A şasea misiune pirotehnică din acest an
Sursa Foto: ISU Harghita
Marţi, 21 mai, a.c., la ora 18:24, prin numărul unic de urgenţă 112, s-a anunţat descoperirea unor elemente de muniţie rămasă neexplodată, în podul unei case din localitatea Praid, pe timpul executării unor lucrări de renovare a acoperişului locuinţei.
La faţa locului s-a deplasat echipa pirotehnică din cadrul ISU „Oltul” Harghita, care a identificat elementele de muniţie ca fiind două grenade de mână ofensive, provenind, cel mai probabil, din cel de-al Doilea Război Mondial. S-a executat o misiune de ridicare, transport, depozitare muniţie, în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare. Aceasta este cea de-a şasea misiune pirotehnică executată în cursul acestui an.
Apreciem ca fiind foarte corectă atitudinea apelantului la numărul unic de urgență 112 pentru a solicita intervenția unui echipaj specializat şi oprirea oricărei activități în zona respectivă, deoarece elementele de muniție puteau constitui un real pericol. Nu uitați! În momentul identificării unor elemente de muniție rămase neexplodate, indiferent de starea acestora, acoperite sau nu de rugină sau aflate într-o stare vizibilă de degradare, opriți orice activitate în zonă şi solicitați intervenția echipajului specializat.
Pentru a nu-și pune viața în pericol, reamintim cetăţenilor care descoperă elemente de muniţie neexplodată că se interzic următoarele:
- atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
- ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
- comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
- introducerea muniţiilor în foc;
- topirea elementelor metalice ale muniţiilor;
- tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
- folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte;
- utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
- demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.
Persoanele care descoperă întâmplător elemente de muniţie neexplodată trebuie să anunţe imediat organele de poliţie sau Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112. Neutralizarea și distrugerea muniției se execută de către personalul pirotehnic care are pregătirea și dotarea specială pentru aceste misiuni periculoase.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.