Ziua Protecţiei Civile sărbătorită de pompierii sălăjeni prin intervenţia la 11 incendii de vegetaţie uscată

Marți, 05 Martie 2019Sălaj
Sursa Foto: ISU Sălaj

Ziua Protectiei Civile sarbatorita de pompierii salajeni prin interventia la 11 incendii de vegetatie uscata | imaginea 1 Curățenia de primăvară a început și odată cu aceasta și preocupările de igienizare a terenurilor prin ardere a vegetației uscate.

Din nefericire, igienizarea terenurilor se face în continuare nerespectând prevederile legale şi fără nicio responsabilitate din partea cetăţenilor, incendiile nesupravegheate sau scăpate de sub control producând pagube materiale însemnate şi cu risc ridicat de producere a unor tragedii.

Doar joi, 28 februarie, a.c., pe raza judeţului Sălaj, au fost anunţate 11 incendii de vegetaţie uscată, la care pompierii militari au fost solicitați să intervină pe terenuri din localitățile Nuşfalău, Aghireş, Plesca, Zimbor, Badon, Zalău, Zăuan, Leşmir, la rezervaţia naturală Balta Cehei, o serie de terenuri între localităţile Cristur şi Dobrin, Sălăjeni şi Sărmăşag.

Condiţiile meteo de vânt şi resturile vegetale abundente şi uscate au făcut ca focul să se propage cu mare rapiditate, în ciuda intervenţiei prompte a pompierilor şi a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, să ameninţe locuinţe, sere, livezi, stupi de albine şi fond forestier.

Pompierii şimleuani şi SVSU-urile Cizer şi Crasna au avut de înfruntat un incendiu de mare amploare petrecut în apropierea localităţii Plesca, unde flăcările scăpate de sub control au mistuit aproximativ 50-60 ha de vegetaţie uscată.

În perioada imediat următoare, ISU Sălaj va demara o serie de măsuri de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată prin sancţionarea contravenţională, conform legii, a cetăţenilor care execută igienizări fără a respecta prevederile legale, şi care, folosind iresponsabil focul, pun în pericol comunitatea.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.