoperită din belșug cu un strat gros de noroi, am zărit vâlvătaia. Concomitent am remarcat un zgomot care pe măsură ce ne apropiam devenea asurzitor la propriu. Era zgomotul incendiului. Imaginea era dezolantă. O flacăra uriașă, furioasă, supradimensionată, arzând cu o forță imensă într-un câmp liber. Macarale ce lucrau de zor plasând niște plăci imense de beton pentru a crea un platou de pe care mașinile de intervenție ale pompierilor militari să poată acționa pentru stingerea incendiului fără a risca să rămână împotmolite în marea de noroi.
La fața locului ne întâmpină chiar inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență - colonelul Daniel Marian Dragne. Comandantul pompierilor români a petrecut Crăciunul pe frontul incandescent alături de pompierii militari, fiind aici din ziua imediat următoare izbucnirii incendiului. Ne oferă binevoitor o pereche de dopuri pentru urechi, mană cerească pentru timpane, în preajma sondei.
Privesc în jur. Pompierii calmi, calculați. Conștienți de monstrul de foc ce se află în fața lor dar curajoși. Privirea mi-a rămas ațintită la flacăra. O imensitate. Paradoxal, o vâlvătaie superbă, vie, o degajare imensă de energie. Pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă. Deși la câțiva zeci de metri de ea, căldura e dogoritoare. O vară toridă rătăcită în decembrie. O energie dezlănțuită spre cer ce nu poate fi stăpânită decât greu. Părem atât de mici lângă ea…
Pregătiri pentru bătălia cu monstrul de foc
Pompierii militari sunt în continuă mișcare. Analizează, calculează, pregătesc terenul pentru bătălia cu monstrul de foc. În seara zilei de luni, 25 decembrie platoul de dale amenajat în câmp, era gata: o suprafață de 720 mp de dale, de câte 3m/1m fiecare și o greutate de 1,64 tone. De pe acest platou se va interveni pentru tăierea corpului sondei și pătrunderea în puțul sondei. Aici au fost amplasate 6 rezervoare de mare capacitate (70m3) pentru asigurarea rezervei de apă, în total 420 m3.
S-a realizat dispozitivul de alimentare cu apă de la stația de pompare a ANIF, respectiv din Râul Crasna, dispozitiv care se întinde pe o lungime de aproape 3,5 kilometri. Motopompele pentru captarea apei sunt dispuse din 850 m în 850 m, existând și bazine tip piscină pentru asigurarea continuității.
La orele serii, rezervoarele de apă de pe platou erau deja umplute. Cu ajutorul a câte 2 motopompe Novus 600 cu debit de refulare de 2000 l, și a câte 2 motopompe Honda cu debit de 2000 l, vor fi alimentate, în pereche, 2 autospeciale Scania, alte două mașini fiind păstrate în rezervă. Apa va fi refulată pe tunuri mobile (de capacitate 2500l/min) aflate în cuști cu foi de inox dar și pe o linie de protecție suplimentară de tip B. Aceste măsuri au fost necesare pentru a putea demara tăierea și extragerea suprastructurii (turnul sondei) din focar. După eliberarea capătului sondei, personalul specializat în controlul sondelor, va evalua situația și va stabili în ce măsură a fost afectată, precum și modalitatea de captare a gazelor.
Mândri de voi!
Pentru pompierii militari din 6 județe, prima zi de Crăciun a fost a 8-a zi de foc la Moftinu Mare. Am fost azi, alături de ei. Și sunt mândră de ei. Mă înclin cu respect în fața celor care pun mai presus datoria decât confortul personal sau propria familie. Frontul incandescent de la Moftinu a înlocuit pentru ei căldura căminului. Și asta pentru că pompierii sunt militari desăvârșiți.
Am poposit câteva minute și în punctul mobil de comandă. Doldora de aparatură de comunicații pentru ca ceea ce se întâmplă la Moftinu să poată fi transmis în timp real în țară. Și pentru ca inspectorul general să poată să-și îndeplinească de pe câmpul de luptă toate atribuțiunile de serviciu. Nu a mai fost la București din 19 decembrie. De altfel, aproape toată ziua, de dimineața până noaptea târziu, colonelul Dragne o petrece în câmp, alături de “băieții lui” de care este tare mândru. Alături de el, în punctul de coamndă, colonelul George Sorescu, șeful Serviciului Prevenire din cadrul IGSU. Pe masă, căști de intervenție, un cozonac, biscuiți meniți să amăgească foamea atunci când situația nu-ți permite nici măcar să pleci la masă. Și.. o caserolă cu prăjituri de casă, adusă cu drag, de sărbători de camarazii sosiți pe frontul incandescent mai aproape de Crăciun.
Totul are ceva din izul unui teatru de război. Un război cu flăcările: se elaborează strategii, se pregătește atacul. Inamicul: vâlvătaia.
Pompierii militari de la Moftinu Mare au petrecut Crăciunul pregătindu-se de luptă. O luptă grea, care începe, la propriu, mâine. Ei sunt o dovadă vie de devotament și sacrificiu. Câți dintre noi se pot imagina de Crăciun, departe de familie, în frig, expuși pericolului? Desigur e ușor să stingi incendii din spatele monitorului. Deși viața de pompier nu e deloc ușoară și deși poate multe din așteptările unui pompier nu sunt îndeplinite de sistem, el găsește încă motive să-și petreacă sărbătorile la propriu pe un front incandescent din devotament și dragoste de semeni. Suntem mândri de voi! Audacia et devotio!
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.