Pompierii recomandă!
Sursa Foto: ISU Ialomița
16 incendii la vegetația uscată de pe zeci de hectare de teren, înregistrate în numai 24 de ore. Pompierii reamintesc că ne aflăm în continuare sub cod galben de intensificări susținute ale vântului!
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1000 - 2500 de lei !
Arderea vegetației uscate provoacă multe efecte negative solului. Odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Un alt efect negativ datorat arderilor îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului, iar prin crăpăturile rezultate se va pierde de asemenea şi apa din adâncime.
În plus, aceste focuri, lăsate nesupravegheate și scăpate de sub control, necesită eforturi considerabile din partea echipelor de intervenție, precum și alocarea de resurse umane și materiale permanent pentru acest tip de incendii.
Din păcate, aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor și, tragem un semnal de alarmă că, prezența permanentă a pompierilor pe terenurile județului Ialomiţa pentru stingerea acestor incendii, poate determina scăderea timpului de intervenție la alte tipuri de situații de urgență, în care oameni, animale, și bunuri pot fi puse în pericol.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”B.Catargiu” al județului Ialomița face apel la cetăţeni în vederea respectării măsurilor specifice de prevenire a incendiilor:
- Arderea se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt;
- Executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- Curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- Supravegherea permanentă a arderii;
- Stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă;
- În pădure, fumatul şi focul deschis sunt strict interzise, cu excepţia locurilor special amenajate în acest sens;
- Deţinătorii de păduri, a căror incendiere poate pune în pericol populaţia şi bunurile sale materiale, obiectivele sociale şi capacităţile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligaţi să ia măsuri de apărare împotriva incendiilor şi să se doteze cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate;
- Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.