A 17-a zi de foc la Moftinu Mare: monstrul de foc își trăiește ultimele zile

Miercuri, 03 Ianuarie 2018Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

A 17 a zi de foc la Moftinu Mare  monstrul de foc isi traieste ultimele zile | imaginea 1 2018. Un nou an a început a-și întoarce filele de jurnal, una câte una. Pentru pompierii militari aflați în intervenție la Moftinu Mare, trecerea dintre ani parcă nici nu a existat. în jurnalele lor, ultimele 17 zile sunt zile de foc, toate la fel.

Un "joc" de strategie real și periculos

De 17 zile militarii sunt zilnic pe frontul incandescent. Zilnic lângă sonda care arde cu furie din 18 decembrie 2017. Intervenția de la Moftinu Mare e asemenea unui joc de strategie în care înainte să ataci, ești nevoit să-ți clădești propria cetate și propriul plan de luptă.

Cam așa au procedat și pompierii români. Imaginați-vă în locul unui pompier care primește un apel prin 112 și este solicitat să intervină la stingerea unui incendiu izbucnit la o sondă de gaze. Ajungi la locul intervenției și tot ce vezi e o vălvătaie înfricoșătoare al cărui șuierat puternic îl auzi de la kilometri distanță. O pălălaie ce se întinde nestingherită spre cer, în toată splendoarea și forța ei. În jur, noroaie gata pregătite să înghită înfometate roțile autospecialelor. Ce te faci? Construiești!

Rezultatul a 17 zile de chin prinde contur

După 17 zile de foc, eforturile pompierilor militari prind contur. Zona sondei este total eliberată și pregătită pentru intervenție. În cursul zilei de miercuri, 3 ianuarie a.c., pe platforma improvizată de la Moftinu au ajuns o parte din rezervoarele în care va fi preparat nămolul de sondă ce va fi injectat în sonda de la Moftinu Mare, în vederea opririi vâlvătăii.

Înainte de această operațiune însă, sondorii canadieni, la adăpostul unei cuști de aluminiu și protejați de pompierii militari vor avea de desfășurat o operațiune dificilă: aceea de a tăia capul sondei și de a-l înlocui cu unul nou, prevăzut cu un dispozitiv special denumit Blowout Preventer (BOP). Acesta este o valvă care poate fi închisă în cazul forării în zone cu presiuni mari ale gazelor sau fluidelor. De altfel, BOP este un echipament standard pentru sondele de orice tip, conform articolelor de specialitate.

Contactat telefonic, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonelul Daniel Dragne - cel sub comanda căruia acționează din 18 decembrie 2017 forțele de la Moftinu Mare, a confirmat pentru Agenda Pompierului că în zilele următoare este de sperat ca sondorii canadieni să reușească să capteze sonda. Dragne a confirmat că în prezent capul sondei este eliberat, suprastructura metalică fiind îndepărtată. În zilele următoare, sondorii canadieni vor efectua operațiunile necesare pentru închiderea sondei.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.