Interveție contra cronometru: pompierii arădeni au salvat viața unei fete prinse sub tramvai

Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018Arad

Intervetie contra cronometru  pompierii aradeni au salvat viata unei fete prinse sub tramvai | imaginea 1 Detașamentul de Pompieri Arad a intervenit joi, 11 ianuarie a.c., cu 3 echipaje pentru salvarea unei fete de 12 ani prinsa sub un tramvai. Intervenția a presupus ridicarea tramvaiului cu ajutorul cilindrilor hidraulici și a pernelor din dotarea autospecialei de descarcerare.

A fost decupată o parte a tramvaiului. Subofițerii au intrat sub tramvai cu o targă lopată, au fixat victima și aceasta a fost scoasă în viață și predată către echipajul SMURD. Intervenția a durat aproximativ 15 minute.

Coordonatorul intervenției, colonelul Cosmin Turcuș - împuternicit prim-adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Vasile Goldiș" al județului Arad a precizat pentru Agenda Pompierului: "La sosirea echipajului de descarcerare la fața locului s-a constatat că adolescenta de 12 ani se afla sub vagonul de tramvai, în stare stabilă, speriată, după ce fusese acroșată de tramvai și târâtă aproximativ 8 metri de acesta. Echipajul a stabilit că aceasta nu putea fi scoasă decât dacă se decupa o parte a plugului de zăpadă care a fost montat în partea din față și laterale fiind de asemenea necesară ridicarea vagonului cu cel puțin 15 cm de la sol. Personalul medical prezent la fața locului a dispus ca victima să fie extrasă numai cu targa lopată întrucât existau suspiciuni de afectare a coloanei vertebrale. Presiunea psihologică asupra echipajului era imensă (incidentul avusese loc în centrul orașului, la o oră de vârf, etc ). În aceste condiții s-a luat rapid decizia decupării unei porțiuni din plugul de zăpadă concomitent cu ridicare vagonului cu ajutorul pernelor pneumatice de înaltă presiune. Pernele de înaltă presiune pot ridica 25 tone, iar vagonul de tramvai cântărește 18 tone. După ridicarea vagonului s-au folosit pene de stabilizare."

"Operațiunea a fost încununată de succes folosindu-se pentru asigurare și depărtătorul hidraulic din dotare. Vagonul a fost ridicat aprox 15 cm de la sol, victima fiind scoasă în siguranță. Astfel, în aproximativ 25 minute de la anunțare persoana accidentată a fost scoasă și predată echipajului SMURD." - a mai spus colonelul Turcuș.

Mulțumirile și recunoștința arădenilor s-au revărsat pe pagina de Facebook a ISU Arad. Mama fetiței, Ramona Visinovschi, le-a scris pompierilor: "Vă mulțumim din suflet și să vă dea Dumnezeu sănătate! Cuvintele de mulțumire sunt prea puține în comparație cu ceea ce ați făcut pentru fiica noastră. Vanesa vă mulțumește și vă transmite că datorită vouă ea este acum în viață. Promitem să vă vizităm după ce ne refacem complet!"

Respect, militarilor care au participat la această intervenție extrem de dificilă: Colonel Cosmin Turcuș, lt.col. Kristian Pabin, mr. Pleșca George, plt.maj. Gecsi Francisc, plt.maj Paul Tiberiu, plt.adj. Giurgiu Domițian, plt.adj.șef Codoș Marin, sg.maj. Onița Darius, sg.maj. Ochiș Alin, plt.maj. Neag Miron, plt.maj. Rus Ștefan. Audacia et devotio!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.