Unul din cei trei alpiniști surpinși de avalanșă în Călimani a fost găsit

Vineri, 01 Decembrie 2017Suceava
Sursa Foto: ISU Suceava

Foto: ISU Suceava UPDATE 23:10: Alpinistul supraviețuitor a fost preluat de SMURD și a fost transportat până la punctul de întâlnire cu o ambulanță SAJ, cu medic, care îl transportă spre UPU Suceava.

UPDATE 21:30: Femeia nu a răspuns manevrelor de resuscitare fiind declarată decedată. Dumnezeu s-o ierte şi s-o odihnească în pace!

UPDATE 21:00: La această oră, în misiunea de căutare-salvare a alpiniștilor surpinși de avalanșă în Masivul Căliman sunt angrenate următoarele forțe: 46 pompieri, 9 jandarmi montani, 14 salvamontiști din Vatra Dornei și de la Consiliul Județean, 6 militari de la UM Roșu, 5 lucrători de la Ocolul Silvic Vatra Dornei și 2 de la Rezervația Călimani. Se intervine cu 10 autospeciale, 2 autoșenilate, o ambulanță SMURD, un cuplu chinotehnic și mai multe autoturisme de teren. Se folosesc generatoare cu un balon pentru iluminat și telefoane satelitare pentru zonele fără semnal.

UDPATE 19:30: A fost găsită o a doua persoană (femeia), în stare de inconștiență. Se execută manevre de resuscitare și se continuă căutările pentru a treia persoană.


Vineri, 1 decembrie a.c., pompierii militari suceveni desfășoară o misiune de căutare-salvare extrem de dificilă în Masivul Călimani. Trei persoane, 2 bărbați și o femeie, au fost surprinși de avalanșă în timp ce escaladau muntele în scop umanitar.

Cei trei sunt alpiniști voluntari, 2 dintre ei pompieri militari aflați în timpul liber.

45 de pompieri militari, 9 jandarmi, 14 salvamontiști, 2 lucrători ai Rezervației Călimani, 5 lucrători de la Ocolul Silvic Vatra Dornei i-au căutat ore întregi pe cei trei. La fața locului se află 9 autospeciale, 2 autoșenilate, o ambulanță SMURD, mai multe autoturisme de teren. Pompierii sunt dotați și cu baloane de lumină și generatoare de curent. Totodată câinele pentru căutare-salvare al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Bucovina" al județului Suceava, este în misiune pentru găsirea celor trei persoane.

Seara, în jurul orei 19.00, una din cele trei persoane suprinse de avalanșă, un bărbat, a fost găsită de pompieri și salvamontiști, stabilă, conștientă și cooperantă. A fost pregătită pentru coborâre având de parcurs până la Ambulanță SMURD aproximativ 3 kilometri.

La această oră, pompierii militari continuă operațiune de găsire a celorlalți doi alpiniști.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.